utazás szórakozás városnézés program város
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha neked a nyaralás nem egyenlő a tengerparti sütkérezéssel, akkor egy izgalmas metropoliszban biztos megtalálod a számításodat. Városnézés, múzeumlátogatás, vásárolgatás, érdekes koncertek, izgalmas (éjszakai) programok csábítanak az idén nyáron Isztambultól Sydney-n át egészen Buenos Airesig.

1. Sydney

Az ausztrál nagyváros nemcsak Bondí Beachből és az Operaházból áll. Sőt, a strandokon túl vár rád a valódi élet. Sydney-be szinte lehetetlen nem beleszeretni. Érdemes feltérképezned a híres Darling Harbourt, hiszen ez nemcsak egy unalmas kikötő, hanem bárok, éttermek, üzletek, múzeumok és színházak találhatók a kulturális városrészben, ahol egymást váltják a fesztiválok és sportesemények is.

 www.worldtravelguide2010.com
www.worldtravelguide2010.com



Ha pedig igazán felejthetetlen kalandra vágysz, vágj neki kajakkal, csónakkal vagy hajóval az óceánnak és hódítsd meg a Shark Islandet. A sziget mindössze egy kilométerre van Rose Baytől és tökéletes helyszín a piknikezésre. Shark Islandon nem kell félned a cápáktól, a sziget nem a vérszomjas tengeri ragadozóról kapta a nevét, hanem az alakjáról, ami valóban egy porcoshalra emlékeztet. A kicsiny szigeten cápák és vadállatok nem, de háborítatlan vadromantika és csodás sydney-i panoráma vár.

 www.freewebs.com
www.freewebs.com



2. Mumbai

Mumbai, az egykori Bombay nemcsak India pénzügyi, kereskedelmi és kulturális központja, hanem a világ egyik legnépesebb városa is. A színes indiai forgatag biztosan magával ragad, különösen, ha a Diwali Fesztivál idején jársz ott. Mumbaiban két évszak van csak, esős és száraz, de a forróság a trópusokon állandó. Ha spirituális kíváncsiságodat szeretnéd kielégíteni az Arab-tenger partján fekvő metropoliszban a Mahatma Gandhi Múzeumban és annak könyvtárában teheted meg ezt.

 Forrás: AFP
Forrás: AFP



A figyelmedbe ajánlunk egy nem túl vidám, de ugyanakkor érdekes és elgondolkodtató látnivalót is, a Dharavit. Ez a Gettómilliomos című Oscar-díjas film mögötti valóság. A Dharavi Ázsia legnagyobb slumja, azaz gettója. Ez a slum a pezsgő Mumbai sötét oldala, a nagyváros mintegy 13 milliós lakosából 2 millióan élnek itt elképzelhetetlen szegénységben.

3. Montreal

Észak-Amerika méltatlanul alábecsült nagyvárosa Montreal, pedig a kanadai metropolisz négy egyetemmel büszkélkedhet ezer más kulturális intézménye mellett. Kanadában rövid a nyár, éppen ezért minden percét ki kell használni, fesztiválok, színes programok várnak a kellemes melegben. A híres Nemzetközi Dzsesszfesztivál és a Komédia Fesztivál mellett a Francofolie is megér egy misét, ami egy valóban összzenei seregszemle.

 www.francofolies.com
www.francofolies.com



Montreal különös hely, alig 2 millióan lakják (az agglomerációban mintegy kétszer ennyien élnek), mégis a világ második legnagyobb francia nyelvű városa. Ha a tipikus kanadai hangulatra vagy kíváncsi, mindenképpen vegyél jegyet a Montreal Canadians vagy egy másik helyi hokicsapat meccsére, magad is meglepődsz majd, mennyire élvezni fogod a kőkemény játékot.

