Így lehet egy életre tönkretenni a gyereket - Egy rajz elég

személyiség rajzelemzés fejlődés trauma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kerítés a csigolyák problémáit mutatja, a kopaszság a szeretet hiányának a jele - ilyen butaságokat hirdetnek azok az internetes rajzelemzők, akik a beszkennelt rajzokat pénzért elemzik ki.

Thinkstock
Thinkstock

Az előbbi idézet konkrét esetből származik, amely nyilvánosan megjelent. Egy másik esetben a jövőt is megjósolta a rajzelemző: a fiúcska előbb-utóbb érzelmileg elsekélyesedik, mert vörössel és feketével rajzol. Az ilyesmi ahhoz hasonlít, mintha a belgyógyász interneten diagnosztizálná a vakbélgyulladást és nyomban műtőbe küldené a "beteget". A szakértő szerint kifejezetten káros, ha valaki megfelelő ismeretek és képzettség nélkül diagnosztizál rajzokból, mert sokat árthat vele a gyerekeknek. Az ilyen szemlélet egyaránt ártalmas a gyermek és a szülő számára, és sokkal inkább az elemző zavaros gondolatait mutatja meg, mint a gyermek lelkivilágát. A megfelelő alapismeretek nélkül "rajzelemzést" végző grafológusok és mások pszichológiai problémákat okozhatnak, például elhamarkodott következtetésekkel megbélyegzik a gyermeket, vagy súlyosan rombolják a vizsgált személyek önértékelését.

Tudományos alapokon van csak értelme

A rajzelemzés, pontosabban a rajzvizsgálat ugyanakkor tudományos módszer is lehet, ha megfelelően alkalmazzák. A tudományos rajzvizsgálat ugyanis a pszichodiagnosztika és képi kifejezéspszichológia része, amely dokumentált módon az 1880-as évekre nyúlik vissza. A témával kapcsolatban legalább 8000 tudományos közlemény jelent meg - nem véletlen ez a nagy érdeklődés: a képi kifejezés a szavaknál sokkal őszintébb és mélyebb lehet.

Thinkstock
Thinkstock

A rajzok az értő szemnek elárulják, hogyan látja a gyermek a világot, mitől fél, mire vágyik, mennyire intelligens, milyen személyiségvonásai vannak, hogyan érzi magát a családban, hiányt szenved-e valamitől, vagy van-e valamilyen pszichológiai problémája. A rajzok hitelességét mutatja az is, hogy rajzokat vizsgálnak meg a szakértők olyan jelentőségű kérdések esetében is, mint például a fizikai vagy szexuális erőszak kimutatása, vagy gyermekelhelyezési perekben annak eldöntésére, alkalmas-e a szülő a gyermek nevelésére.

A személyiségjegyektől a családi állapotig

A rajzvizsgálat nemcsak pszichológusoknak és pszichiátereknek fontos, hanem pedagógusoknak és sokféle segítő foglalkozású szakembernek. Rajzokkal találkoznak mindennapi munkájuk során az óvónők, az általános iskolai és középiskola tanítók és tanárok, a rajztanárok is, akik szintén hasznosíthatják, ha megtanulnak olvasni a képekben.

A rajzokban a gyermek élményvilága fejeződik ki. Betekintést engednek a családi légkörbe, a gyermek értelmi fejlettségi szintjébe, érzelmi állapotába, a társas beilleszkedés sajátosságaiba, a gyermek értékrendjébe vagy éppen az iskolához és a pedagógushoz való viszonyába. Jól mutatják a gyermeket érő hatásokat, köztük a traumákat és a pszichológiai veszteségélményt - amikor a gyermek elveszít valakit vagy valamit, ami számára fontos. Ezentúl a pszichológiai és pszichiátriai tünetek mögött rejlő betegségekre is rávilágít. A rajzból kiderülhet, hogy valós-e az adott betegség, vagy csak szimulálja valaki, a gyermekkel van-e baj, vagy a családdal, mi a gyermek hiperaktivitásának valódi oka, mitől szorong valójában, ami miatt esténként nem tud elaludni, dadog, vagy verekszik az iskolában. Igazságügyi szakértői ügyekben is nagy segítség, ezenkívül arra is választ adhat, hogy alkalmas-e például valaki nagy stresszel járó munkakör betöltésére.

Thinkstock
Thinkstock

Nem szabad amatőrökre bízni az elemzést!

A rajzok "belemagyarázás" nélküli megértése azonban nem egyszerű feladat. Ha a a szülő vagy a pedagógus korszerű ismeretek és szemlélet nélkül próbálja megérteni a rajzokat, könnyen tévedhet. Megfelelő önismeret, pszichológiai képzettség és tapasztalat nélkül elkerülhetetlenek a belemagyarázások és spekulációk. Meg kell tanulni, hogy mi számít tünetnek vagy problémának a rajzban. Ismerni kell azokat a rajzi jeleket, jelenségeket is, amelyek normálisak, egészségesek, és nem szabad őket összekeverni a tünetekkel.

A naiv rajzelemző belevetíti saját vágyait, hangulatait, előítéleteit a rajzba, és azt olvassa ki belőle, amit maga vetített bele. Az ilyen rajzelemzés inkább az elemző személyiségéről szól, mint a vizsgált személyről - különösen problémás a természetgyógyászati szimbolika vagy az asztrológia összekeverése a rajzvizsgálat objektív tudományával. A rajzvizsgálat módszerét olyan akkreditált képzésen kell megtanulni, és csak olyan szakemberhez ajánlatos fordulni, akinek megfelelő végzettsége van. Aki tanulni szeretne, az interneten rákereshet a rajzelemzés, rajzvizsgálat szavakra, és találni fog olyan továbbképzést, ami akkreditált és hiteles - és olyan szakembert is, aki megbízható, aki nem diagnosztizál félre, és bélyegzi meg ezáltal esetenként a gyermeket egy életre.

Dr. Vass Zoltán

Az álomnő nem jár szürkében - Milyen jelentést hordoznak a színek?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110422-milyen-jelentest-hordoznak-a-szinek.htmlTeszteld magad! Képes vagy megbocsátani?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110421-szemelyisegteszt-kepes-vagy-megbocsajtani.htmlTeszteld magad: Mennyire kerít hatalmába a bűntudat?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110331-teszt-buntudatos-szemelyiseg-vagy.htmlMegzavarják a gyerekek fejlődését a technikai vívmányokhttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110426-megzavarjak-a-gyerekek-fejlodeset-a-technikai-vivmanyok.htmlÍgy lehetsz tökéletes édesanya! - 5 hasznos könyv kismamáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110413-igy-lehetsz-tokeletes-edesanya-5-hasznos-konyv-kismamaknak.html5 apró, de intő jel, hogy kiközösítik a gyereket a sulibanhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110412-5-apro-de-into-jel-hogy-kikozositik-a-gyereket-a.htmlNevelési hibák, melyeket traumaként élhet meg a gyerekhttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110328-nevelesi-hibak-melyeket-sulyos-traumakent-el-meg-a-gyerek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.