Rossz hír, hogy az otthonodban több, az egészségedre és a környezetre káros anyag is jelen lehet, jó hír viszont, hogy nagy részben kikerülheted őket. Segítünk.

Ftalátok - meddőséget, fejlődési rendellenességeket, asztmát és allergiát okozhatnak

A ftalátok szinte minden lakásban megtalálhatók. Ezek a veszélyes vegyületek, melyeket elsősorban a műanyagok puhítására használnak, leggyakrabban a PVC-padlókban, lambériákban és műanyag használati tárgyakban fordulnak elő, de jelen vannak a gyermekeknek készült játékokban, flakonokban, kozmetikumokban, műszaki cikkekben, sőt, még egyes élelmiszerek sem mentesek ezektől a mérgektől.

Thinkstock

A nehezen lebomló ftalátok a legelterjedtebb szennyező anyagok. Súlyosan károsíthatják az egészséget, asztmát, allergiát, terméketlenséget okozhatnak, és mivel képesek átjutni a placentán, a magzatot is károsíthatják. A ftalátok alkalmazását az Európai Unióban korlátozzák, de teljes betiltása egyelőre még nem történt meg.

A Life.hu tippje

Amennyire csak teheted, PVC Free, Phthalate Free, azaz PVC- vagy ftalátmentes felirattal ellátott műanyag termékeket vásárolj. Különösen a kisgyerekek játékainál, cumisüvegeknél és élelmiszerek tárolására használt edényeknél legyél nagyon körültekintő, tudatos vásárló! Amelyik edény alján egy háromszögben 1-es, 2-es, 4-es vagy 5-ös jelzést látsz, azt bátran használhatod, de ne melegíts benne ételt a mikrohullámú sütőben. Amit csak lehet, cserélj le természetes anyagúra műanyag helyett, például fára, üvegre vagy fémre. Így egy lépéssel már közelebb kerülsz a ftalátmentes élethez.

Formaldehid - rákkeltő, mérgező, de hasznos is lehet

A formaldehid, mely a növényi, állati és emberi szervezetben is előfordul, többféle emberi tevékenység során is keletkezhet - a dohányfüst és az autómotorok égéstermékei is tartalmazzák. Az otthonodban különösen átépítés, lakásfelújítás vagy új bútorok vásárlása után nőhet meg a formaldehid koncentrációja, de a padló, a mennyezet és a falak hang- és hőszigetelő anyagai is tartalmazzák. A formaldehid veszélyes, az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben emberi rákkeltő hatású anyaggá minősítette. De nem csak rákkeltő hatása lehet: irritálja a szemet és a nyálkahártyát, erősíti az asztmás tüneteket, fulladást, erős fejfájást okozhat.

Thinkstock

Az anyagot sajnos ipari mennyiségben gyártják világszerte, folyékony szappanok, fogkrémek, körömlakkok, kozmetikumok, papíráruk, műszálak, gombaölő szerek, ragasztók, tisztítószerek és a legtöbb fertőtlenítő- és tisztítószer előállításához is használják.

A Life.hu tippje

A lakásban szinte lehetetlen elkerülni a formaldehidet, ezért a legjobb, amit tehetsz, ha gyakran és alaposan szellőztetsz. A csokros inda nevű igénytelen, de szép szobanövény is képes megkötni a mérget. Ezen kívül ne vásárolj olyan szereket vagy bútorokat, amelyeket formaldehiddel állítottak elő, inkább a természetes tisztítószereket favorizáld. Sok európai gyártó szerencsére ma már önként alkalmazza a szigorúbb E1 szabvány követelményeit, azaz nem használ üzemeiben formaldehidet.

Benzol - bizonyítottan rákkeltő, káros az immunrendszerre

A benzol nem kevésbé káros anyag, belélegezheted, megeheted, megihatod, a bőrödön át is a szervezetedbe juthat, úgy, hogy nem is tudsz róla. Szinte nincs olyan ipari terület, ahol ne alkalmaznák, háztartási szerek, növényvédők gyártásakor is felhasználják, de keletkezhet növények égetésekor, például avar- vagy faégetés, dohányzás közben is.

Thinkstock

A benzolról nemzetközi független vizsgálatok egybehangzóan állítják, hogy rákkeltő, különösen a vérképző szervekben okozhat betegségeket, például leukémiát. A méreg az immunrendszerre is káros, csökkenti a szervezet védekezőképességét, növeli a fertőzések kockázatát. Az EU már évtizedek óta korlátozza a benzol tartalmú anyagok importját és forgalmazását, teljes betiltása azonban még várat magára.

A Life.hu tippje

Csökkentheted a benzolszennyezettséget magad körül, ha nem gyújtasz rá a lakásban, vagy egyenesen leszoksz a dohányzásról. Égetés helyett komposztálj, vagy vitesd el az avart és más zöldhulladékot. Járj minél kevesebbet kocsival, vagy, ha teheted, cseréld le az autódat egy kisebb fogyasztású, ezáltal környezetkímélőbb modellre.

Triklozán - háztartási fertőtlenítő, de felborítja a hormonháztartás egyensúlyát

A triklozánt fertőtlenítő-, gombaölő és baktériumölő szerként használják, de fogyasztási cikk összetevője is lehet. Adalékként megtalálható kozmetikumokban, konyhai eszközökben, játékokban, ruhaneműkben, különböző zacskókban, festékekben, bútorokban, ragasztókban, műanyag, gumi és latex termékekben.

Thinkstock

A triklozánt használják a szellőző és légkondicionáló berendezések előállítása során is, hiszen megakadályozza a mikroorganizmusok növekedését és elszaporodását. Több kutatás szerint azonban ez a mérgező anyag felboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát, antibiotikum-rezisztenciát okoz, ezért Európában elkezdődött a korlátozása. Egészségügyi és környezetvédelmi szervezetek szerint nagyobb egészségügyi kockázatot jelent a triklozán, mint amennyi előnnyel jár a fertőtlenítő hatása.

A Life.hu tippje

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy hogyan kerüld el a széles körben használt triklozánt. A vállalkozáshoz kell némi körültekintés, de a küldetés nem lehetetlen. Ha tisztítószereket vagy kozmetikumokat vásárolsz, mindig olvasd el, hogy miket tartalmaznak. Ha teheted, inkább természetes szépítő- és fertőtlenítőszereket használj, de kaphatóak nagyon jó minőségű, ökológiailag lebomló, bio cikkek is.

A toxikológus véleménye

A lakásban számtalan veszélyes anyag található, ezt Dr. Zacher Gábor toxikológus is alátámasztotta. Ha kíváncsi vagy a szakember véleményére, nézd meg videónkat!


Robotnak is beillene a jövő háza - Önmagát tartja el a passzívházhttp://www.life.hu/hazitunder/20111007-robotnak-is-beillene-a-jovo-haza-onmagat-tartja-el.html Egyetlen egyszerű trükk, amivel megfelezheted a rezsit - Most még van időd bevetni!http://www.life.hu/hazitunder/20110929-egyetlen-egyszeru-trukk-amivel-megfelezheted-a-rezsit.html A legjobb, allergénmentes festékek - Érzékenyeknek különösen ajánlottak!http://www.life.hu/hazitunder/20110914-a-legjobb-allergenmentes-festekek-erzekenyeknek-kulonosen-ajanlottak.html Így szerezheted meg a zöldkártyát a lakásodra - 2012-től kötelezőhttp://www.life.hu/hazitunder/20110908-igy-szerezheted-meg-a-zoldkartyat-a-lakasodra-2012tol-kotelezo.html