4. Isztambul

A város kelet és a nyugat, Európa és Ázsia találkozása. A Hagia Szophia és a Kék mecset városa a keleti stílusjegyekkel együtt lüktető, ízig-vérig európai nagyváros. Talán nem is gondolnád, de Isztambulban a minaretek árnyékában pezsgő éjszakai élet zajlik. Ha vásárolgatni szeretnél a bazárok mellett Isztambul Váci utcáján, az Istiklal sugárúton is nézelődhetsz.

  www.citypictures.org
www.citypictures.org



A dzsámik itt jól megférnek a keresztény templomokkal és a zsinagógákkal. A mecsetek között hódolhatsz a kulturális és gasztronómiai élvezeteknek, mint pl. az évente megrendezett dzsesszfesztivál. Törökország legnagyobb könnyűzenei eseménye, a Rock'n Coke, amelyen az idén - többek között - Moby, a Limp Bizkit, Skunk Ananasie és a Motörhead is zenél a rajongóknak. Isztambul sportos város is, 2012-ben Európa sportfővárosa lesz.

5. Tallinn

Észtország fővárosa pasztellszínű középkori épületeivel és macskaköves utcáival olyan, mintha az egyik Disney hercegnő lakóhelye lenne. Az Óváros színes házai pedig még a meséket is felülmúlják. Azt hihetnéd, ez mind csak romantikus illúzió, de nem az! A Finn-öböl partján fekvő Tallinn egy trendi és izgalmas nagyváros. A metropolisz butikjaiban és üzleteiben minden szépet és jót megkapsz, amit itthon, csak sokkal kedvezőbb áron. Ha pedig belecsapnál az éjszakába, nemcsak a megfelelő szórakozóhelyet találod meg, hanem a számításaidat is: itt ugyanis nem kell egy egész vagyont elköltened, hogy jól érezd magadat.

 http://opiniones.terra.es
http://opiniones.terra.es



Tallinn az idén Európa Kulturális Fővárosa, ezért mikor máskor, ha nem most érdemes odalátogatni. Az észt fővárost gyerekekkel is érdemes felfedezni, a várost körülvevő középkori várfal, a múzeummá alakított kereskedőházak, a mesevilágot idéző Óváros biztosan elbűvöli őket.

6. Szöul

Ha Dél-Korea fővárosát választod az idén úti célodul, nem fogsz csalódni. Szöulban éppúgy megtalálod a luxust, mint az olcsó, de megbízható szállásokat és szórakozási lehetőségeket. A 20 millió lakosú főváros különös metropolisz, egyik oldalról a Sárga-tenger, a másikról magas hegyek határolják, nyáron állandó a kánikula, télen pedig a zimankó, mégis lüktető élet zajlik itt. Az égig érő tévétoronyból bámulatos kilátás nyílik a tájra és a városra.

 http://english.seoul.go.kr
http://english.seoul.go.kr



Ha pedig a vásárlás szerelmese vagy, az Itaewon városnegyedben vehetsz meg mindent, amire csak vágysz. Mielőtt azt hinnéd, hogy Szöul egy lélektelen metropolisz, éppen ellenkezőleg: a város Ázsia lelke. A felhőkarcolók árnyékában parkok és pagodák bújnak meg, a fesztiválok sorában pedig a zeneitől a művészeti seregszemléig mindent megtalálsz.

7. Tanger

Afrika gyöngyszeme Marokkó, Marokkó gyöngyszeme pedig Tanger. A csodás hangulatú kikötőváros az európai turisták új topnyaralóhelye. Ha hajóval érkezel Tangerbe csodálatos tengerparti promenád, üzletek és kávézók várnak a kikötő környékén. A strandok közelében pedig szórakozóhelyek, éttermek, bárok és diszkók sorakoznak.

 http.wikimedia.org
http.wikimedia.org



Ha kulturális élményre vágysz, és a szemedet és a lelkedet egyszerre kényeztetnéd, térképezd fel az Óváros gyönyörű mozaikokkal díszített épületeit, pálmafás sétányokat, leanderes kerteket és csodás szökőkutakat találsz. Ha utadba kerül egy zongorabár, mindenképpen térj be legalább egy teára, úgy érzed majd magadat, mintha a Casablancába csöppentél volna, csak épp Tangerben.

