Tüntesd el végleg a karcolásokat és a foltokat a bútorokról! - Filléres házi praktikákkal

folt praktikák karcolás tisztítás bútorápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fából készült bútorok természetes hatásuk miatt évtizedek óta népszerűek - egyetlen hátrányuk, hogy érzékenyek. Szerencsére a foltokat és a karcolásokat egyszerűen eltüntetheted néhány hatásos házi praktikával.

Thinkstock
Thinkstock


Hatékony megoldások karcolások ellen

Bármilyen bútort javítasz bármilyen szerrel vagy eszközzel, alapszabály, hogy a javítást az erezet irányában kell végezni, hogy az eredmény kifogástalan legyen. Az is fontos, hogy mindig a bútor alapanyagának megfelelő szerrel próbálkozz, az egyes anyagokat ne keverd ötletszerűen.

Persze van néhány olyan szer, melyet bármilyen bútor esetében bevethetsz - ilyen például a színtelen cipőkrém, mellyel fafajtától függetlenül minden világos felületet kijavíthatsz, ami fényes. Egyszerűen kend át a karcolásokat, majd puha ronggyal fényezd át a felületet. A színtelen cipőkrém mellett a vazelin is hatásos megoldás, ha kisebb karcolásokról van szó: fehér vazelinnel fedd be a sérült részeket, majd hagyd a szert 24 órán keresztül hatni. Ha letelt a 24 óra, a maradékot alaposan dörzsöld bele a fába. A felesleget töröld le, és utolsó lépésként a szokásos szerrel és módon fényezd át a bútort. Nagyobb, mélyebb karcolások ellen jó megoldás a színben a fának megfelelő, jó minőségű kréta. Rajzold át vele a sérült részeket, majd színtelen körömlakkal vond be a karcolást.

Thinkstock
Thinkstock



A valódi, értékes fából készült bútorok különleges ápolást igényelnek. A diófa típusokat például ne kezd el vazelinnel kenegetni, inkább vágj félbe egy szem diót, és azzal dörzsöld át a karcolást. A mahagóni bútorok sérüléseit sötétbarna színes ceruzával vagy barna viasszal javítsd, a juharfa bútor karcolásait pedig egy vattadarabbal javítsd, amit azonos arányban kevert jódtinktúra és denaturált szesz keverékébe mártottál. Mindkét esetben a szokásos módon végezd a felület fényezését. Az ébenfa bútoron éktelenkedő karcokat fekete cipőpasztával, fekete színes ceruzával vagy szemöldökceruzával tüntetheted el, míg a teakfából készült bútoron esett sérüléseket enyhe fémgyapotos átdörzsöléssel javíthatod - a teakfát végül fényezd át terpentin és lenolaj keverékével.

Foltűző, olcsó csodaszerek

A fából készült bútorokon még a víz is nyomot hagy, ezért különösen óvatosnak kell lenned a közelükben. Ha mégis folt kerül a felületre, hívd segítségül például a fogkrémet. Egy nedves rongyra tegyél egy keveset, és ezzel dörzsöld át a vízfoltot. Ha makacsabb a folt, minthogy a fogkrém legyőzze, szódabikarbónát keverj el annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapj. Ezt kend a vízfoltra, hagyd rajta néhány percig, majd dörzsöld át a foltos részt. Végül töröld le, és bútorápolóval kezeld a tisztított részt.

Thinkstock
Thinkstock


A foltok ellen kiváló szer a majonéz és a vaj keveréke, ha némi cigarettahamut is adsz hozzá. A masszából tegyél egy keveset a tisztítandó felületre, majd töröld át az érintett részt nedves ronggyal, végül a szokásos módon fényezd a fát. Ha fényes felületen éktelenkednek foltok, akkor kevés petróleummal próbálkozz. Régi víznyomokat azonban először étolaj és só keverékével vonj be, majd szinte azonnal töröld is le, és csak azután használd a petróleumot.
Ha nem víz, hanem gyümölcs vagy éppen bor okozott maradandó foltot, akkor mikrohullámú sütőben vagy hagyományos sütőben forrósíts fel kenyeret, és azzal dörzsölgesd a foltos részeket, amíg el nem tűnik a szennyeződés.

Tündöklően fényes bútor praktikákkal

A bútor fényezése is megoldható házi szerekkel, ha nem akarsz költeni a drága bútorfényezőkre. Utóbbiak helyett vegyél lenolajat és terpentint, és ecettel egyenlő arányban keverd el a három szert. Alaposan rázd fel, puha ruhával vigyél fel belőle a bútorra, majd töröld szárazra a felületet. Végül egy tiszta ruhával polírozd. Amennyiben ragaszkodsz megszokott bútorápoló szeredhez, de fokoznád az erejét, adj hozzá egy kávéskanál almaecetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.