veszélyes anyagok kozmetikumok káros
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A triclosan vitatott fertőtlenítőszer, melynek számos káros hatása van. Ám  nem csak a kézfertőtlenítőszerekben található meg: jelen van szinte minden kozmetikumban is.

Thinkstock
Thinkstock

A triclosan olyan antimikrobiális anyag, amely gyakorlatilag az összes káros mikroorganizmust elpusztítja. Ezzel a tulajdonságával nincs is semmi baj, pláne akkor, ha kórházban használják, ahol mindennek sterilnek kell lennie. Cakhogy emellett rengeteg, az egészségünkre nézve káros hatása van ennek a vegyületnek. Egyrészt felborítja a szervezet hormonháztartását, és ami még súlyosabb, rákkeltő tulajdonsága is van. Sajnos, nagyon sok termékben megtalálható, ezért kikerülni csak nagy elővigyzatossággal lehet.


A fogkrémtől a kozmetikumokig





Thinkstock
Thinkstock

Az anyagot gyakran azért keverik bele a termékekbe, hogy azok szavatossági idejét növeljék. Ilyen esetekben pedig még csak fel sem tüntetik a összetevők között.

Kikerülhető!

Természetesen nem minden márkájú tisztálkodási szer tartalmaz triclosant. Vásárláskor érdemes mindig alaposan elolvasni az összetevőket. Még azok a szerek is tartalmazhatnak triclosan, amelyeken fel van tüntetve, hogy természetes alapanyagból készültek, de a megbízható biomárkákban lehet bízni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.