Cindy, Claudia, Naomi. A mai napig pontosan tudjuk, kikről van szó, pedig csak keresztnevekkel dobálózok. Ezt nevezem én hírnévnek: lassan 20 éve tartó hírnévnek ráadásul. Következzék a 90-es évek híres elitmodell csoportja kor szerint.


Linda Evangelista (1965. május 10.)

A sort Lindával kezdjük, akinek meglehetősen érdekes az élete. Már 12 évesen jelentkezett egy helybéli szépségversenyre, a Miss Teen Niagarára, tehát szemben más szépséggel, ő már tininek is klasszul nézett ki. Felcseperedvén nekivágott New Yorknak, ahol rögvest szerződtette az egyik legjobb modellügynökség. Se szeri, se száma azon márkáknak, amiknek arcát adta. Egy Vogue fotózáson szaladt ki a száján a hírhedt mondat: "Fel sem kelek napi 10 000 dollárnál kevesebbért." Ennyi. Ez a modellszakma szépsége: eleinte örülsz, ha van munkád, a végén örülsz, ha békén hagynak. Gondolom, ő sem bánja, ha nem faggatja a sajtó viharos házasságairól. Merthogy akadt bőven: pontosan öt. Nem lehet azonban egyhangú ízléssel vádolni: focistától az építészig, olajmágnástól a lapigazgatóig széles a paletta férjei foglalkozását tekintve. Egy kisfia született, Austin, aki most 5 éves. Napjainkban a L'Oréal arcaként tűnik fel évről évre.


Forrás: AFP
Linda Evangelista 1996-ban és 2011-ben

Cindy Crawford (1966. február 20.)

Következzék Cindy Crawford, szerintem sokunk példaképe. 45 éves, gyönyörű, okos, tehetséges, kedves, bájos, és még sorolhatnám. Tökéletes, na. 16 évesen fedeztél fel, miközben a kukoricaföldeken dolgozott. Azért elgondolkodtató: mi lett volna, ha éppen nem lófrál arra egy fotós? Szerencsére azonban arra járt és le is fotózta. A karrierje innentől kezdve pedig száguldott. Nem csupán modellként keresett horribilis összegeket, hanem üzletasszonyként is jól forgatta a pénzt - és teszi ezt a mai napig. Saját parfümje van (öt különböző illat), fitneszvideói, tulajdonrésze a Fashion Café üzletláncban, jelenleg pedig cipőkollekciója kapcsán láthatjuk viszont. Két házassága volt, az egyik Richard Gere-rel, a másik pedig jelenlegi férjével, akitől két gyereke is született. Cindy a mai napig gyönyörű, okos és kiváló anyuka, aki botrányoktól mentes életet él.

Forrás: AFP
Cindy Crawford 1995-ben és 2011-benCarla Bruni (1967. december 23.)

Carla Bruniról hallani a legtöbbet manapság, nem is csoda: egy ország first ladyje. 19 évesen (tehát meglehetősen későn) kezdte a modellkedést, de ez nem volt akadály abban, hogy egy szempillantás alatt Franciaország legkeresettebb topmodelljévé váljon. Christian Dior, Karl Lagerfeld, Yves Saint Lauren - csak pár név azok közül, akiknek dolgozott. A 90-es években 7,5 millió dollárt keresett évente, ezzel a 20. legkeresettebb topmodellé avanzsált. Közben énekesi pályája is szépen ívelt felfelé. Átütő sikert mégis akkor aratott, amikor 2007-ben hírbe hozták Nicolas Sarkozyvel. Nemrég megszületett első közös gyermekük, akiről hivatalos képet még mindig nem láttunk. Ezzel Carla kétszeres anyuka lett, hiszen előző házasságából már született egy kisfia.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Forrás: AFP
Carla Bruni 1990-ben és 2011-ben

Christy Turlington (1969. január 2.)

