Így ellenőrizheted, hogy mikor van peteérésed - Hogy biztosan összejöjjön a baba

testhőmérséklet gyermekvállalás családtervezés módszer peteérés ovuláció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha úgy érzitek, eljött az ideje annak, hogy egy fővel többen legyetek, a teherbeesést segítheti, ha pontosan meg tudod határozni az ovulációd időpontját.

Thinkstock
Thinkstock

A baba tervezésekor egy ideig nagyon jól működhet a mindent bele hozzáállás, ha azonban tényleg biztosra akartok menni, ráadásul szeretnétek mielőbb gólyahírt közölni a családtagokkal, akkor jó, ha elkezded figyelni a peteérésed időpontját. Erre akad jó néhány természetes születésszabályozási módszer, melyeket akár külön-külön, akár egyszerre is bevethetsz a siker érdekében.

A legegyszerűbb: naptármódszer

Ez azon a megfigyelésen alapul, hogy normál esetben a peteérés két héttel előzi meg a következő menstruáció kezdetét. Mivel minden nőnél más a ciklus hossza, csak három hónapos megfigyelés után határozható meg az egyéni, termékeny középidő. Bár ha rendszeresen feljegyzed magadnak a menzeszek idejét, ez már nem jelenthet problémát. A dolgot csak az nehezíti még, hogy eltérő lehet a nehéz napok száma, ráadásul nem árt figyelembe venni az ivarsejtek életképességét is, a peteérés előtti szeretkezésből is származhatnak ugyanis termékenyítőképes spermiumok.

Mindennek függvényében a termékeny időszak meghatározásához az egyik legbiztosabb számítás, ha az elmúlt egy év legrövidebb ciklushosszából 18 napot kivonsz - ez lesz az időszak első napja -, majd a leghosszabb ciklus napjaiból 11-et vonsz le - ez pedig az utolsó napja lesz. Tehát ha a legrövidebb ciklus 26 napos volt, a leghosszabb pedig 32, akkor a termékeny napok valahol a ciklusod 8. és 22. napja között lesznek. Átlagos 28 napos ciklus esetében a számítás szerint a 10. és 17. nap közötti intervallumban keresendőek a termékeny napok.

Thinkstock
Thinkstock

A klasszikus hőmérőzés

Nem túl bonyolult módszer, ám figyelmet és pontosságot igényel, így ha valakinek problémái vannak a mindennapos kötelező rutinokkal, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. A lényege az, hogy közvetlenül ébredés után, a lehető legkevesebb mozgolódás mellett azonnal hőmérsékletet kell mérni. A helye igazából lényegtelen, a hőmérőt teheted a hónaljadba, a szádba, a hüvelybe, de a végbélbe is.

A módszer kulcsszava az állandóság: lehetőleg ugyanabban az órában és természetesen mérési helyen kell megállapítani a hőmérsékletedet. Internetről már több oldalról tölthetsz le magadnak erre a célra kialakított naptárat, amibe a módosító tényezőket is fel kell jegyezned, úgymint a 6 óránál kevesebb alvás, szex, alkoholfogyasztás, kisebb-nagyobb meghűléses betegség. A normális hőmérsékleti görbe a peteérés napjától az ovulációig átlagos szinten van, majd ekkor egy rövid ideig lecsökken a hőmérsékleted, a pete kiszabadulásától kezdve pedig néhány tizedfokkal emelkedni kezd a testhőd.

Thinkstock
Thinkstock

Billings-módszer, vagyis a nyák vizsgálata


Ezzel a módszerrel a méhnyaknyák vizsgálatát kell végrehajtani, hiszen a nyák állapota függ attól, hogy a ciklusod melyik időszakában vagy, illetve természetesen a peteérés is hatással van rá. Közvetlenül a havi vérzés után egy úgynevezett száraz időszak következik, amikor szinte semmi nyák nem termelődik. Néhány nappal később indul be a termelődés, amikor is a nyák állaga még ragadós, tapadós, mindez kis mennyiségben történik, és a fehér vagy a sárga szín is egyaránt a normális, természetes kategóriába tartozik.

A peteérés előtt azonban újabb változás következik be, a nyák állaga leginkább a tojásfehérjéhez kezd hasonlítani. Ennek ellenőrzése, figyelése egészen egyszerű: reggel, még a WC használata előtt érdemes az ujjaddal egy kis mintát venni. A peteérés időszakában a nyák nyúlékonynak mutatkozik, ha az ujjaidat egymástól távolítani kezded. A peteérés napjainak végével ismét a korábbi ragadósabb, tapadósabb állagúvá válik a nyák, így nagyon jól behatárolhatóvá válik az az időszak, amikor a legnagyobb esélyed lesz a fogamzásra.

5 dolog, ami erősen befolyásolja a férfi termékenységét - Felejtsétek el, ha babát terveztekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110927-5-dolog-ami-erosen-befolyasolja-a-ferfi-termekenyseget.htmlAz étrended meghatározza, kislányod vagy kisfiad lesz? - A genetikus eláruljahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110914-az-etrended-meghatarozza-kislanyod-vagy-kisfiad-lesz-a-genetikus.htmlEzért nem akar gyereket a párod - Igazi okok a sokat hangoztatott érvek mögötthttp://www.life.hu/anyaskodj/20110908-ezert-nem-akar-gyereket-a-parod-igazi-okok-a.htmlÉvekbe telhet, míg valaki gyereket kap hazánkban - Örökbefogadás Magyarországonhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110810-evekbe-telhet-mig-valaki-gyereket-kap-hazankban-orokbefogadas-magyarorszagon.htmlEgy óvatlan sóhaj is elég, hogy ne legyen gyereked - 6 tudat alatti ok a meddőség hátterébenhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110719-6-tudat-alatti-ok-a-meddoseg-hattereben.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.