Veszélyes, mérgező anyagok a lakásban - Ezekkel vigyázz!

aszpartám veszélyes anyagok benzol ftalát
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rossz hír, hogy az otthonodban több, az egészségedre és a környezetre káros anyag is jelen lehet, jó hír viszont, hogy nagy részben kikerülheted őket. Segítünk.

Ftalátok - meddőséget, fejlődési rendellenességeket, asztmát és allergiát okozhatnak

A ftalátok szinte minden lakásban megtalálhatók. Ezek a veszélyes vegyületek, melyeket elsősorban a műanyagok puhítására használnak, leggyakrabban a PVC-padlókban, lambériákban és műanyag használati tárgyakban fordulnak elő, de jelen vannak a gyermekeknek készült játékokban, flakonokban, kozmetikumokban, műszaki cikkekben, sőt, még egyes élelmiszerek sem mentesek ezektől a mérgektől.

Thinkstock
Thinkstock

A nehezen lebomló ftalátok a legelterjedtebb szennyező anyagok. Súlyosan károsíthatják az egészséget, asztmát, allergiát, terméketlenséget okozhatnak, és mivel képesek átjutni a placentán, a magzatot is károsíthatják. A ftalátok alkalmazását az Európai Unióban korlátozzák, de teljes betiltása egyelőre még nem történt meg.

A Life.hu tippje

Amennyire csak teheted, PVC Free, Phthalate Free, azaz PVC- vagy ftalátmentes felirattal ellátott műanyag termékeket vásárolj. Különösen a kisgyerekek játékainál, cumisüvegeknél és élelmiszerek tárolására használt edényeknél legyél nagyon körültekintő, tudatos vásárló! Amelyik edény alján egy háromszögben 1-es, 2-es, 4-es vagy 5-ös jelzést látsz, azt bátran használhatod, de ne melegíts benne ételt a mikrohullámú sütőben. Amit csak lehet, cserélj le természetes anyagúra műanyag helyett, például fára, üvegre vagy fémre. Így egy lépéssel már közelebb kerülsz a ftalátmentes élethez.

Formaldehid - rákkeltő, mérgező, de hasznos is lehet

A formaldehid, mely a növényi, állati és emberi szervezetben is előfordul, többféle emberi tevékenység során is keletkezhet - a dohányfüst és az autómotorok égéstermékei is tartalmazzák. Az otthonodban különösen átépítés, lakásfelújítás vagy új bútorok vásárlása után nőhet meg a formaldehid koncentrációja, de a padló, a mennyezet és a falak hang- és hőszigetelő anyagai is tartalmazzák. A formaldehid veszélyes, az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben emberi rákkeltő hatású anyaggá minősítette. De nem csak rákkeltő hatása lehet: irritálja a szemet és a nyálkahártyát, erősíti az asztmás tüneteket, fulladást, erős fejfájást okozhat.

Thinkstock
Thinkstock

Az anyagot sajnos ipari mennyiségben gyártják világszerte, folyékony szappanok, fogkrémek, körömlakkok, kozmetikumok, papíráruk, műszálak, gombaölő szerek, ragasztók, tisztítószerek és a legtöbb fertőtlenítő- és tisztítószer előállításához is használják.

A Life.hu tippje

A lakásban szinte lehetetlen elkerülni a formaldehidet, ezért a legjobb, amit tehetsz, ha gyakran és alaposan szellőztetsz. A csokros inda nevű igénytelen, de szép szobanövény is képes megkötni a mérget. Ezen kívül ne vásárolj olyan szereket vagy bútorokat, amelyeket formaldehiddel állítottak elő, inkább a természetes tisztítószereket favorizáld. Sok európai gyártó szerencsére ma már önként alkalmazza a szigorúbb E1 szabvány követelményeit, azaz nem használ üzemeiben formaldehidet.

Benzol - bizonyítottan rákkeltő, káros az immunrendszerre

A benzol nem kevésbé káros anyag, belélegezheted, megeheted, megihatod, a bőrödön át is a szervezetedbe juthat, úgy, hogy nem is tudsz róla. Szinte nincs olyan ipari terület, ahol ne alkalmaznák, háztartási szerek, növényvédők gyártásakor is felhasználják, de keletkezhet növények égetésekor, például avar- vagy faégetés, dohányzás közben is.

Thinkstock
Thinkstock

A benzolról nemzetközi független vizsgálatok egybehangzóan állítják, hogy rákkeltő, különösen a vérképző szervekben okozhat betegségeket, például leukémiát. A méreg az immunrendszerre is káros, csökkenti a szervezet védekezőképességét, növeli a fertőzések kockázatát. Az EU már évtizedek óta korlátozza a benzol tartalmú anyagok importját és forgalmazását, teljes betiltása azonban még várat magára.

A Life.hu tippje

Csökkentheted a benzolszennyezettséget magad körül, ha nem gyújtasz rá a lakásban, vagy egyenesen leszoksz a dohányzásról. Égetés helyett komposztálj, vagy vitesd el az avart és más zöldhulladékot. Járj minél kevesebbet kocsival, vagy, ha teheted, cseréld le az autódat egy kisebb fogyasztású, ezáltal környezetkímélőbb modellre.

Triklozán - háztartási fertőtlenítő, de felborítja a hormonháztartás egyensúlyát

A triklozánt fertőtlenítő-, gombaölő és baktériumölő szerként használják, de fogyasztási cikk összetevője is lehet. Adalékként megtalálható kozmetikumokban, konyhai eszközökben, játékokban, ruhaneműkben, különböző zacskókban, festékekben, bútorokban, ragasztókban, műanyag, gumi és latex termékekben.

Thinkstock
Thinkstock

A triklozánt használják a szellőző és légkondicionáló berendezések előállítása során is, hiszen megakadályozza a mikroorganizmusok növekedését és elszaporodását. Több kutatás szerint azonban ez a mérgező anyag felboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát, antibiotikum-rezisztenciát okoz, ezért Európában elkezdődött a korlátozása. Egészségügyi és környezetvédelmi szervezetek szerint nagyobb egészségügyi kockázatot jelent a triklozán, mint amennyi előnnyel jár a fertőtlenítő hatása.

A Life.hu tippje

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy hogyan kerüld el a széles körben használt triklozánt. A vállalkozáshoz kell némi körültekintés, de a küldetés nem lehetetlen. Ha tisztítószereket vagy kozmetikumokat vásárolsz, mindig olvasd el, hogy miket tartalmaznak. Ha teheted, inkább természetes szépítő- és fertőtlenítőszereket használj, de kaphatóak nagyon jó minőségű, ökológiailag lebomló, bio cikkek is.

A toxikológus véleménye

A lakásban számtalan veszélyes anyag található, ezt Dr. Zacher Gábor toxikológus is alátámasztotta. Ha kíváncsi vagy a szakember véleményére, nézd meg videónkat!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.