terhesség Viktória Svédország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jövő év márciusára várja első gyermekét Viktória svéd koronahercegnő és hitvese, Daniel Wresling,Västergötland hercege - jelentette be közleményben a svéd királyi udvar.


AFP
AFP



Viktória a svéd királyi pár, XVI. Károly Gusztáv és Szilvia királyné három gyermeke közül az első, öccse Károly Fülöp, húga Madeleine hercegnő. Tanulmányait kezdetben hazájában végezte, nyaranta az Egyesült Államokban és Németországban folytatott nyelvi tanulmányokat, 1996-1997-ben pedig egy egész tanévet Franciaországban töltött. 1997 őszén speciális program keretében betekintést nyerhetett a riksdag (parlament) és a kormány tevékenységébe. 1998-2000-ben az Egyesült Államokban politológiát és történelmet tanult a Yale Egyetemen. 2001 tavaszán az Európai Unió svéd elnökségének tevékenységét, később a svéd kormányzati munkát tanulmányozta, majd külképviseleteken és vállalatoknál nyert betekintést a svéd gazdasági-kereskedelmi tevékenységbe. Még katonai alapkiképzésben is részesült. Kedvenc időtöltései közé tartozik a lovaglás, a síelés és a természetjárás.

Az ifjú hercegnő folyamatosan készül uralkodói feladatára. 1980 óta hivatalosan ő Svédország trónörököse. 1979-ben a svéd parlament elfogadott egy törvényt, mely 1980. január 1-jén lépett hatályba: eszerint a királyi család női leszármazottja is lehet uralkodó (addig csak fiúágon öröklődött a trón). A jogszabály ugyanakkor megfosztotta a trónörökösi címtől az időközben megszületett fiúgyermeket, Károly Fülöpöt.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.