Az egyik legfotogénebb ember a világon. Legalábbis ezt mondja róla a szakma, és elnézve a mai napig gyönyörű arcát hajlok rá, hogy fejet hajtsak a tény előtt. Egy Vogue címlappal robbant be a köztudatba, majd neki sem volt megállás a hírnévig. Több mint 500 magazin címlapján szerepelt, ami nem kis teljesítmény. Nemcsak gyönyörű, hanem jó ember is, támogatója a jó ügynek: 1993-ban például meztelenül pózolt a PETA szőrmeellenes kampányában, harcol a dohányzás ellen, az anyák egészségéért és a nők jogaiért. Jelenleg 2006-óta a Maybelline arca, de őt láthattuk az őszi-téli Louis Vuitton ékszerkollekció arcaként is. Férje Edward Burns, akivel boldogan nevelik két közös gyermeküket.

Forrás: AFP
Christy Turlington 1998-ban és 2011-ben

Naomi Campbell (1970. május 22.)

A  "fekete párduc". Ez Naomi beceneve, amit csodás alakja után kapott. Már 17 évesen meghódította a modellvilágot, ő volt az első színes bőrű modell Vogue címlapon. Hatalmas karriert futott be, rengeteg fotózás, magazin és bemutató van a háta mögött. Ám a profik is hibáznak olykor: egyszer nagyot esett egy Vivienne Westwood bemutatón. A balesetből reklám is készült, amit a tervezőnő a mai napig szívesen mutogat. Hát persze, ingyen reklám. Nemrég ünnepelte karrierjének 25. évfordulóját, amit az orosz Vogue róla készült különszámmal honorált. Nem semmi. Pár éve hisztis, verekedős, köpködős természetétől volt hangos a sajtó, mostanában csitulni látszanak a kedélyek. Meglehetősen viharos szerelmi életet élt többek között Robert De Niróval, Mike Tysonnal, Eric Claptonnal és Robbie Williamsszel is. Pár éve aztán úgy döntött, hogy hozzámegy Rachid dubaji herceghez, de még semmi hír a lagziról egyelőre. Ahogy gyerekről sem.

Forrás: AFP
Naomi Campbell 1993-ban és 2011-ben

Claudia Schiffer (1970. augusztus 25.)

17 évesen már diszkóba járt. Így esett az eset, hogy felfedezte egy ügynök, majd szerződtette. Két-három évre rá már Guess reklámban szerepelt, majd a Revlon arca lett. Innentől nem volt megállás, a szőkeség meghódította a modellvilágot. 1993-ban elvarázsolta a szerelem és David Copperfield, akivel végül nem kötöttek házasságot. Matthew Vaughn filmproducerrel viszont igen, akitől három gyermeke is született. Claudia a mai napig hatalmas sztár, ügyesen menedzseli a dolgait, jó ízlésének köszönhetően pedig rendszeres szereplője a divattal foglalkozó képgalériáknak szerte a világon. Nyugodtan éli az életét, páratlanul szép és példás anyuka.

Forrás: AFP
Claudia Schiffer 1992-ben és 2011-benKate Moss (1974. január 16.)

Kate semmilyen összeállításból nem hiányozhat. Ő a legfiatalabb a sorban, az elitmodell-klubban. 16 évesen robbant be a köztudatba egy fekete-fehér fotósorozattal, ami a The Face magazinban jelent meg. Ezután egymást érték a fotózások, a díjak, a munkák, a divatbemutatók. Majd egymást lökdösték a botrányok is. 2005-ben a Daily Mirror címlapon hozott egy kokainszippantós képet Kate-ről, ami nyilván nagy botrányt kavart. A H&M azonnal le is mondott a további közös munkáról, ahogy sok más márka is. Egyedül a Dior ház tartott rá igényt továbbra is. A negatív hír is hír, ugye. No, de ez már rég volt, azóta úgy fest, eltűntek a viharfelhők a feje felől. Kate a mai napig aktívan dolgozik, rengeteg fotózást vállal és feltehetően hihetetlen sok pénzt keres. Az ő életében is jöttek-mentek a szerelmek, köztük Pete Doherty énekes és bajkeverő. Egy kislánya született, Lila Grace, de nem tőle.Forrás: AFP
Kate Moss 1994-ben és 2011-ben

Amint láthatjuk az, aki szép, nemcsak reggel szép, hanem 20 év múlva is. Az elit modell csoport tagjai jól vizsgáztak: mára többszörös anyukák, ügyes üzletasszonyok és gyönyörűbbek, mint valaha. Ez igen! A botrányokat leszámítva, azt hiszem, van mit tanulni tőlük.