Pálinkakalandra fel! Isteni hazai párlatok csak neked!

ital pálinka utazás gasztronómia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi jut eszedbe a 100%-os gyümölcsről? Egy üveg körtelé, egy kosár eper vagy egy marék szilva? Ezeket a finom összetevőket nemzeti italunkban is megtalálhatod, ami a természet legnagyobb ajándéka. Neked melyik pálinka a kedvenced?

Az élet vize

A pálinka története több évszázadra tekint vissza, és már a 14. században Károly Róbert feleségének, Erzsébet királynénak is ezzel gyógyították a köszvényét. Mátyás király uralkodásától kezdődően különböztették meg a gyümölcsből és a gabonából készült párlatokat, a "pálinka" szó pedig a 17. századtól terjedt el a köznyelvben. Magyarországon a házi pálinkafőzés 1799-ben kezdődött, később pedig jelentősen korlátozták előállítását. A pálinkafogyasztás napjainkban hatalmas népszerűségnek örvend - a fiatalabbak is egyre inkább vevők a minőségi és finom italok fogyasztására.

 www.budapestipalinkafesztival.hu
www.budapestipalinkafesztival.hu

Erőt adó orvosságok

Hazánk bizonyos régiói (pl. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Kecskemét, Pannonhalma stb.) kimagaslóan alkalmasak egyes gyümölcsfajták termesztésére, ezért ezeken a területeken évszázadok óta kiváló minőségű pálinkákat készítenek. A magyar pálinkatörvény szerint a hazai pálinka minimum 37,5 fokos, kizárólag Magyarországon termesztett gyümölcsből, cukor nélkül készül, amelyet itthon cefréznek és főznek. Amelyik párlat nem felel meg a fenti kritériumoknak, az nem pálinka. Az érlelés időtartamától és módjától függően a pálinkának számos fajtája létezik:

Kisüsti pálinka: az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amit legfeljebb 1000 literes, rézfelületet is tartalmazó lepárlóban, legalább kétszeri lepárlással állítanak elő.
Érlelt pálinka: az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet minimum 3 hónapig érlelnek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 6 hónapig 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordókban.

 www.budapestipalinkafesztival.hu
www.budapestipalinkafesztival.hu


Ópálinka: legalább 1 évig, 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig 1000 literes, vagy annál nagyobb fahordóban érlelt gyümölcs- vagy törkölypálinka.
Gyümölcságyon érlelt pálinka: az a gyümölcspálinka, amelyet legalább 3 hónapig érlelnek a gyümölccsel együtt.

Tanulj meg kóstolni!

A minőségi pálinka elfogyasztása után biztosan nem leszel másnapos, és beleszagolva érezni fogod annak a gyümölcsnek az aromáját, amelyből készült. A pálinkát nem szabad hűteni, mert elveszíti a benne rejlő 45 féle illóanyagot, a legjobb, ha 18-20 °C fokon kortyolgatod, így érezni fogod a gyümölcsök bársonyos ízét. Hogy igazán élvezhesd a nedű zamatát, kóstold speciális tulipános pohárból, ami alul öblös, felül szűkül, így a párlat illatanyagai még jobban megmutatkoznak. A pálinkát kortyokban és lassan fogyaszd, így találkozhatsz igazán az adott fajta legjellemzőbb alkotóelemeivel.

Thinkstock
Thinkstock

A Life tippje

Tarts szárazpróbát és miután felhörpintettél 2 centet, tedd félre a poharat 10 percre, majd ismét szagolj bele. Ha igazi párlatot kóstoltál, csak a tiszta gyümölcsillatot fogod érezni.


Íme, 5 csajos pálinka, amit neked is meg kell ismerni!

