Tüntesd el végleg a karcolásokat és a foltokat a bútorokról! - Filléres házi praktikákkal

folt praktikák karcolás tisztítás bútorápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fából készült bútorok természetes hatásuk miatt évtizedek óta népszerűek - egyetlen hátrányuk, hogy érzékenyek. Szerencsére a foltokat és a karcolásokat egyszerűen eltüntetheted néhány hatásos házi praktikával.

Thinkstock
Thinkstock


Hatékony megoldások karcolások ellen

Bármilyen bútort javítasz bármilyen szerrel vagy eszközzel, alapszabály, hogy a javítást az erezet irányában kell végezni, hogy az eredmény kifogástalan legyen. Az is fontos, hogy mindig a bútor alapanyagának megfelelő szerrel próbálkozz, az egyes anyagokat ne keverd ötletszerűen.

Persze van néhány olyan szer, melyet bármilyen bútor esetében bevethetsz - ilyen például a színtelen cipőkrém, mellyel fafajtától függetlenül minden világos felületet kijavíthatsz, ami fényes. Egyszerűen kend át a karcolásokat, majd puha ronggyal fényezd át a felületet. A színtelen cipőkrém mellett a vazelin is hatásos megoldás, ha kisebb karcolásokról van szó: fehér vazelinnel fedd be a sérült részeket, majd hagyd a szert 24 órán keresztül hatni. Ha letelt a 24 óra, a maradékot alaposan dörzsöld bele a fába. A felesleget töröld le, és utolsó lépésként a szokásos szerrel és módon fényezd át a bútort. Nagyobb, mélyebb karcolások ellen jó megoldás a színben a fának megfelelő, jó minőségű kréta. Rajzold át vele a sérült részeket, majd színtelen körömlakkal vond be a karcolást.

Thinkstock
Thinkstock



A valódi, értékes fából készült bútorok különleges ápolást igényelnek. A diófa típusokat például ne kezd el vazelinnel kenegetni, inkább vágj félbe egy szem diót, és azzal dörzsöld át a karcolást. A mahagóni bútorok sérüléseit sötétbarna színes ceruzával vagy barna viasszal javítsd, a juharfa bútor karcolásait pedig egy vattadarabbal javítsd, amit azonos arányban kevert jódtinktúra és denaturált szesz keverékébe mártottál. Mindkét esetben a szokásos módon végezd a felület fényezését. Az ébenfa bútoron éktelenkedő karcokat fekete cipőpasztával, fekete színes ceruzával vagy szemöldökceruzával tüntetheted el, míg a teakfából készült bútoron esett sérüléseket enyhe fémgyapotos átdörzsöléssel javíthatod - a teakfát végül fényezd át terpentin és lenolaj keverékével.

Foltűző, olcsó csodaszerek

A fából készült bútorokon még a víz is nyomot hagy, ezért különösen óvatosnak kell lenned a közelükben. Ha mégis folt kerül a felületre, hívd segítségül például a fogkrémet. Egy nedves rongyra tegyél egy keveset, és ezzel dörzsöld át a vízfoltot. Ha makacsabb a folt, minthogy a fogkrém legyőzze, szódabikarbónát keverj el annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapj. Ezt kend a vízfoltra, hagyd rajta néhány percig, majd dörzsöld át a foltos részt. Végül töröld le, és bútorápolóval kezeld a tisztított részt.

Thinkstock
Thinkstock


A foltok ellen kiváló szer a majonéz és a vaj keveréke, ha némi cigarettahamut is adsz hozzá. A masszából tegyél egy keveset a tisztítandó felületre, majd töröld át az érintett részt nedves ronggyal, végül a szokásos módon fényezd a fát. Ha fényes felületen éktelenkednek foltok, akkor kevés petróleummal próbálkozz. Régi víznyomokat azonban először étolaj és só keverékével vonj be, majd szinte azonnal töröld is le, és csak azután használd a petróleumot.
Ha nem víz, hanem gyümölcs vagy éppen bor okozott maradandó foltot, akkor mikrohullámú sütőben vagy hagyományos sütőben forrósíts fel kenyeret, és azzal dörzsölgesd a foltos részeket, amíg el nem tűnik a szennyeződés.

Tündöklően fényes bútor praktikákkal

A bútor fényezése is megoldható házi szerekkel, ha nem akarsz költeni a drága bútorfényezőkre. Utóbbiak helyett vegyél lenolajat és terpentint, és ecettel egyenlő arányban keverd el a három szert. Alaposan rázd fel, puha ruhával vigyél fel belőle a bútorra, majd töröld szárazra a felületet. Végül egy tiszta ruhával polírozd. Amennyiben ragaszkodsz megszokott bútorápoló szeredhez, de fokoznád az erejét, adj hozzá egy kávéskanál almaecetet.

Karcmentes, ragyogó tűzhely égésnyomok nélkül - Súrolnod sem kell!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110822-karcmentes-ragyogo-tuzhely-egesnyomok-nelkul-surolnod-sem-kell.htmlÍgy lesznek vakítóan fehérek és illatosak a ruhák fehérítő nélkül!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110805-igy-lesznek-vakitoan-feherek-es-illatosak-a-ruhak-feherito-nelkul.htmlÍgy lesznek bársonyosan puhák és illatosak a ruhák drága mosószerek és öblítők nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110725-igy-lesznek-barsonyosan-puhak-es-illatosak-ruhak-draga-mososzerek-es.htmlÍgy lesz újra tükörsima és karcmentes a vasaló talpa! - A legjobb házi szerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110624-igy-lesz-ujra-tukorsima-es-karcmentes-a-vasalo-talpa-.htmlMakacs dugulás, kellemetlen szagok és kártevők ellen - A leghatékonyabb, filléres szerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110530-makacs-dugulas-kellemetlen-szagok-es-kartevok-ellen-a-leghatekonyabb.htmlZsír-, kávé- és borfoltok ellen - Filléres foltgyilkos csodaszerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110506-zsir-kave-es-borfoltok-ellen-filleres-foltgyilkos-csodaszerek.htmlÍgy szüntesd meg örökre a hűtő szagát! - Filléres csodaszerekkel a konyhábólhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110405-igy-szuntesd-meg-orokre-a-huto-szagat-csodaszerekkel-a.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.