Egy apró zavar gyerekkorban, ami felnőttkori kényszerbetegséget jelez

szobatisztaság kisgyerek pszichológia kényszerbetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kényszeres zavarban szenvedő betegek furcsa szokásai előtt általában értetlenül állunk. Hitetlenkedünk, aggódunk, vagy éppen dühösek vagyunk rájuk. Azon viszont csak ritkán gondolkodunk el, hol is kezdődött a problémájuk.

A kényszeres zavar, vagy tudományos nevén obszesszív-kompulzív zavar a szorongásos problémák közé tartozik. Az egyik leggyakoribb mentális betegség sok esetben már gyermekkorban megjelenik, ennek ellenére a köztudatba bagatell problémaként került. Ritkán hallani róla, így kívülállóként úgy sejtjük, a betegségnek nincs súlya - kényszeres az, aki az állandó kézmosással önmagára próbálja irányítani mások figyelmét. A szakértők és áldozatok azonban jól tudják: ennél jóval többről van szó.

Thinkstock
Thinkstock

Időről időre előtörő, kényszeres gondolatok

A kényszeres zavarban szenvedő páciensek legnagyobb problémája az úgynevezett kényszergondolatokkal akad. A betegek tudatába ugyanis időről időre betolakodik egy-egy irracionális és kellemetlen gondolat, ami komoly szorongáshoz vezet. Megesik, hogy a beteg attól fél, hogy piszkossá válik, hogy súlyos sérülést okoz majd valakinek, mások pedig attól tartanak, hogy társaságban véletlenül obszcén kifejezést használnak, vagy perverz módon viselkedhetnek.

A betegekre általánosságban véve igaz, hogy minden idegszálukkal megpróbálnak szembeszegülni az úgynevezett obszesszióiknak: igyekeznek elnyomni őket, tudatosan nem gondolni rájuk, illetve elterelni róluk a figyelmüket. Sajnos hiába minden igyekezet, a páciensek hamar rájönnek, hogy a megbetegítő gondolataik nemhogy nem tágítanak, de egyre növekvő feszültséget generálnak bennük.

Növekvő frusztráció, kényszeres cselekvés

Bár gondolataik ésszerűtlenségét ők maguk is belátják, a növekvő frusztráció elől a betegek végül kényszercselekvésekbe menekülnek. Az úgynevezett kompulziók olyan cselekvéssorok, melyektől a szenvedő személy azt reméli, elűzi a kínos gondolatokat. Így jut fontos szerephez a már jól ismert tisztálkodási rituálé, az ismétléssel, újraszámolással, ellenőrzéssel, gyűjtögetéssel vagy éppen vásárlással kapcsolatos cselekvés.

Thinkstock
Thinkstock

A logika akár működhetne is, hiszen a feszültség az adott cselekvés elvégzése után valóban csökken. A teljes igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a kényszercselekvéssel csak ideig-óráig tarthatók kordában a kényszergondolatok. A bizarr obszessziók ugyanis rövid időn belül újra támadást indítanak a betegek pszichéje ellen.

Örökölhető is

Ha a biológiai faktorokat vesszük számba, a betegség hátterében az alacsony szerotoninszintet, az agyi struktúrák problémáját, illetve bizonyos esetekben az öröklődés szerepét is megtaláljuk. A pszichológia mai álláspontja szerint azonban főként mentális tényezők hajlamosítanak a kényszeres megbetegedésre. A betegség kialakulásában a következő lelki folyamatok játszanak nagy szerepet:

Tanulás - Egyes pszichológusok úgy vélik, a kényszeresség valójában egyfajta tanult magatartásforma. Vagyis aki egyszer megéli, hogy az "egymás után tízszer megmosom a kezem" módszer enyhíti a szorongáskeltő gondolatok okozta feszültséget, az erre hajlamos személynél ez a cselekedet állandó rítusként rögzülhet.

A probléma félreértelmezése - Bizonyos elméletek szerint a kényszeresség problematikája leginkább egy fatális tévedéshez hasonlít. A betegeknek - ahogy sok egészséges embernek is - eszébe jutnak néha kínos, zavarba ejtő gondolatok. Ám másokkal ellentétben ők el is hiszik, hogy a félelemkeltő gondolat valóra válhat: árthatnak a barátaiknak, ellophatnak dolgokat, vagy perverz cselekedeteket hajthatnak végre.

Thinkstock
Thinkstock

Probléma az anális szakaszban - A pszichoanalitikus elmélet a probléma forrásának az anális szakaszban történt tudattalan konfliktusokat nevezi meg. Bár a szakértők nem feltétlenül értenek mindenben egyet vele, ez a magyarázat elsősorban a freudi elméletre épít. Ezek szerint abban az esetben, ha a szülők túl szigorúan, megalázó vagy erőszakos büntetések kíséretében szoktatják szobatisztaságra az 1-3 éves kicsiket, könnyen megbolygathatják a gyerekek önkontroll funkcióit. Ez a probléma pedig felnőttkorban akár kényszeres tünetekben is visszaköszönhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.