Így spórolj 10 000 forintot havonta! - Pofonegyszerű tippekkel

spórolás vásárlás élelmiszer tisztítószer telefon internet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A takarékos lakásfenntartás már a legegyszerűbb praktikákkal is megvalósítható. A következő ötletek egy része azonnal kedvez a pénztárcádnak, más hosszú távon hatásos. A végeredmény azonban biztos: ha odafigyelsz, legalább tízezer forinttal több marad majd havonta a pénztárcádban.

A költséghatékony életmód legtöbbször csakis odafigyelés kérdése, hiszen sok esetben semmilyen extra beruházásra nincs szükség. Ha figyelsz arra, hogy hol vásárolsz, ha kihasználod az internet adta lehetőségeket, és nem lustulsz el, azért hálás lesz a pénztárcád.

Thinkstock
Thinkstock

Spórolj a telefonon!

Az internet térhódításának köszönhetően jó néhány új lehetőség nyílik a családi és baráti kapcsolattartásra. Kezdd el beépíteni a hétköznapokba az ingyenesen letölthető beszélgetőprogramok használatát, mint amilyen a Skype vagy az MSN, gondoskodj egy headsetről, és máris kedvedre vitathatod meg a legújabb történéseket a barátokkal anélkül, hogy a telefonszámla miatt kellene aggódnod. Persze, mobilra szükség lesz ezután is, de ésszerűbb használatával jelentősen csökkenhet a telefonszámlád. Arról nem is beszélve, hogy a Skype esetében lehetőség van már mobilok hívására, ami bár kiadással jár, még mindig olcsóbb, mint a hagyományos telefonhasználat.

A mobilok esetében egyébként sem árt végiggondolnod a telefonálási szokásaidat, és annak megfelelően testre szabni az előfizetésedet. Alaposan böngészd át a szolgáltató kínálta lehetőségeket és csomagokat, majd az alapján válassz új díjcsomagot, netán kiegészítő csomagokat például, hiszen könnyen lehet, hogy a rá kifizetett összeggel még mindig többet spórolhatsz. A testreszabott csomag megtalálásában az ügyfélszolgálatokon is segítenek.

Energiatakarékosság a konyhában

A konyhai szokások megváltoztatásával rengeteg energiát, és ezzel együtt pénzt takaríthatsz meg. Legyen szó gáz- vagy elektromos tűzhelyről, egy pont után a maximális fokozattal csak felesleges kiadásokba vered magadat. A legtöbb energia például a vízmelegítésre megy el, ezért, ha kisebb mennyiségre van szükséged, célszerű előbb a vízforralóban forráspontig melegíteni azt, és csak azután a tűzhelyre tenni, hiszen a vízforraló lényegesen kevesebb energiát használ fel.

Thinkstock
Thinkstock

Nem árt tudni azt sem, hogy a forráspont utáni melegítéssel csak pazarlod az energiát, ezért, ha elérte a víz ezt a hőfokot, nyugodtan vedd alacsonyabb fokozatra a tűzhelyet. Ráadásul a magasabb fokozattal semmi sem fog hamarabb elkészülni. Hasonló a helyzet az olyan luxus háztartási eszközökkel, amelyek ugyan nagyon jónak tűnnek, ám igazi hasznuk elenyésző. Ilyen például az elektromos kenyérszelető kés. Az idő, amit megspórolsz vele, minimális, az általa használt energia viszont pörgeti a villanyórádat.

Vásárolj okosan és takarékosan!

Ha spórolni akarsz, de nem szeretnél lemondani a szép ruhákról, akkor vedd célba az outleteket és a turkálókat. Előbbiekből egyre több van már itthon is, és népszerűségük is egyre nagyobb, köszönhetően annak, hogy minőségi és divatos ruhákat kínálnak az eredetinél jóval kedvezőbb áron. Lehet, hogy nem a legutolsó trend szerinti darabokat kínálják, de a több ezer forintnyi megtakarítás biztosan kárpótol majd azért, hogy a fél évvel korábbi trendnek megfelelő ruhákkal bővül majd a ruhatárad. Ha pedig még többet szeretnél spórolni, akkor turkálj. A mai second hand kereskedésekben olyan, külföldről hozott, kivételes darabokra akadni, melyek biztosan nem jönnek majd veled szembe az utcán, áruk pedig ennek ellenére szinte nevetséges.

Thinkstock
Thinkstock

A ruhák mellett az élelmiszereken, tisztíószereken, sőt, kozmetikai kezeléseken és más testkezeléseken is sokat spórolhatsz - anélkül, hogy lemondanál róluk. Az interneten több kuponos weboldal is működik, ahol nyomott áron vehetsz kuponokat - melyekkel ingyen mehetsz fodrászhoz, kometikushoz, masszőrhöz -, de olyan is akad, ahol ingyen nyomtathatsz magadnak 5-10%-os kedvezményre jogosító kuponokat, melyekkel ruhákat, élelmiszert, utazást vásárolhatsz olcsóbban. Ne felejtsd el az online boltokat sem: sok helyen ingyenes a házhozszállítás, ezért megéri tőlük nagyobb mennyiségben élelmiszert rendelni, amelyeket gyakran közel nagykeráron kaphatsz meg.

Vásárolj 70%-kal olcsóbban! - A legjobb kuponos weboldalakkalhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110608-vasarolj-70-szazalekkal-olcsobban-a-legjobb-kuponos-weboldalakkal.html15 perc, ami megváltoztatja az életed! - 30 napos életmódprogram időhiányban szenvedőknekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110527-15-perc-ami-megvaltoztatja-az-eleted-flylady-a-30.htmlFodrász és bébiszitter ingyen - Így lehetséges!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110414-fodrasz-es-bebiszitter-ingyen-igy-lehetseges.htmlBiotisztítószerek: tényleg jobbak?http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110310-biotisztitoszerek-tenyleg-jobbak.htmlLegyél te is szatyortárs! - És spórolj!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110309-szatyorkozossegek-vasarlas-okosan-olcson.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.