Így küzdd le az allergiát! - Hatékony megoldások otthonra

levegő allergia takarítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az allergiás betegség egyfajta életmódváltást is kíván, a környezet allergénmentesítésével ugyanis a tünetek előfordulása és mértéke is csökkenthető, az esetleges új megbetegedések kialakulása pedig elkerülhető. Ha te is szenvedsz az allergiától, ideje megismerned azokat a módszereket és eszközöket, melyek segítségével az otthonodat végleg megszabadíthatod az allergénektől.

Takarítás - allergénmentesen

Az allergiás betegek állapotán valóban sokat segíthet, ha kiemelt figyelmet fordítanak a lakásuk rendszeres portalanítására. A házipor nagy részét pollen, penészgomba, atka és egyéb szennyezőanyagok alkotják. A nem megfelelően végzett takarítás során a por felkavarodhat, és a lakás levegőjében több százszorosára is emelkedhet az allergénszint - figyelmeztet dr. Magyar Donát, a Budai Allergiaközpont aerobiológusa. Ezt elkerülendő, a felsöprés helyett használj nedves törlőrongyot, HEPA- vagy vízszűrős, esetleg kimondottan allergiások számára kifejlesztett, úgynevezett szeparátoros porszívót.

Thinkstock
Thinkstock

Porszívózás előtt ellenőrizd a HEPA-filtert, mert ha elmozdult, meggyűrődött, a porszívó allergén részecskékkel árasztja el a lakást. A morzsaporszívókat minden használat után ürítsd ki. Ezekben nincs megfelelő szűrés, és a tartályban összegyűlt élelmiszermaradékok gyorsan bepenészednek, amit bekapcsoláskor a levegőbe szór a készülék. Felmosás, nedves porszívózás után nyiss ablakot, mert ha sokáig nedves marad a szőnyeg, baktériumok szaporodnak el benne, és a háziporban megjelenik az általuk termelt méreganyag - endotoxin - is.


Így űzd el a poratkákat!





thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Hatékony fegyverek az allergia ellen

A rendszeres takarítás mellett érdemes olyan eszközöket is beszerezned, melyek hatékonyan alkalmazhatóak a levegőben lévő allergének számának csökkentésére. Ilyen például az aniongenerátoros fénycső, melynek titka az anionok negatív töltésű részecskéiben rejlik: ezek jelenléte a levegőben üde, kellemes közérzetet biztosít. Az anionok kibocsátásukkor összetapasztják a levegőben szálló szennyeződéseket, például a port, füstöt, a kellemetlen szagért felelős, emberi és állati kipárolgásokból származó molekulákat, valamint a levegőben található egyéb allergéneket, baktériumokat. Mivel az összetapadt részecskék túl nehézzé válnak ahhoz, hogy a levegőben maradjanak, a földre esve könnyen eltávolíthatók, ezáltal belélegzésük megakadályozható.

Az aerobiológus véleménye

A legalaposabb takarítás is hiábavalónak tűnhet, ha a következő ablaknyitással pollenszemek ezrei özönlenek a lakásba. Hazatérve, a cipő talpán is számos penészgombaspórát hurcolhatsz magaddal. A ruházatod és a hajad pedig kitűnően alkalmas felület a pollen és a spórák megtapadására. Az anionos fénycső egy olyan alternatív megoldás, amely a rendszeres takarítást kiegészítve segítséget jelenthet a lakás levegőjének allergénmentesítésében és a jó közérzet kialakításában.

A fénycső mellett a légszűrők is nagy segítséget jelentenek az allergia elleni harcban, használatukkal a lakás levegője mindig friss és allergénektől mentes lehet. A készülékek kiszűrik a levegőben található penészspórákat, vírusokat, baktériumokat, pollenszemeket, poratka-ürüléket, szerves szagmolekulákat és állati allergéneket.

Thinkstock
Thinkstock

Abban az aerobiológus is egyetért, hogy a beltéri levegő tisztítása valóban nagy segítséget jelent az allergiások számára, fontos azonban megjegyezni, hogy a levegő tisztítása sok esetben csak elfedi a valós problémát. Az allergének a legnagyobb odafigyelés ellenére továbbra is jelen lehetnek a lakás levegőjében. A lakásban például akkor is magas lehet a gombaspórák koncentrációja, ha annak egyértelmű jelét nem látod. Ilyen esetekben célzott vizsgálattal lehet felderíteni a probléma forrását, mely gyakran a tapéta alatt, szekrények vagy falvédők mögött megbúvó penészgombatelepek formájában van jelen a lakásban. A légtisztító készülék alkalmazása is a penészgomba élőhelyének felszámolása után lehet igazán eredményes.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.