gyümölcsök főzés táplálkozás zöldségek kisgyermek édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan gondolják, hogy amint kinőttek a gyermek fogai és megfelelően tud már rágni, nyugodtan eheti azt, amit a család többi tagja. Ha egészséges alapanyagokat válogatsz össze, akkor ez valóban megoldható, persze csak úgy, ha figyelsz az ételek elkészítési módjára is. Ráadásul mindez nem kerül több pénzbe sem.

Rántott hús helyett

A kisgyermekek emésztőrendszere egyéves kor után sem működik úgy, mint a felnőtteké - ne felejtsd el, nem is olyan régen történt a szilárd ételek fokozatos bevezetése, még mindig ismerkedik szervezetük az új ételekkel. Ahhoz, hogy ne terheld túl őket nehéz ételekkel, nem kell lemondani neked sem a finom falatokról. Elég, ha a megszokott alapanyagokat egy kicsit máshogyan készíted el.

A bundázott, bő olajban kisütött ételeknek túl magas a zsiradéktartalma, a sütés közben keletkező túlsütött, megégett részek pedig nehezen emészthetőek a picik számára. Így attól, hogy állatfigura alakú egy pipifalat, még nem biztos, hogy gyereknek való étel. Zsírszegény húsrészekből készíthetsz párolt vagdaltat, így akkor sem okoz problémát a gyermekeknek az étel elfogyasztása, ha még nem tökéletes a rágótechnikájuk. Ugyanez igaz a rakott zöldséges ételekre és a húsgombócokra is. A különböző húsok ízét és emészthetőségét is javíthatod, ha azokat előtte pácban érleled. Erre alkalmas a fokhagymás tejben áztatás, de házilag többféle fűszerkeveréket készíthetsz erre a célra.

Thinkstock
Thinkstock



Zöldségek rántás nélkül

A zöldségeket leginkább főzelék formájában fogyasztják a kicsik és a nagyok, ugyanakkor nem mindegy, hogyan készíted el belőlük az ételeket. A gőzben megfőtt zöldségeket például vajban pirított zsemlemorzsával is megszórhatod. Ha hagyományos sűrítéssel készülő főzeléket főzöl, azt rántás helyett inkább habarással vagy hintéssel készítsd. Sűrítheted a zöldségeket burgonyával is, így készülnek az első főzelékek is. Ha lisztes sűrítés mellett döntesz, főzz például kefires tökfőzeléket. Kevesebb a zsírtartalma, mint a tejfölös vagy a rántással készült verziónak.

Ha az ételhez feltétlenül rántásra van szükség, kipróbálhatod a diétás rántást is. Pirítsd meg szárazon a lisztet, és csak azután öntsd hozzá az olajat, így könnyebben emészthető lesz az étel. A leveseket is gazdagon, sok zöldséggel főzd, ha lehet, rántás nélkül! A párolt zöldségeket tej alapú gyerekitallal is pépesítheted, így főzelék jellegű pürét kapsz.

Thinkstock
Thinkstock



Joghurtok, házilag

Természetesen a tejtermékekből a natúr ízeket javasolják a szakemberek, hiszen egy joghurtot könnyen gazdagíthatsz házilag is gyümölcsökkel, gabonapelyhekkel. Az eredmény pedig tápláló és egészséges tízórai. Mivel egy-hároméves kor között is nagyon fontos még a megfelelő fehérjebevitel és a kálciumban gazdag ételek fogyasztása, a sajt, túró, kefir és más termékek elengedhetetlen elemei a kicsik táplálkozásának.

A kálcium felszívódása nem túl jó, hasznosulását sok tényező befolyásolja. Ide tartozik a túlzott fehérje- és zsiradékfogyasztás, a túlzott foszforbevitel, azaz a kólafélék, kakaók, cikóriakávék túl gyakori fogyasztása is. A kevés D-vitamin-bevitel is gátolja a kalcium felszívódását. Segíti viszont az ásványianyag felszívódását a mozgás, a megfelelő D-vitamin-bevitel és a laktóz. Kalcium-felszívódás szempontjából az egy-hároméves korcsoport számára az egyik leginkább megfelelő ital a tej alapú gyerekital, mivel a kálcium hasznosulását segítő D-vitamint és laktózt tartalmaz, valamint a tehéntejhez képest közel 40%-kal kevesebb foszfortartalommal rendelkezik.

Konyhasó helyett

Egy hazai felmérés rámutatott, hogy az egy- és hároméves kor közti gyerekek az ajánlott nátriummennyiség három-négyszeresét fogyasztják el. A felnőtt lakosság is a többszörösét fogyasztja az ajánlottnak, így minden korosztály étrendjében csökkenteni kell a sóbevitelt. Ráadásul attól, hogy kevésbé sózod az ételeket, azok még lehetnek finomak. Néhány trükkel sok új ízt és aromát csempészhetsz a mindennapokba. A legjobb hatást friss zöldfűszerekkel érheted el, de ha nem jutsz hozzá, a szárított is jó. Savanykás ízű gyümölcs- vagy paradicsommártással is feldobható egy étel, de a tűzdelés és a göngyölés is kiváló ízesítő. Előbbihez használj zöldséghasábokat, hagymát, fokhagymát, göngyöléshez pedig sajtot, aszalt szilvát vagy szárított paradicsomot, sonkát. A sós íz szeretete megszokás kérdése is, így, ha lassanként csökkented a hozzáadott só mennyiségét, nem lesz drasztikus a megvonás, és az egész család felfedezheti újra az ételek természetes ízét.

Thinkstock
Thinkstock



Felvágottak

A húsipari készítmények különösen sok sót tartalmazhatnak, így arra, hogy ebből az ételcsoportból mennyit fogyasztanak a gyermekek, különösen oda kell figyelni. Kisgyermekkorban a szalámikat, füstölt kolbászokat, sós halkészítményeket, zsíros hús- és májkrémeket kerülni kell, mert magas nátriumtartalmukon felül még nehezen emészthetőek is. Ha felvágottat választasz, inkább az alacsonyabb zsírtartalmúakat vedd, mint amilyenek a baromfimellsonkák. Magad is készíthetsz házi hús- illetve májpástétomot vagy akár halkrémet. Természetesen sokféle tartalmas zöldségkrémet is összeállíthatsz, például padlizsánkrémet.

Édes élet

Ha süteményt készítesz, akkor is érdemes gyümölcsös receptet választani. A cukros, vajas töltelékek helyett inkább joghurtos vagy túrós krémet használj. Próbáld ki bátran a teljes kiőrlésű liszteket, gazdagítsd a tésztát zabpehellyel, őrölt magvakkal. Az így elkészített sütemények táplálóbbak, magasabb rosttartalmuknál fogva a bennük található cukrok lassabban szívódnak fel, ezáltal kisebb vércukorterhelést idéznek elő. Ettől függetlenül mértéket kell tartani.

Kisbögre és Tudomány

Az 1-3 éves magyar gyermekeket ma úgy etetik, hogy jó eséllyel egészségtelen felnőtt válhat belőlük - derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett hiánypótló felmérésből. A Társaság megállapítása szerint a szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben, ez pedig visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat. A korosztály táplálásának egyik legnagyobb hiányossága az, hogy a szellemi fejlődéshez elengedhetetlen vasból messze nem fogyasztanak elegendő mennyiséget. A Társaság "Kisbögre és Tudomány" néven átfogó felvilágosító program indításával próbál segíteni az édesanyáknak és a szakembereknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.