Nincs is annál rosszabb, mint szülőként megélni azt, hogy a gyereknek nincs kedve iskolába menni. Szerencsére néhány egyszerű trükkel a kevésbé lelkes kicsi is kedvet kaphat az iskolához.

Tanulni pedig jó - ezt egy alig hétéves, első osztályos kisfiú mondta tavaly, ám, mielőtt a szülőkből álló társaságot elöntötte volna az öröm, azt is hozzátette: csak iskolába nem jó járni.
Vagyis eszerint az egyszerű vallomás szerint a gyerekeknek nem a tanulással vannak problémáik, még akkor sem, ha a tanulás tulajdonképpen feladat. Sok esetben a körülményekkel, a kommunikációval, vagyis a rosszul megfogalmazott, vagy túlzó elvárásokkal lőnek mellé a szülők, ám ha ezeket időben észreveszik, vagy az első pillanattól helyesen közelítik meg az iskolakezdés és a tanulás területét, akkor könnyebben lelhetnek motivációt is a kicsik számára. De mivel lehet lelkesedésüket felkelteni?

Thinkstock

Ceruza, füzetek és tanszerek vásárlása

Mondhat bárki bármit, a gyerekek imádják beszerezni az iskolakezdéshez szükséges eszközöket. Kifejezetten szeretnek válogatni a finom illatú füzetek, radírok és ceruzák között. Ha hagyod, hogy a minőség mellett ízlésük és saját elképzeléseik is helyet kapjanak, akkor lelkesedésük nem ismer majd határokat. Bár nagyon fontos, hogy bizonyos pénzügyi keretek között maradjon a vásárlás, szinte biztos, hogy ki lehet szorítani valahonnan annyi pénzt, hogy ha trendi füzet vagy tolltartó nem is, de színes, a gyerek által kiválasztott csomagolópapír, klassz ceruza kerüljön a bevásárló kosárba. Szóval első trükk: a közös vásárlás. Még erősebb lehet a motiváció, ha a vásárlás mellett az ügyes kezű anyukával együtt lehet tolltartót, tornazsákot, uzsonnás táskát barkácsolni - olyan színekből és motívumokkal, amilyet a kicsi szeretne.

A könyvek izgalmas birodalma

A gyerekek szomjasak a tudásra, és nem egy gyereknél lehet igazi lelkesedést varázsolni csupán azzal, ha nyilvánvalóvá teszed számára, hogy az iskolában meg fogják tanítani az olvasás tudományára, valamint a betűvetésre. Ha sikerül ráébreszteni a gyereket arra, hogy egy egészen különös, új, és határtalan izgalmakat rejtő birodalom nyílik meg előtte az olvasás elsajátításával, akkor kifejezetten örömmel várja majd az iskolakezdést.

Thinkstock

A zsebpénz varázsa

Sok szülő az első osztály kezdetére időzíti az első, rendszeres zsebpénz kiosztását, és ez főleg akkor lehet izgalmas, ha már vannak - zsebpénzzel rendelkező, és azzal szabadon gazdálkodó - nagyobb testvérek a családban, akikre a kicsi is hasonlíthat ezáltal. A naponta, vagy hetente kiosztott zsebpénz leginkább azonban akkor hasznos, ha a kicsit a zsebpénz által arra is ösztönzöd, hogy megtanuljon a pénzzel felelősségteljesen, okosan bánni - mint a nagyok az iskolában.

A nagyobb testvérek nyomában

Nem igazi a verseny, de mégis, sok apró gyerek szeretné minél előbb utolérni a nagyobb tesót - vagy a jóbarátok gyerekét, vagy a szomszédot. Különösen lelkesítő lehet, ha a gyerekek ugyanabba az iskolába járnak. A valódi győzelem persze csak nagy sokára érik majd be, azért fel lehet vele kelteni a kicsik lelkesedését az iskola iránt, hiszen az irigyelt vagy éppen bálványozott nagyobbal lehet egy helyen teljesíteni, egy helyen küzdeni - nem utolsósorban pedig az iskola az az eszköz, ami segít a versenyben is szimbolikusan előkelő helyet elérni.

Thinkstock

Kisállatok csak nagyoknak!

Nem nehéz összefüggést találni az iskola, az olvasás tudománya, és a kisállatok gondozásának képessége között. Vagyis, ha valaki már megtanult olvasni, az bátran vállalhatja akár egy igazi tengerimalac nevelését is, esetleg beszerezheti élete első akváriumát, vagy örökbe fogadhatja a régóta vágyott ékszerteknőst. Mert már olyan nagy és okos, hiszen képes bármilyen - gyerekeknek szóló - szakirodalmat fellapozni és értelmezni, sőt az interneten is szörfölhet, hogy megtudja, mivel kell táplálni, hogyan kell tisztántartani az iskoláskor kezdetén a szobájába költöző kis kedvencet. Persze amíg titkosak a betűk, nem árt, ha az apa vagy az anya beszáll még a gondozásba, ám annál nagyobb a kihívás, hogy minél előbb saját maga tudjon böngészni a kisállatot érintő információk után.

5 dolog, amire egyáltalán nincs szükség az iskolában - Ne engedd, hogy bevigye a gyerekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110815-5-dolog-amire-egyaltalan-nincs-szukseg-az-iskolaban-ne.html Jár-e zsebpénz a házimunkáért? - A magyar sztáranyukák válaszolnakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110812-jare-zsebpenz-a-hazimunkaert-a-magyar-sztaranyukak-valaszolnak.html Zsebpénz és házimunka: te fizetnél a gyerekednek, hogy dolgozzon?http://www.life.hu/anyaskodj/20110809-zsebpenz-es-hazimunka-te-fizetnel-a-gyerekednek-hogy-dolgozzon.html Finnyás és válogat? Így vedd rá a gyereket, hogy mindent megegyen!http://www.life.hu/anyaskodj/20110805-finnyas-es-valogat-igy-vedd-ra-a-gyereket-hogy-mindent.html Egyetlen kattintás, amely életre szóló sérülést okozhat a gyerekbenhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110802-egyetlen-kattintas-amely-eletre-szolo-serulest-okozhat-a-gyerekben.html A középső gyerek szindróma - Az egész életre hatással lehethttp://www.life.hu/anyaskodj/20110728-a-kozepso-gyerek-szindroma-az-egesz-eletre-hatassal-lehet.html 5 idegesítő anyukatípus, aki kihúzza a gyufát a gyermekteleneknélhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110725-5-idegesito-anyukatipus-aki-kihuzza-a-gyufat-a-gyermekteleneknel.html