Nem kapcsolhatják ki a gázt és az áramot tartozás esetén - A törvény garantálja

támogatás áramszolgáltatás törvény tartozás gázszolgáltatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Időnként bárkivel megeshet, hogy anyagi problémák miatt elcsúszik a számlák fizetésével, melynek hatására a szolgáltatás kikapcsolása is napirendi kérdéssé válik. Szerencsére, bizonyos esetekben, még ilyenkor sem maradhatsz víz, villany vagy gáz nélkül.

Idén változott meg a jogszabály, mely szerint közüzemi tartozás esetén a korábbi 90 nap helyett már akár 60 napos tartozásnál is kikapcsolhatják a szolgáltatást. A jogszabály-módosítás célja az volt, hogy az ügyfelek csak kisebb összegű elmaradást halmozhassanak fel, így a törlesztés is kisebb terhet jelentsen a fogyasztók számára. Ugyan hamarabb ér véget a türelmi idő a szolgáltatók részéről, bizonyos életkörülmények megléte esetén és egyes életszakaszokban még ekkor sem kell attól tartanod, hogy kikapcsolják valamelyik szolgáltatást, ha védett fogyasztónak minősülsz.

Ne várj az utolsó pillanatig!

Mindenekelőtt muszáj arról is szólni pár szót, hogy hiába a védettség, egyszerűbb a helyzet kezelése, ha már a probléma észlelésekor lépsz, és részletfizetésért folyamodsz a szolgáltatódhoz. Ilyen esetben ugyanis nem kell stresszt okozó levelekkel szembesülnöd, kapkodnod a megoldás után kutatva, hanem kiszámítható módon, előre rendezheted a problémát.

Tipp! Scarlett Johansson-t varjak tépik szét! Kattints a galériáért!




Szólj bele: Féltékenység - önzés vagy szeretet?


Thinkstock
Thinkstock

Törvényben szabályozott lehetőségek

A szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő, úgynevezett védendő fogyasztók lehetőségeiről egy, a villamos energiáról szóló 2007. évi és a földgázellátásról szóló 2008. évi törvény rendelkezik. Ennek megfelelően több opció is létezik a szolgáltatás kikapcsolásának elkerülésére. A korábban már említett részletfizetési lehetőséggel is élhetnek, de ezen kívül fizetési haladékot is kérhetnek a fogyasztók, továbbá lehetőség van az áram- és gázszolgáltatás esetén előre fizetős mérőóra díjmentes felszerelésére is. Mindezek mellett a családsegítő szolgálat helyi irodáiban többféle támogatás is igényelhető ilyen esetekben, mint például a normatív vagy a helyi lakásfenntartási támogatás, illetve az adósságkezelési szolgáltatás.

Amikor védetté válhatsz

Akkor kérheted, hogy védetté válj, ha ápolási díjat kapsz, aktív korú ellátásában, időskorúak járadékában, rendszeres gyermeknevelési kedvezményben, lakásfenntartási támogatásban részesülsz vagy otthonfenntartási támogatást kapsz, de ebben az esetben a támogatás megállapításától kezdve számított három éven keresztül élhetsz a lehetőséggel.

Ezek mellett akkor sem kell tartanod a szolgáltatás kikapcsolásától, ha hivatásos nevelőszülő vagy, és saját háztartásodban neveled a gondozásodba elhelyezett átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermeket. A kérelemhez igénylőlapot kell kitöltened, amihez csatolnod kell a támogatás folyósítását igazoló iratok fénymásolatát.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



Thinkstock
Thinkstock

Sokféle lehetőség, több türelem

Védendő fogyasztóként humánusan áll hozzád a szolgáltató, ám ez nem jelenti azt, hogy nem létezik az eljárásnak olyan pontja, amikor végül bizony elkerülhetetlen a szolgáltatás kikapcsolása. Védendő fogyasztóként is köteles vagy ugyanis a tartozásod rendezésére törekedni, valamint együttműködést tanúsítani. Abban az esetben, ha a fizetési haladék ellenére sem rendezed a tartozást, vagy nem tartod be a részletfizetési megállapodásban foglaltakat, a szolgáltató előre fizető mérőóra felszereléséhez kötheti a további szolgáltatást. Ha ebbe nem egyeznél bele, a felszerelését, üzembe helyezését nem teszed lehetővé, netán meghiúsítod a folyamatot, kikapcsolhatnak az ellátásból.

Nem árt tudni egyébként, hogy az előre fizető mérő felszerelése után a fizetett összeg nem haladhatja meg azt az értéket, amit a szerződésed alapján, az előre fizető mérőóra hiányában fizetnél.

Tipp! Ördög Nóra, ahogyan még sohasem láttad! Kattints a galériáért!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.