Zsír-, kávé- és borfoltok ellen - Filléres foltgyilkos csodaszerek

zsír szódabikarbóna citrom folt bor kávé tisztítás ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A foltok nem kímélnek semmit, és többségük eltávolítása a legügyesebb háziasszonyoknak is gondot okoz. Szerencsére ma már számtalan kiváló folteltávolító terméket találni az üzletekben - és még több természetes csodaszer akad a háztartásban. Utóbbiakkal a folttisztítást fillérekből is elvégezheted, ráadásul ugyanolyan hatékonyan.

Így használd a citromot a foltok ellen!

A citrom az izzadságfoltok legnagyobb ellensége. Csak dörzsöld be friss citromlével a ruhákat a foltos részeknél, és mosd ki. Az izzadságfoltnak nyoma sem lesz. A citrom használata mosásnál annak baktériumölő és fehérítő tulajdonsága miatt is hasznos: a foltos anyagot egy fél órára áztasd citromos, szódabikarbónás vízbe, és garantált, hogy a ruha tiszta és jó illatú lesz.

Thinkstock
Thinkstock

A rozsadafoltoktól sem kell ezután megijedned, egy pohár citromlé a mosógép dobjába, és megoldódik a probléma. Ha egy mosás nem viszi ki, akkor citromos-sós bedörzsölés segíthet, ahogyan a penészfoltokon is. A citromot ecettel kombinálva pedig meggy- és cseresznyefoltokat tüntethetsz el.

Az ecet önmagában is hatásos folttisztító

Kávé-, tea- és zsírfoltok ellen az ecet a leghatásosabb szer. Áztathatod ecetes vízbe is a ruhát, de a mosáshoz a gép dobjába öntött pohárnyi ecet is segít a folttisztításban - a ruhák nem veszik át az ecetszagot. A fehér ruhák színét is élénkíti az ecet, mert oldja a szövet szálaira lerakódott vízkövet. A szőnyeg tisztításánál is hatékony segítség: nemcsak szagtalanítja azt, hanem a foltokat is feloldja. Kényes szőnyeg esetén azért először végezz próbát egy kevéssé látható helyen. A kimoshatatlannak tűnő paradicsom-, narancs- vagy sörfoltot is könnyedén eltávolíthatod, ha mosás előtt ecetes ronggyal dörzsölöd át a ruhát.

Thinkstock
Thinkstock

Tippünk

A foltos ruhát soha ne tedd forró vízbe, mert azzal konzerválod a szennyeződést, ehelyett inkább hideg vízzel öblítsd át.

Hatékony folttisztító a szódabikarbóna is

Leöntötted a kedvenc ruhádat borral? Nem kell pánikba esned, csak keress elő egy kevés szódabikarbónát! Amennyire tudod, itasd fel a ruháról a bort, majd szórj szódabikarbónát a foltra, és hagyd állni egy-két órát. Ezután mosd ki. Szódabikarbónával zsírfoltos otthoni eszközöket, vagy például fésűket is hatékonyan megtisztíthatsz: áztasd őket két teáskanálnyi por és két liter keverékébe. A szódabikarbónás áztatás a ruhára került zsírfoltot is hatékonyan kihozza.

A szőnyeget is kitisztíthatod szódabikarbónával: egyszerűen szórd a szőnyegre, esetleg dörzsöld a szálak közé, majd negyed óra múlva alaposan porszívózd ki a kezelt részt. Ezzel ráadásul a kellemetlen szagoktól is elbúcsúzhatsz a foltokon túl.

Thinkstock
Thinkstock

Az alkohol is segít

Ha összefirkálta a gyerek a ruhád filc- vagy golyóstollal, dörzsöld át a foltot alkoholos szivaccsal. A kissé kopott bársonyruhádat is felfrissítheted, ha higított alkoholba mártott ruhakefével átsimítod, lehetőleg szálirányban, majd felakasztod száradni. Ha olaj cseppent a ruhádra, az alkohol és némi kitartás segítségével eltávolíthatod, de vigyázz, hogy először egy nem túl feltűnő részen kísérletezz, nehogy kárt tegyél az anyagban. Miután áttörölted az alkohollal, mosd ki a ruhát a szokásos módon.

Rágógumit és viaszt is kiszedhetsz a kedvenc ruhádból a következő módszerrel: a baleset után tedd az anyagot a mélyhűtőbe kis időre, hogy a folt megdermedjen. Utána már könnyen leszedheted az anyagról, a nyomát pedig dörzsöld vagy keféld át alkohollal. Makacs parfümfoltokat és motorolajfoltokat is eltávolít az alkoholos kezelés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.