gyermekvállalás terhesség vizsgálat szülés költség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jelentősebb kiadások nemcsak a gyermek születése után merülnek fel, hanem már a terhesség időszakában is. Tudd meg, mivel kell számolnod!

Egy gyermek felnevelése nem a legolcsóbb mulatság már egy jó ideje, talán ez is oka annak, hogy hazánkban egyre csökken a születések száma. Az elmúlt időszakban ráadásul a munkavállalók többségének alacsonyabb bérrel kell beérnie, ami még kedvezőtlenebbé teszi a párok helyzetét. Ám nem csak a gyermek felnevelése kerül sokba: már azelőtt is a pénztárcádba kell nyúlnod, hogy megfoganna a csöppség.

Thinkstock
Thinkstock

Terhesvitamin, nőgyógyászati vizsgálat - a fogantatás előtt

Abban az esetben, ha szeretnéd felkészíteni a szervezetedet a várandósság időszakára, netán megkönnyíteni a fogantatást, érdemes terhességi vitaminokat szedni. Már ekkor mélyen a pénztárcádba kell nyúlnod, hiszen ha csak nem a leendő gyermek egészsége szempontjából elengedhetetlen folsavat szednéd, hanem a saját vitaminszükségleteidet is kielégítenéd, több ezer forintot is fizetned kell a patikában: a készítmények ára ugyanis 2200 forinttól kezdődik, és akár a 6000 forintot is meghaladhatja - márkától és kiszereléstől függően.

A terhességi vitaminok mellett a nőgyógyászati vizsgálatra is gondolnod kell: mielőtt belevágnátok a családalapításba, tanácsos alaposan kivizsgáltatni magad, hogy kiderüljön, biztosan nincs semmi akadálya a babavállalásnak. Amennyiben ezt magánúton intézed, 10 000 forintot biztosan ott kell majd hagynod az orvosnál.

Ultrahangos vizsgálatok, tesztek, szűrések - a terhesség alatt

A terhesség első időszakában optimális esetben szinte alig találkozol a nőgyógyászoddal. Leginkább csak azért kell felkeresned, hogy ultrahangos vizsgálat által is megerősítse a tényt, babát vársz. Magáért az ultrahangos vizsgálatért nem kell fizetned, ám ha magánorvosod van, a 8-10, esetenként 12 ezer forintos díját ki kell csengetned.

Thinkstock
Thinkstock

Később azonban egyre többször kell majd felkeresned. A 12-14. hét környékén kell például elvégezni az úgynevezett kombinált tesztet, amit ugyan nem támogat a tb, de mindenképpen érdemes rászánnod magad, hiába költséges vizsgálatról van szó: megközelítőleg 30 ezer forintba kerül. Ennek során 85-97 százalékos biztonsággal lehet kizárni olyan súlyos betegségeket, mint amilyen a Down-kór, az Edwards- vagy a Patau-szindróma. A 16. héten lehetőséged van elvégeztetni az integrált tesztet, mely két vérvételből áll - az első része a 12. hét körül történt, ez a második alkalom. A vizsgálat költsége 25 ezer forint körül mozog, ám 90-95 százalékos biztonsággal szűrhető általa a Down-kór és a nyitott gerinc is.

A 18. héten második alkalommal következik a genetikai ultrahang - az első a 12-13. héten végezhető -, amit szintén érdemesebb magánrendelőben megcsináltatni: egy vizsgálat ára 10 ezer forintra tehető. Ha biztosra akarsz menni, ez idő tájt mehetsz el szívultrahangra is, amikor a kicsi szívének működését vizsgálják meg - ennek az ára 15 ezer forint. Ezek mellett végezhetők még olyan vizsgálatok, mint a kontingens-szűrés vagy a szekvencia-szűrés, bár ezek költsége már sokkal jelentősebb, hiszen az utóbbi 40 ezer forintnál kevesebbért nem elérhető.

A hálapénztől az induló csomagig - a szülés időszaka

Költségek merülhetnek még fel akkor is, ha speciális igényeid vannak a szülés idejére - például magánklinikán kívánod világra hozni a cseppséget. Ekkor a végösszeg akár 250-300 ezer forintra is rúghat. Egyébként teljes egészében az OEP fedezi a költségeket, bár a hálapénz miatt már ez sem tekinthető ingyenesnek.

Thinkstock
Thinkstock

A szülés költségei mellett a baba első heteihez elengedhetetlenül szükséges dolgok árával is kalkulálnod kell előre. Az úgynevezett induló csomagot ugyanis tanácsos még a baba megérkezése előtt megvenni, mivel azonnal szükség lesz rá - ebbe tartozik a babakocsi, aminek ára 70 ezer forint körülire tehető, valamint az olyan kellékek, mint a körömolló, a törlőkendők, a pelenkák, kiskád, kiságy, és még sorolhatnánk. A kisebb eszközöket nagyjából 15 ezer forintból megveheted, ám az ágy, a pelenkázó és a kád már többe kerül - áruk több tízezer forint.

Támogatások kismamáknak - Neked is járnak!http://www.life.hu/anyaskodj/20111010-tamogatasok-kismamaknak-neked-is-jarnak.html5+1 dolog, ami erősen befolyásolja a nők termékenységéthttp://www.life.hu/anyaskodj/20111003-5-dolog-ami-erosen-befolyasolja-a-nok-termekenyseget.htmlÍgy ellenőrizheted, hogy mikor van peteérésed - Hogy biztosan összejöjjön a babahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110930-igy-ellenorizheted-hogy-mikor-van-peteeresed-hogy-biztosan-osszejojjon.html5 dolog, ami erősen befolyásolja a férfi termékenységét - Felejtsétek el, ha babát terveztekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110927-5-dolog-ami-erosen-befolyasolja-a-ferfi-termekenyseget.htmlTe miért nem vállalsz gyereket? - Megnéztük, mire hivatkoznak a magyar nőkhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110513-te-miert-nem-vallalsz-gyereket-megneztuk-mire-hovatkoznak-a.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.