Ruhafelújítás egyetlen borotvával - Bevált házi praktikák a tökéletes ruhatárért

praktikák ruha ápolás tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az őszi ruhatárad régi darabjai már bizonyára előkerültek a szekrényből. Ha sok közülük őrzi a tavalyi használat nyomait, de nincs szíved elbúcsúzni tőlük, ne is tedd!

Bemutatunk néhány bevált házi praktikát, amelyek segítségével könnyen felújíthatod őket, és néhány olyat is, ami segít az új darabok minőségének megőrzésében.

Borotvával a kibolyhosodott kötött ruhák ellen

A hideg időben a legjobb beburkolózni egy meleg kötött pulóverbe vagy sálba - kivéve, ha az már annyira bolyhos, hogy szégyelled felvenni... A bolyhokat tépkedni nem érdemes, mert az anyag szálai is kijöhetnek velük együtt. Jobb, ha keresel egy eldobható borotvát a fürdőszobában! Minél több pengéje van, annál jobb: a kiterített ruhadarabról óvatosan borotváld le a szöszöket, ha elég éles a borotva, ez könnyedén fog menni. Csak arra vigyázz, hogy az anyagban ne tegyél kárt, ezért ne nyomd rá túlzottan a pengéket, és ne siess! Lehet, hogy eltart néhány percig, míg végzel, de cserébe használható, új ruhát kapsz.

Thinkstock
Thinkstock


Házi praktikák a bolyhosodás ellen

A legegyszerűbb megelőzni a bolyhosodást, például néhány házi praktikával. Az első és legfontosabb teendő, hogy minden kötött anyagot - de ez igaz a pamut ruhákra is - kifordítva tegyél a szennyesbe és a mosógépbe, így kevésbé viseli meg őket a procedúra. Ha biztosra akarsz menni, egy kis ecetet is önts a mosáshoz, az is segíthet. A fonal ellenállóságát és tartósságát pedig a mélyhűtő segítségével növelheted: rakd a ruhát egy műanyag zsákba, és tedd a fagyasztóba néhány órára.

Nincs több összement ruha és pulóver!

Ha sikerül megmenteni egy ruhát a bolyhoktól, akkor biztos, hogy összemegy. Ennek oka Murphy törvényén kívül az, ha túl magas hőfokon mosod a kötött anyagot, vagy annak ellenére bedobod a mosógépbe, hogy a címkén kézi mosást írnak elő. Ha már megtörtént a baj, esetenként megmentheted az áldozatot, ha egy lavór samponos vízben áztatod néhány órán át - ettől rugalmasabbak lesznek a gyapjúszálak. Megelőzésként a kényesebb darabokat langyos vízben, kézzel, kímélő folyékony mosószerrel tisztítsd.

Ecet a kinyúlt ruhák helyrehozására

Egy kötött ruha nagyon jó szolgálatot tesz a hideg napokon, és ráadául csinos is - kivéve, ha kinyúlt, és kedvetlenül lóg rajtad. Ezt megelőzheted, ha nem fogasra vagy vállfára akasztva tartod, hanem összehajtva a polcon, így nem húzza le a saját súlya. Ha már kinyúlt, helyrehozhatod ecet segítségével: fogj két fazekat, az egyikbe tegyél meleg - nem forró -, a másikba pedig hideg vizet. Mindegyikbe önts egy kevés ecetet is. Az anyagot először a meleg, majd közvetlenül utána a hideg vizes fazékban áztasd néhány percig, és ezt a kezelést ismételd meg még párszor. Ezután folyékony mosószeres, langyos vízzel mosd át óvatosan: száradás után a ruha újra rád simul majd.

Mélyhűtő és glicerin a szúrós pulcsiknak

A gyapjúruhák kényesek, ezt eddig is tudtuk, ráadásul időnként szúrnak is, ez pedig egy pulóvernél igen kellemetlen, akár a bőröd is kipirosodhat tőle. Ha már nem bírod elviselni, fogd meg a ruhát, tedd be egy zacskóba, és azzal a lendülettel a mélyhűtőbe egy éjszakára. Mire reggel kiveszed, a szúrós pulcsi megszelídül. Ha nincs kedved a fagyasztásos kezeléshez, akkor a glicerint is használhatod: egy lavórban öblítsd át az anyagot néhány kanálnyi glicerinnel dúsított, langyos vízben. Ha megszáradt, finom puha lesz.

Thinkstock
Thinkstock



Krumpli és vasaló a kifényesedett foltok ellen

Elég egy felelőtlen vasalásos kaland vagy az ugyanazon az oldalon hordott táska, és az őszi meleg nadrágod rögtön fényes is lesz. Hogy ezt megelőzd, kifordítva vasald. Ha már kifényesedett, akkor is segíthet a vasaló: fogj egy nedves pamutanyagot, tedd az érintett felületre, és így vasald át. Amíg gőzölög, ruhakefével óvatosan ütögesd - a szálak közti pára segít a fényesedés eltüntetésében. Ha a vasaló nem jó barátod, akkor segíthet a krumpli is: egy félbevágott burgonyával dörzsöld át a fényes részt, hagyd megszáradni, és végül ruhakefével frissítsd fel a ruhát.

Ragasztószalaggal a szöszök vadászata helyett

A kedvenc őszi kabátod vagy szoknyád tíz perc alatt tele lesz szöszökkel, amiket hiába csipkedsz le? Először is figyelj oda a mosásra: mindig kifordítva mosd a ruhákat, és alaposan ürítsd ki a zsebeket. Nemcsak a papír zsebkendők, de a papírcetlik és egyéb apróságok is sok bosszúságot okozhatnak. Ha mindezek ellenére mágnesként tapadnak rád a szöszök, fogj egy vastag celluxot, és azzal szedd le őket - jóval hatásosabb, mint kézzel szedegetni.

Titkos praktikák a nagyitól a ruhák tisztításáhozhttp://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110202-hazi-praktikak-a-nagyitol-ruhatisztitashoz.htmlÍgy lesznek vakítóan fehérek és illatosak a ruhák fehérítő nélkül!http://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110805-igy-lesznek-vakitoan-feherek-es-illatosak-a-ruhak-feherito-nelkul.htmlÍgy lesz újra tükörsima és karcmentes a vasaló talpa! - A legjobb házi szerekhttp://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20110624-igy-lesz-ujra-tukorsima-es-karcmentes-a-vasalo-talpa-.htmlÍgy lesznek bársonyosan puhák és illatosak a ruhák drága mosószerek és öblítők nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110725-igy-lesznek-barsonyosan-puhak-es-illatosak-ruhak-draga-mososzerek-es.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.