A legveszélyesebb rákkeltő anyagok a lakásban - Alattomosan mérgeznek

építkezés burkolat rákkeltő anyagok lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatások már igazolták, hogy számos megbetegedés hátterében környezeti okok állnak. A veszélyes anyagokért ráadásul nem kell messzire menned: a rendszeres takarítás és a körültekintő lakberendezés ellenére a saját lakásodban is jelen lehetnek.


Thinkstock
Thinkstock


Formaldehid: szinte mindenben

Egy olyan kémiai vegyületről van szó, mely tulajdonságai révén sokféle módon felhasználható, más anyagokkal reakcióba lépve újabb anyagok születnek belőle. Mivel rendkívül erős szárító hatása van, az egészségügy is használja szemölcsök kezelésére, ráadásul a legtöbb gombát és baktériumot eltávolítja, ezért a legtöbb penészölő, tisztító- és fertőtlenítőszer tartalmazza. Emberi szövetek fertőtlenítésére és balzsamozásra is használták, hiszen segítségével azok sokáig eltarthatók. E 240 néven pedig élelmiszerek adalékaként is szerepelt.

Tipp! Morbid fotók, döglött legyek újraélesztve! Nézd meg képgalériánkat!




Thinkstock
Thinkstock

Triklozán: tisztálkodáskor árt

A triklozán erős, széles spektrumú gombaölő és baktériumgyilkos fertőtlenítő, éppen ezért előszeretettel használják fel antibakteriális tusfürdők és kozmetikai termékek, sőt fogkrémek gyártásakor is. A problémát az jelenti, hogy ez az anyag nemcsak a káros baktériumokat öli meg, de a hasznosakat is, melyek az emberi test természetes védekező rendszeréhez tartoznak. A szájhigiénia során pedig az emésztőrendszerbe érve az ott lévő létfontosságú baktériumokat ölheti meg, és károsíthatja a májat is. Ezek mellett a szakemberek rákkeltő anyagként tartják számon, az Európai Unió pedig a környezetszennyező anyagok közé sorolja. Ezért, ha tusfürdőt vagy fogkrémet veszel, célszerű olyat választani, ami mentes a triklozántól.






Thinkstock
Thinkstock

Paradiklórbenzol: a levegőből károsít

A paradiklórbenzolt egykor előszeretettel használták a naftalin alternatívájaként is, manapság viszont elsősorban légfrissítők és különböző rovarirtószerek hatóanyagai között lehet megtalálni, bár WC-tisztítók is tartalmazhatják ezt az anyagot. Mivel a vegyület károsíthatja az idegrendszert, a májat és a veséket, rákkeltő anyagként tartják számon a szakértők. Alternatívaként használhatsz szódabikarbónát a tisztításokhoz, a levegő illatosításához pedig természetes légfrissítőket - akár növényeket, akár illóolajból készült illatosítópárlatot.

Tipp! Vicces fotók, jógázó kisállatok! Nézd meg képgalériánkat!



Itt lakozik a legtöbb kórokozó a lakásban! - Eláruljuk, hogyan szabadulj meg tőlükhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110627-itt-lakozik-a-legtobb-korokozo-a-lakasban-elaruljuk-hogyan.htmlŰzd el a szagokat és a vízkövet egyetlen öblítéssel! - Hatékony WC-tisztítók körképehttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110617-uzd-el-a-szagokat-es-a-vizkovet-egyetlen-oblitessel-.htmlMakacs dugulás, kellemetlen szagok és kártevők ellen - A leghatékonyabb, filléres szerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110530-makacs-dugulas-kellemetlen-szagok-es-kartevok-ellen-a-leghatekonyabb.htmlÍgy mérgezed magad mindennap! - Egy veszélyes anyag, amit te is használszhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110531-igy-mergezed-magad-mindennap-egy-veszelyes-anyag-amit-te.htmlZsír-, kávé- és borfoltok ellen - Filléres foltgyilkos csodaszerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110506-zsir-kave-es-borfoltok-ellen-filleres-foltgyilkos-csodaszerek.htmlÍgy küzdd le az allergiát! - Hatékony megoldások otthonrahttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110429-igy-kuzdd-le-az-allergiat-hatekony-megoldasok-otthonra.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.