Csak a császármetszés segített! Éjjel adott életet ikreinek a kismama - Nézd meg az újszülötteket!

kutya császármetszés szülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Múlt hétre várták a kicsiket, de a vajúdás csak pénteken este indult meg. A dalmata-mama végül császármetszéssel adott életet ikreinek.

Már egy hete követhetik nyomon az interneten a dalmata-mama mindennapjait, és izgulhattak a rajongók a kölykökért. Bár utóbbiak születését múlt hétre várták a gazdijaik, a kismama csak pénteken kezdett vajúdni. Miután a magzatvíz is elfolyt, de nem jöttek a kölykök, az állatorvos megvizsgálta a kutyust, és végül császármetszés mellett döntött.

"Az állatorvos által végzett ultrahangos vizsgálat során derült ki, hogy az első kölyök elakadt a szülőcsatornában" - mesélte a dalmata-anyuka gazdája, Solymos Gyula. "Mivel a mama már régóta vajúdott - és féltettük őt és a kicsiket egyaránt -, az állatorvos javaslatára a császármetszés mellett döntöttünk."

Forrás: dalmata.eu
Forrás: dalmata.eu

A két kis újszülött a mamájukkal

Solymos Gyula azt is elárulta, hogy legalább hat kölyökre számítottak, így aztán nagy meglepetést okozott számukra, hogy összesen csak két pici volt a mama pocakjában, ami az állatorvos szerint azzal magyarázható, hogy kevés tüsző érett be a fedezés időpontjában.

Kézzel élesztgették az újszülött kölyköket

Amikor eldőlt, hogy a szülés csak császármetszéssel lesz lehetséges, Gyula és fia úgy döntött, vállalja a műtétet. Mindketten végig a kismama mellett voltak, ők simogatták álomba a dalmatát, mielőtt az orvos nekilátott az operációnak, és akkor is ott voltak, amikor az orvos kiemelte az apróságokat.

"Nem is találok szavakat ahhoz, hogy át tudjam adni, milyen érzés volt a mama pocakjából kivett, még az altató hatása alatt lévő picurikat kézbe fogni, és élesztgetni" - idézte fel az éjjeli eseményeket Gyula. "Többször volt már újszülött kölykökhöz szerencsém, amelyek többnyire már mozognak, lélegeznek... Ők nem tették, csak hevertek a törölközőbe csavarva, és nekünk kellett életet lehelni beléjük."

Végül mindkét kutya - egy kan és egy szuka - életre kelt, amikor pedig a még a műtőasztalon fekvő anyuka meghallotta a kiskutyák hangját, egy vakkantással jelezte álmában nekik, hogy ott van a közelükben.
Miután az orvos befejezte a műtétet, az éjszaka a mama tisztításával, ápolásával, és a kölykök szoptatásával telt, ezalatt a kamerák nem voltak elérhetőek. Mára azonban ismét élnek, így bármikor bárki gyönyörködhet az újszülöttekben.

Nézd meg, hogyan ismerkednek a világgal és édesanyjukkal a picik, és gyönyörködj bennük! Itt találod a videós közvetítést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.