4 növénygyilkos hiba, amiről nem is gondolnád, hogy árt

öntözés növény huzat gondozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A növénytartók általában örömmel öntözgetik, tápoldatozzák kedvenceiket, ám előfordul, hogy azok a gondozás ellenére is elpusztulnak. Bármennyire meglepő, van, hogy éppen a jószándék okozza a halálukat. Ha azt szeretnéd, hogy a te növényeid még sokáig díszítsék az otthonodat, a következő növénygyilkos hibáktól óvakodj!

Thinkstock
Thinkstock

Túl sok folyadék vagy nem megfelelő öntözési mód

Azt mindenki tudja, hogy a növényeknek folyadékra van szükségük. A zöld kedvencek ápolása azonban nem merülhet ki ennyiben: tudnod kell, melyik növény milyen gyakran és milyen öntözést kíván. Nem mindegy például, hogy közvetlen a talajára vagy a növény tálkájába kell tenned a vizet, és az sem lényegtelen, hogy csapvízzel próbálkozol vagy állott, esetleg desztillált vízzel. A gyakoriság is rendkívül fontos, és itt követi el a legtöbb ember a hibát: az állítás, miszerint minél több a víz, annál jobb, nem igaz.

Ha túl sok vizet kap a növény, nemcsak elrohadhat, hanem a földje is megpenészedhet, amely szintén nagyon ártalmas a növényre nézve. Ha szeretnéd elkerülni a túlöntözést és a kiszáradást is, akkor érdemes úgy öntöznöd, hogy az egész cserépnyi föld átnedvesedjen, a tálkába kifolyó vizet viszont rendszeresen öntsd ki, mert a pangó víz nagy károkat okozhat. Kivételt képeznek ez alól azok a növények, amelyeket csak a tálkába tett vízzel kell öntözni. Ha végképp nem vagy öntözőbajnok, akkor érdemes szárazságtűrő növényeket beszerezned - ilyenek a különböző kaktuszok vagy az anyósnyelv.


Átültetés - rossz időben





Thinkstock
Thinkstock

Nem ajánlott túl nagy cserepet sem választani, érdemes az előzőnél csupán egy mérettel nagyobbat beszerezni, és ha teheted, ne műanyag, hanem agyagcserepet keress. Ennek ugyan nehezebb a tisztántartása, de az agyag nem engedi olyan könnyen felmelegedni és lehűlni a növény földjét. Ha ezt választod, átültetés előtt egy nappal áztasd be a cserepet, hogy megszívja magát vízzel, és ne a növénytől vegye azt el. Földnek legcélszerűbb virágboltokban kapható virágföldet használni, mert abban fejlődik leginkább a növény. Fontos tudnivaló, hogy átültetés után kedvenced kicsit érzékeny lehet, ezért ne tedd tűző napra, és ne tápoldatozd legalább egy hónapig, mert kiéghet. Végezetül az időzítésről: a tavaszi átültetés a legtanácsosabb, télen akár a növény halálát is okozhatod a bolygatással.

Túl sok napfény, erős huzat

Érdemes előre tájékozódnod azzal kapcsolatban, hogy az adott szobanövény mennyi fényt és meleget igényel, különben zöldellő növény helyett egy sárguló levelű vagy kiégett növényed lesz. A déli fekvésű nappaliban van a legtöbb és legerősebb fény, ide az igazán fényigényes kedvencek valók, mint például a kankalin vagy a golgotavirág, de ügyelj arra, hogy ezek nyáron ne maradjanak közvetlenül a napon, mert kiéghetnek. Árnyékosabb helyeken jól megélnek a páfrányfélék vagy az igénytelen csipkeharaszt.

Thinkstock
Thinkstock

Nemcsak a fény vagy annak hiánya, hanem a huzat is tönkretehet egy szobanövényt. Télen különösen, de nyáron is tanácsos vigyázni arra, hogy szellőztetés közben ne érje nagy szél a növényeket. Azt se feledd, hogy ablaknyitás nélkül is lehetnek huzatos helyek a lakásban, ahol érzékeny növényeket - mint amilyen a fikusz - nem tanácsos tartani, mert a huzat miatt elsárgulhatnak vagy lehullhatnak a levelek.

Figyelj az évszakokra!

Az évszakok váltakozásával növényeid is másfajta ápolást igényelnek. A legtöbbjük ugyanis trópusi, kiegyenlítetten mérsékelt időjárású vidékről származik, és sok közülük nehezen tűri a téli körülményeket. Fontos tudnod például, hogy télen jóval kevesebb vizet igényelnek a pihenő növények, mint nyáron, így ritkábban kell öntözni őket.

Ezenkívül hiába van a fűtött szobában 20 °C, ha a rendszeres szellőzetésnél megfáznak a növények, így nem árt odafigyelni, hogy ne nyisd rá a növényre közvetlenül az ablakot, inkább tedd el védett zugba. Egyes virágok, mint az azálea, a fokföldi ibolya vagy a papucsvirág, télen a hűvösebb, maximum 15 °C-os, és lehetőleg napfényes helyiségben érzik jól magukat. A tápoldatozást is elhagyhatod a téli hónapokban.

Ezt edd, ha városban élsz! - Tavaszi csodaszer, méregtelenítéshez ishttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110412-tavaszi-csodaszer-meregteleniteshez-is-a-medvehagyma-jotekony-hatasai.htmlKiderítették, mennyire bonyolult a növények szexuális életehttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110318-sikerult-tobbet-megtudni-a-novenyek-szexualis-eleterol.html5 ultratrendi színkombináció tavaszrahttp://www.life.hu/legytrendi/streetfashion/20110427-5-ultratrendi-szinkombinacio-tavaszra.htmlCsodát tehet egy csokor piros tulipán!http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110419-gyogyitsd-magad-viragokkal-narcisz-jacint-gyongyvirag-tulipan.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.