gyulladáscsökkentő arcpakolás hidratálás zöldség pattanás kamaszkor gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Semmi sem kétségbeejtőbb, mint a várva várt randi előtti napon megjelenő pattanás. Ennél csak az állandóan jelen lévő pattanások rosszabbak - de jó, ha tudjátok, hogy a helyzet nem reménytelen. Otthon is könnyen elkészíthető arcpakolások segítségével a kamaszok ádáz ellensége máris visszavonulót fúj.

A serdülőkori pattanásokért a hormonok és a nem megfelelő arcápolás egyaránt felelősek. Az ilyenkor zsírossá, mitesszeressé váló arcbőr fokozott figyelmet és tisztítást igényel, és jól jöhetnek a faggyútermelést vagy a gyulladást csökkentő kezelések. Az alábbi pakolásokat inkább a nap végén használjátok, a szokásos arctisztítás után. Ha fokozott hatást szeretnétek elérni, akkor előbb kicsit gőzölheti is a kamasz gyermeked az arcát.

Thinkstock
Thinkstock

Nyugtató, szárító élesztőpakolás

A legegyszerűbb és legnagyszerűbb pattanáskezelő arcpakoláshoz nem kell más, csak egy csomag élesztő és némi tej. Lúgos kémhatása miatt az élesztő nyugtatja a gyulladt bőrt, és némi szárító hatással is bír - az élesztő pattanások elleni hatása mellesleg még fokozottabb belsőleg használva, mivel B-vitaminban gazdag.

Pakolásként a szétmorzsolt élesztőt annyi tejjel keverd össze, hogy kenhető, de nem folyós masszát kapj, majd ezt kend a kamasz arcára. Negyed óra alatt rászárad, ezután lemoshatja langyos vízzel. Tej mellett joghurtot vagy pár csepp citromlevet is keverhetsz a pakoláshoz.

Gyulladáscsökkentő hagymapakolás

A vöröshagyma és a fokhagyma erős gyulladáscsökkentő és tisztító hatásáról ismert. Fokhagymát azért ne kenj pakolásként az arcára, az inkább közvetlenül a pattanásra kenve hatásos, ha néhány percig rajta hagyjátok. A vöröshagymát viszont érdemes lereszelni pakoláshoz, már csak azért is, mert a pattanások után maradt hegeket is halványítja. Kénvegyületeket tartalmaz, melyek a túlzott faggyútermelést fogják vissza, így nemcsak a bőr, hanem a haj zsírosodását is csökkentheti.

Thinkstock
Thinkstock

A pattanásokat közvetlenül is bekenhetitek egy félbevágott vöröshagymával, de lereszelve és mézzel összekeverve arcpakolásként nagyon jót tesz a bőrnek. Körülbelül 10 perc után langyos vizes öblítés ajánlott. Fontos megjegyezni, hogy vöröhagymapakolást nem szabad a szem és az orr közvetlen környékére tenni, mert irritálhatja a nyálkahártyát.

Fertőtlenítő, hidratáló mézes-kamillás pakolás

A méz külsőleg és belsőleg is áldásos hatású, de nem csak megfázás esetén. Tápanyagokban gazdag, fertőtlenít, ugyanakkor hidratál is, így a kicsit érzékenyebb bőrön is alkalmazható pakolásként. A gyulladást okozó baktériumok szaporodásának magas cukortartalma vet gátat, így mindenképpen hatásos a pattanások ellen is.

A kamilla szintén fertőtlenít, és kicsit szárítja is a pattanásokat, így a mézzel együtt biztos sikert aratnak. Az arcpakoláshoz használjatok némi kamillapépet, amit gyógyszertári kamillavirágzat pár perces forró vizes áztatásával nyerhetsz, és keverjétek össze néhány kanál mézzel. Ezt kend a gyermeked arcára, és hagyd hatni 20 percig.

Thinkstock
Thinkstock

Hámlasztó, gyulladáscsökkentő paradicsomos arcpakolás

A paradicsom híresen hatékony gyulladáscsökkentő, és a bőr zsírosodását is csökkenti. A benne található gyümölcssavak fertőtlenítenek, kicsit hámlasztanak, és a mitesszereket is csökkentik. Pépesíts egy meghámozott paradicsomot, és kend a kamasz gyermeked arcára fekvő pozícióban, és hagyd hatni negyed órát. Összekeverheted némi cukorral vagy sóval is, és átradírozhatod vele a bőrt. Ha nem akarsz pépesíteni vagy radírozni, paradicsomszeleteket is tehettek a problémás területekre.

Élénkítő, frissítő narancsos pakolás

A bőr faggyútermelését a narancs segítségével is lehet szabályozni, mely élénkít és frissít is. Egy narancs levét csavard ki, alaposan keverd össze néhány csepp grapefruitmag-kivonattal, és annyi zabkorpával, hogy kenhető masszát kapj. A grapefruitmag-kivonat nagyon hatásos, de kíméletes baktériumölő szer, ma már minden patikában kapható. Egy negyed órát hagyjátok állni a gyerek arcán, aztán langyos vízzel mossátok le. Vigyázzatok, hogy ne kerüljön a szemébe, mert nagyon csíp.

Lusta és visszabeszél? - Így lesz kezesbárány a lázadó kamaszbólhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110524-lusta-es-visszabeszel-kamaszpanaszok-es-kezelesuk.htmlEvéssel győzd le a pattanásokat!http://www.life.hu/szepulj/borapolas/20110525-evessel-gyozd-le-a-pattanasokat.htmlMéregtelenít, fogyaszt, szépít és ingyen van - A víz jótékony hatásaihttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110701-meregtelenit-fogyaszt-szepit-es-ingyen-van-a-viz-jotekony.htmlA leghatékonyabb méregtelenítő turmix receptje - Takarítsd ki a szervezeted!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110523-a-leghatekonyabb-meregtelenito-turmix-receptje-takaritsd-ki-a-szervezeted.htmlMéregtelenítő, fiatalító, vértisztító csodaszer - Ismerd meg jobban az epret!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110504-meregtelenito-fiatalito-vertisztito-csodaszer-ismerd-meg-jobban-az-epret.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.