1. Márton és Lányai szamócapálinka

Az apró szemű szamóca még a legmostohább termesztési körülmények között is rendkívül zamatos ízű. A szabadon termesztett, illatos földieper jó tulajdonságát kihasználva készül az ízletes szamócapálinka, ami bármilyen alkalomra remek ajándék a barátnőidnek.
Bővebb infó: www.martonpalinkak.hu/

Life-tipp

Igazi kulináris élményt kínál a Hagymási Ördögcsepp szőlőpálinka, ahogyan a jellegzetes illatú Irsai Olivér szőlőpálinka is.


www.martonpalinkak.hu
www.martonpalinkak.hu

2. Szicsek mézes körte

A méz édes zamatának köszönhetően a pálinka az utóbbi években a nők körében is nagyon népszerűvé vált. A valódi ágyas körte pálinkából készített likőr a méz, az aszaltkörte és a pálinka finom illatú egyvelege, amit neked is meg kell kóstolni.
Bővebb infó: www.magyarpalinkahaza.hu/



http://palinkamuhely.hu
http://palinkamuhely.hu

3. Brill ágyas áfonyapálinka

A vörös tőzegáfonyából és válogatott gyümölcspálinkából született ital alkotóelemei fél évig érlelődnek. A párlat az áfonyától rózsaszín árnyalatú, illatában karakteres, az aszalvány természetes édessége pedig remekül gömbölyíti a kialakult ízeket.
Bővebb infó: www.palinkamuhely.hu/

Life-tipp

Az ágyas barackpálinka ízében a mézes édesség jól kiemeli a barack zamatát, világos aranyszíne rendkívül finom itallal kényeztet.



http://palinkamuhely.hu
http://palinkamuhely.hu

4. Agárdi bodzapálinka

A bodzaszörp népszerűsége miatt "közkívánatra" készült ez a párlat, ami a gyűjtött vadbodza és a termesztett szelídbodza kompozíciója. A csokira emlékeztető illatkomponensek izgalmas, lekváros gyümölcsösséggel vegyülnek, a termék robusztusságát a vadbodza, légiesen könnyű jegyeit a szelídbodza adja.
Bővebb infó: www.agardi.hu/

Life-tipp

Megér egy kóstolást a trópusi hangulatokat idéző narancspárlat és a különlegesen fanyarkás, citrusos birspálinka is.


www.agardi.hu
www.agardi.hu

5. Zsindelyes szőlőpálinkák

A cabernet franc egy finom gyümölcsös, fűszeresen zamatos francia kék szőlőfajta, ízében és illatában kiválóan megjelennek az erdei gyümölcsös jegyek. A pinot noir apró bogyóiból kioldódó elegáns savak különlegessé és élvezetessé varázsolják a pálinka aromáját. A tokaji furmintból készült párlatok lágyan tárják fel a szőlő enyhén savas ízét, a hárslevelű szőlő illatos, édeskés, fűszeres karakterei páratlan élményt kínálnak.
Bővebb infó: www.zsindelyes.hu/zsindelyes.php

Life-tipp

Feltétlenül kóstold meg a pálinkafőzde egyik legismertebb italát, az Újfehértói fürtös meggypálinkát vagy a fahéjas mézes almát.

www.zsindelyes.hu
www.zsindelyes.hu

Két szuper tipp kóstoláshoz

1. Báró Harruckern János György 1731-ben alapította meg Gyulán az első magyar pálinkafőzdét, amelynek hagyományait a Gyulai Pálinka Manufaktúra folytatja. Ha kedvet kaptál a csodálatos párlatokhoz, látogass el a várostól mindössze pár perces autózással megközelíthető új Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóházba, ahol a pálinkafőző mester vezetésével bepillantást nyerhetsz a pálinkakészítés történelmébe valamint a főzési folyamatokba. A több mint 30 féle, díjnyertes erdei, vad gyümölcsökből készült különlegességek, a klasszikus ízek mellett megkóstolhatod a nők kedvenceit, az ágyas pálinkákat és a békési szilvapálinkát mint hungaricumot.
Bővebb infó: www.gyulaipalinka.hu/

2. Ha páratlan élményekkel gazdagodnál és szívesen megkóstolnád a neves pálinkaházak legjobb nedűit, látogass el a május 5-8-ig tartó tavaszi Pálinkafesztiválra. A Budai várban zajló gasztronómiai rendezvényen idén a szilva és a belőle készült hungarikum játssza a főszerepet.
Bővebb infó: www.budapestipalinkafesztival.hu/




Tudtad?

A pálinkát régen a szegények kávéjának is hívták és 2007 óta december 6-a a magyar pálinka napja?


Mámorító borkóstolók Budapestenhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20101128-mamorito-borkostolok-budapesten.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.