Így segíts a gyereknek okosan, hogy megtanuljon félretenni

spórolás megtakarítás nevelés pénzügy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pénzügyekhez való hozzáállás már gyermekkorban rögzül - ekkor sok múlik a szülőn azzal kapcsolatban, hogy felnőve mennyire tud majd gazdálkodni a gyermek.




Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Miért fontos?

Egy felmérés szerint 6 milliárd forint zsebpénzt szórnak el a gyermekek szinte értelmetlenül, ami persze a boltosoknak nem rossz, viszont a kicsi saját jövőjének szempontjából az. Hazánkban jellemző, hogy még az iskolában sem kapnak a pénzügyekről kellő felvilágosítást a tanulók, ezért teljes mértékben rád hárul a feladat, hogy a pénzügyi intelligenciája megfelelő legyen. Ennek egyik módja a zsebpénz adása, ám sok esetben a szülők ezt is tévesen kezelik, hiszen nem a takarékoskodás és a pénzzel való bánás megtanítására adják, hanem költésre.

Tipp! "Szeretem ahogy a Nap simogat..."Kattints a galériáért!


Mikortól?





Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hogyan segíthetsz neki?

Mivel a legkézenfekvőbb módja a takarékoskodásra nevelésnek a zsebpénz, muszáj erről is pár szót szólni. Kisebb gyermekek esetében célszerűbb heti összeget meghatározni, hiszen ha egy hónapra előre megkapná, biztos, hogy már a második héten elköltené - ahogy viszont nő a gyerek, lehet növelni is ezt az időtartamot.

Legyél következetes, és ne osztogasd a pénzt sem kérésre, sem pedig eredményhez kötve. Nem baj, ha így még tét nélkül tapasztalja meg azt, milyen rossz, ha elfogy a pénz. Beszéld inkább meg vele, hogy ha sikerül elegendő összeget megspórolnia, akkor megveheti magának azt a játékot vagy plüssfigurát, amit szeretne. Ehhez kevés egy jópofa malacpersely, amibe élvezet beledobálni a pénzt, a motivációnak is kellően csábítónak kell lennie számára. Érdemes egyébként rendszeres időközönként együtt összeszámolni a pénzt, és ilyenkor dicséret gyanánt kaphat is valami apróságot, csokit, vagy hétvégén a kedvenc süteményét.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nevelj játszva!

Akár az olyan társasjátékok, mint a Gazdálkodj okosan!, Első millió vagy a Monopoly is sokat segíthet a gyereknek abban, hogy játékos formában szerezze meg az ismereteit a pénz értékéről. Emellett a hétköznapokban is találhatsz ki neki játékokat. Például a bevásárlásnál bevonhatod őt is amolyan ellenőrként, aki azért felel, hogy a megadott keretet ne lépjétek túl, viszont mindent beszerezzetek a bevásárlólistáról. Gyermeked biztosan élvezni fogja, főleg, mert ő mondhatja meg anyunak, mit hogyan csináljon.

A legfontosabb viszont az, hogy példát mutassatok neki, hiszen ez számít a legtöbbet az értékrend kialakulásában. Ha elmagyarázod neki, miért az olcsóbb tusfürdőt veszed, ha beavatod őt is a családi költségvetésbe, hogy például azért kell most meghúzni a nadrágszíjat, mert a nyaralásra gyűjtötök, könnyebben megérti az egész lényegét is, és okosabban is bánik majd a pénzzel, továbbá a spórolás sem fog nehezére esni.

Tipp! Döbbenetes képeken a kedvenceink! Kattints a galériáért!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.