Egyetlen kattintás, amely életre szóló sérülést okozhat a gyerekben

személyiség internet számítógép zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amióta a gyerekek gyerekek, azóta csúfolják egymást - sokszor igen kegyetlen szavakkal vagy tettekkel, esetleg csoportosan kiszemelve egy áldozatot. A technika fejlődésével a fiatalok kezébe is hatékonyabb eszközök kerültek.


Telefonhívások, SMS-ek, kompromittáló videók





Thinkstock
Thinkstock



Az internetes csúfolódás veszélyesebb

A "hagyományos" zaklatás, kiközösítés, csúfolás, megalázás, akár fizikai bántással, akár annélkül is életre szóló sérülést hagyhat a gyermekben. A terep igen veszélyes, amibe felnőttként nem könnyű beleavatkozni. Körültekintő tanári, szülői taktikát igényel egy, a kortársak által lesajnált, megvetett és végül megalázott gyerek visszavezetése a közösségbe. Ebben az esetben nem elég a bántók megbüntetése, hiszen a büntetés miatti düh ismét az áldozaton csapódhat le, mondván, hogy ez is miatta történt. Gyakori azonban, hogy a felnőttek inkább az iskolaváltás mellett döntenek egy-egy ilyen esetben.

Tömegessé válhat, és nincs visszaút

Ám az internetes zaklatásnál nem biztos, hogy működik a közösségváltás, hiszen gyakran egész nagy tömegek vesznek részt a bántásban. Egy-két kattintás, és máris sokat látják azt a bizonyos képet vagy videót, akarva-akaratlan eljut hozzájuk a pletyka, vagy esetleg a posztolt rosszindulatú megjegyzésfolyam. Olyan, mintha nem lenne menekvés. Ráadásul, ami egyszer felkerül a világhálóra, az könnyen sokszorosítható, és nagyon-nagyon nehéz, szinte lehetetlen letörölni.

Tipp! Duci testtel is lehetsz szexi! Nézd meg képgalériánkat!


Nem látni a szenvedést




Thinkstock
Thinkstock



A következményektől sem kell félni

Az áldozat sokszor azt sem tudja, hogy kitől és miért kapja a megalázó üzeneteket, a bántó, fenyegető szavakat. Az interneten arc nélkül, mindenféle fantázianév mögé bújva lehet küldeni az üzeneteket, titkos telefonszámokról a SMS-eket. A bántók inkognitóban maradhatnak. A szülők és a tanárok többségének sincs meg az a számítógépes tudása, hogy képes legyen a gyermekek online viselkedését is ellenőrizni. Így a cyberterror sokszor észrevétlen marad, és ha nincsenek is teljesen inkognitóban a bántók - közösségi oldalakon már többnyire névvel vannak jelen -, a következményektől így sem kell tartaniuk.

Mit tehet a szülő, ha gyermekét interneten zaklatják?

Nem könnyű észrevenni, ha a gyermeket zaklatják. A legtöbb áldozat szeretné eltitkolni, hogy mi történik, mivel meg vannak győződve arról, ők maguk az ok. Ahhoz, hogy a gyermek megnyíljon, bizalomteljes szülői viszonyra van szükség. Az összerezzenés a telefonhangra, a számítógép hirtelen lekapcsolása intő jel lehet, de ugyanúgy a rossz hangulat, a visszahúzódó és a korábban kedvelt társaságot is elkerülő viselkedés, ingerlékenység számítógépezés után, betegségek szimulálása, iskolakerülés.

Thinkstock
Thinkstock



Abban az esetben, ha a gyermek hajlandó elmesélni, hogy mi történt, nem szabad nagy patáliát csapni, bármennyire is érthető lenne ez a reakció. Ezzel csak jobban ráijeszt a szülő a gyerekre. Érdemes inkább elfogadón és támogatón viselkedni, a legfontosabb pedig: elhinni, hogy amit a gyermek mond, az igaz. Nagyon nagy károkat okozhat, ha a szülő lekicsinyli, bagatellizálja a gyermek problémáit.
Magát a zaklatást azonban sajnos nem lehet egyedül megoldani: nagyon fontos beszélni az iskolával, a tanárokkal, osztályfőnökkel, vagy akár pszichológussal is, hogy miként lehet megoldani a helyzetet.

Tipp! Amy Winehouse élete képekben! Nézd meg képgalériánkat!


Muszáj kiismerni a gyermek internetes világát





Patika magazin

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.