8. Mexikóváros

Mexikóvárosban minden az ősi indián kultúrát idézi, de az Egyesült Államok modern hatása is vitathatatlan. Mexikóváros ettől olyan hamisíthatatlanul mexikói. A csípős, fűszeres ízek és illatok kavalkádja tökéletesen illik az égig érő, felhőket karcoló acél- és üvegépületek közé. A helybéliek metropoliszukat a Paloták városának is nevezik, hiszen a belvárosban szinte minden sarkon pompás épületek vonják magukra a turisták figyelmét.

  http.wikimedia.org
http.wikimedia.org




Xochimilco úszó kertjeit pedig az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Az egyik legnépszerűbb látnivaló Mexikóvárosban Frida Kahlo festőművésznő egykori háza, ahol 1954-ig élt és alkotott. A férfifaló, olykor a saját neméhez is vonzódó művésznő képein a maja és azték kultúra motívumait elegyítette a XX. századi stílusjegyekkel, rengeteg kék tónust használva. Frida Kahlo népszerűségét részben a róla szóló filmnek köszönheti, amelyben Salma Hayek alakította a művésznőt.

9. San Francisco

San Francisco bármelyik szállodájának bármelyik szobájában laksz, olyan városi panoráma tárul a szemed elé, mint egy képeslap. Friscót a híres 49 mile Scenic Drive útvonalán érdemes bejárni, ahol számos gyönyörű emlékművet és fantasztikus múzeumot tekinthetsz meg - ízlés szerint. A meredek metropolisz szíve a Mission negyed, ahol egymást érik a kávézók, a bárok, az éttermek és a galériák. Ha bevillamosoztad San Francisco utcáit, irány a börtön.

 http://famouswonders.com
http://famouswonders.com



Vagyis az Alcatraz-sziget, ahol Al Capone is megfordult mint elítélt. Az Alcatraz 29 évig szolgált mint szövetségi börtön, ahonnan - a szóbeszéd szerint - lehetetlen megszökni. Visszatérve a szárazföldre a North Beach nevű olasz negyedet nézd meg, amelynek csúcsa a Telegraph Hill tetején magasodó Coit Tower, amely fantasztikus panorámaterasszal büszkélkedhet.

10. Lisszabon

A portugál főváros télen-nyáron kellemes, nyáron azonban nemcsak a hőmérséklet miatt érdemes oda látogatnod. Lisszabon legérdekesebb, sikátoros, macskaköves városnegyedeiben - Chiado, Bairro Alto, Alfama vagy Belem - számtalan menő dizájnbutik csábítja a turistákat. A legjobb lisszaboni éttermekben pedig a tradicionális fado zenét hallgathatod, amit egy énekes ad elő portugál- és spanyolgitár-kísérettel.

 www.portaldofado.net
www.portaldofado.net



De nem kell messzire menned, ha kíváncsi vagy Európa leghosszabb hídjára, a Vaso Da Gama hídra. A Nemzetek Parkban található Oceanárium pedig csak úgy hemzseg a cápáktól és rájáktól, de a kisebb-nagyobb akváriumban tonhal- és szardíniarajok is úszkálnak. A tengeri állatkert különlegessége egy mesterséges gleccser, amelyen pingvinek laknak.

11. Tel-Aviv

A Szentföld közepén egy meseszép álomváros, Tel-Aviv várja a látogatóit minden földi jóval. Az utóbbi években az izraeli metropolisz valódi partiváros lett, éjszaka divatos és elegáns szórakozóhelyekkel, felkapott bárokkal. Nappal pedig kávézók és éttermek, menő üzletek, múzeumok és galériák várják a feltöltődésre vágyó külföldieket.

 http://imageshack.us
http://imageshack.us



Ennek ellenére sem a város, sem az azt körülölelő végtelen partszakasz nem mondható zsúfoltnak. A tel-avivi Fehér várost az 1930-as években kezdték építeni, németországi építészek vezetésével. Ma több mint 4 ezer bauhaus és más európai stílusban tervezett épületből áll, 2003 óta az UNESCO világörökségének része.

A Life tippje

Ha egy kihagyhatatlan utazásra vágysz jó áron, akkor utazz velünk Japánba:
http://www.japanspecialista.hu/traveloffer.cfm?product_id=122456243&nsupplierid=678


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.