Virágtenger az erkélyen - 3 igénytelen, de gyönyörű növény

növények virágok erkély gondozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akkor sem kell lemondanod a virágtengerről, ha családi ház helyett lakásban laksz, melyhez csak egy erkély tartozik. Töltsd meg a balkont a következő 3 gyönyörű, de igénytelen növénnyel, és élvezd a színes virágok látványát egész nyáron!

Hófehér sziromrengeteg: cserjés margitvirág

A margaréta néven is ismert cserjés margitvirág ízléses, visszafogott szépség, mely legfeljebb egy méter magasra nő, fészekvirágzata pedig csupán nagyjából tíz centiméter széles. A hosszúkás, húsos levelekkel rendelkező növény nyár közepén virágzik a legélénkebben, ekkor jelennek meg hófehér szirmú, aranysárga közepű virágcsillagai, de ezek látványát egész nyáron is élvezheted, amennyiben napos helyen tartod a növényt, és az elnyílt virágokat rendszeresen lecsippented.

Thinkstock
Thinkstock



Annak ellenére, hogy napimádó, a félárnyékot is eltűri. A laza, tápanyagban gazdag talajt kedveli, de túl sok vizet nem igényel, a nagyon nedves talaj árt neki. A már idősebb növényt néhány évente tanácsos átültetni, ekkor ugyanis már kisebb virágokat hoz - az átültetéssel ráadásul nemcsak a virágok méretén változtathatsz, de megakadályozhatod azt is, hogy a növény töve elpusztuljon. Nem kifejezetten érzékeny a betegségekre, de a levéltetvek szeretik, ezért tartsd szemmel a növényt.

Thinkstock
Thinkstock



Hatalmas levelek és virágok: sárkányszárny begónia

A begóniák ismert és kedvelt balkonnövények, melyek pompás virágokkal ajándékozzák meg tulajdonosukat nyaranta. Egyik legkülönlegesebb fajtájuk a sárkányszárny begónia, mely teljes pompájában valódi tűzokádó sárkányt idéz. A tavasztól egészen őszig virágok tömkelegét ontó növény méretes levelekkel és virágokkal rendelkezik - előbbiek úgy helyezkednek el a növény szárain, mint a sárkányszárnyak. A fényes levelek színe alapvetően sötétzöld, ám minél több fényt kap a növény, előbbiek annál vörösesebb árnyalatot vesznek fel. A sárkányszárny begónia virágai is különlegesek: a levelekhez hasonlóan hatalmasak, fajtától függően vörösek vagy rószaszínek. Ez a típus kifejezetten ajánlott lustább növénykedvelőknek, az elhervadt virágokat ugyanis nem kell ennél a begóniánál levágni: virágait egyszerűen elhullajtja, ezért a növény mindig rendezett benyomást kelt.

Jól bírja a meleget, de a tűző naptól óvni kell, a leveleket ugyanis az erős napfény könnyen megperzseli. Az öntözés tekintetében igénytelen: a rövidebb száraz időszak egyáltalán nem árt neki. Tartása a muskátliéhoz hasonló, ahogy tápanyagigénye is: hetente, kéthetente elég egy keveset adni neki.

Thinkstock
Thinkstock



Dús virágok, finom illat: fülesternye

Ha nem vagy gyakorlott növénytartó, vagy nincs elég időd a növényekre, akkor érdemes olyan fajtákkal megtölteni az erkélyed, melyek nem is igénylik a folyamatos gondozást, és nem érzékenyek az időjárás változásaira. Jó választás a fülesternye néven ismert, a kertekben elsősorban szegélynövénynek ültetett Lobularia maritima, mely szereti a meleget és a napos helyet az erkélyen, jól tűri a tűző napsütést, ráadásul szárazságtűrő faj is - természetesen meghálálja, ha nem felejted el öntözni. A növény nagyon mutatós az erkélyen: hajtásai elterülnek a balkonládában, apró virágai ezeket borítják be, labdaszerűen elrendeződve. A virágok illatosak is: kellemes, de erős illatuk az egész erkélyt betölti. A fülesternye jól mutat a balkonládák szélén, ekkor ugyanis hajtásai lehullnak a láda oldalán, eltakarva azt tengernyi virággal. Színes virágok mellé a fehér virágú fülesternye ajánlott, de ha önmagában ülteted, ma már találni a halványrózsaszínűtől egészen a bordó színűig változatokat.

A növény magjait márciusban érdemes elültetni, a szabadba pedig májusban tanácsos kiültetni, amikor a hőmérséklet már nem csökken 12 °C alá. Ha azt szeretnéd, hogy a növény egészen őszig örvendeztessen virágaival, az első virágok elnyílása után vágd vissza a szárát - ekkor a növény új hajtásokat hoz, még több virággal.

Ezeket edd, ha rossz a kedved! - A leghatékonyabb hangulatjavítókhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110502-ezeket-edd-ha-rossz-a-kedved-a-7-leghatekonyabb.html4 növénygyilkos hiba, amiről nem is gondolnád, hogy árthttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110429-4-novenygyilkos-hiba-amirol-nem-is-gondolnad-hogy-art.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.