Makovecz Imre kultúra építészet templom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Makovecz Imre építész - közölte az MTI.

A Kossuth-díjas magyar építész, a magyar organikus építészet egyik jeles képviselője 1935. november 20-án született Budapesten. Egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte, az egyetem után különböző állami tervezővállalatoknál dolgozott, ám már ekkor a vidéket járta, hogy az elsorvadásra ítélt falvakban kulturális egyesületeket szervezzen és faluházakat építsen.

MTI
MTI

Igazi áttörést karrierjében építészirodájának 1981-es alapítása jelentett, melynek keretében számos középületet, köztük templomot, művelődési házat tervezett, elsősorban vidéken. Első figyelemreméltó munkájának - ahogy azt a Wikipédia írja - a paksi templomot tartotta, melynek egyéni stílusa országos hírnevet szerzett Makovecz Imrének. Fő művének mégis az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonját tartják.

Makovecz Imre tanított a BME-n, az Iparművészeti Főiskolán, és a Nemzetközi Építészeti Akadémián, emellett alapítója volt a Magyar Művészeti Akadémiának, és tagja volt a Nemzetközi Építészeti Akadémiának is.

Tipp! Nézz be Jennifer Lopez luxusotthonába! Kattints a képgalériáért!



Tragikus balesetben elhunyt a fiatal magyar színészhttp://www.life.hu/gyogyulj/20110917-tragikus-balesetben-elhunyt-huszar-zsolt-szinesz.htmlCsak kevesen tudták! Már márciusban súlyos betegséget diagnosztizáltak az elhunyt sztárnálhttp://www.life.hu/legykepben/20110827-csak-kevesen-tudtak-mar-marcius-sulyos-betegseget-diagnosztizaltak-az-elhunyt.htmlElhunyt Molnár Gál Péter színikritikushttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110727-elhunyt-molnar-gal-peter-szinikritikus.htmlGyász! Szívrohamban elhunyt a Barbie baba szülőatyjahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110724-gyasz-szivrohamban-elhunyt-a-barbie-baba-szuloatyja.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.