saját készítésű illatszer parfüm ajándék illat szépség kozmetikum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy márkás parfüm, egy vadító sminkszett és egy luxus kategóriájú arckrém is szép meglepetés, de az, amit saját kezűleg készítesz, mindig extra és különleges.

Engedd szabadjára a képzeleted

Ha házilag készítesz természetes szépségápolókat, a legnagyszerűbb érzés, hogy pontosan tudod, mi kerül bele. A mainstream termékek gyakran olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyek irritálhatják és károsíthatják a bőrt, ezzel szemben a natúrkozmetikumok természetes alapanyagokból készülnek, így sokkal egészségesebbek, valamint intenzívebben fejtik ki pozitív hatásukat. Ha pontosan ismered anyukád bőrtípusát, és nőies meglepetésben gondolkodsz, használhatsz rózsa-, vanília-, jázminillóolajokat, a barátnődnek pedig kényeztető pillanatokat szerezhetsz a fehérjázmin, a liliom és a mirtusz illatával. Ha pasidat lepnéd meg valamilyen energetizáló kencével, a mandarin, a grapefruit és a borsmenta tökéletes választás, és apukád is biztosan örülne egy bergamottból, pacsuliból vagy fahéjból készült különlegességnek.



Ez a recept nagyon egyszerű, és nem is vesz túl sok időt igénybe. Csak annyi a dolgod, hogy egy nagyobb tálban egyenlő arányban összekeversz keserűsót és tengeri sót, majd hozzáadsz olyan illóolajat, aminek nagyon tetszik az illata. A levendulaolajjal nem foghatsz mellé, hisz magas alkoholtartalma miatt jól keverhető, és rendkívül nyugtató hatású. Cseppents a sóhoz 6-7 csepp levendulaillóolajat, keverd az egészet jól össze, majd töltsd a fürdősót légmentesen zárható üvegedénybe, és kösd át aranyszínű szalaggal.

Thinkstock
Thinkstock

Barátnődnek mandulás fürdőgolyó

Az alapanyagokat bármelyik natúrboltban beszerezheted, de számolj azzal, hogy a fürdőgolyó érési ideje általában 1-2 nap. Ügyelj mindig a helyes arányokra, és ha 1 csésze szódabikarbónát használsz, akkor ehhez 1 csésze citromsavat és 1 csésze kukoricakeményítőt kell keverned. Ezután adj hozzá pár csepp édes mandulaolajat (vagy más könnyű növényi olajat), ami összetartja a masszát. Keverj bele néhány cseppet a kedvenc illóolajodból, és bolondítsd meg szárított rózsaszirommal. A masszából kézzel is formázhatsz golyócskákat, vagy szilikon formába is teheted, ezután hagyd száradni pár napig, amikor már könnyedén kiveheted őket a formákból.

Pasidnak frissítő testápoló

A testápoló készítése egy picit macerásabb, és mielőtt elvonulnál a konyhába, ellenőrizd a listádat, hogy minden megvan-e. Íme, az olcsó testápoló recept, ami gyorsan felszívódik, hidratáló hatású, és kíméletesen ápolja az érzékeny bőrt is. Hozzávalók: 2,5 dl jojobaolaj, 3 dl desztillált víz, 2 evőkanál méhviasz, 30 csepp bergamottillóolaj. Öntsd az olajat egy edénybe, és keverd hozzá a méhviaszt. Tedd bele egy serpenyőnyi vízbe, úgy, hogy az edény feléig érjen a víz szintje. Melegítsd a vízfürdőben addig, amíg a méhviasz el nem olvad, majd vedd le a tűzről, és pár percig hagyd hűlni. Öntsd a desztillált vizet egy turmixgépbe, kevergesd nagyobb fokozaton, és óvatosan adagold hozzá az olajos-méhviaszos keveréket. Végül az illóolajat lassan csepegtesd a krémhez, és öntsd a testápolót egy tégelybe.

Thinkstock
Thinkstock


Hadik Éva, kozmetikus-aromaterapeuta, szakoktató véleménye:
"A holisztikus szemléletű aromaterápia komplementer gyógymód, ami nem helyettesíti, hanem kiegészíti az orvoslást, hisz segíti a szervezet öngyógyító folyamatait, és a limbikus rendszerre hatva kellemes, jó érzést okoz. Az aromaterápiát rendkívüli hatóereje miatt manapság a kozmetikaipar is előszeretettel használja. Otthoni használatra kizárólag növényi származékú, 100%-os tisztaságú esszenciális olajokat vásároljunk. Fontos, hogy a termék mindig hiteles forrásból származzon, illetve a címkén szerepeljen az illóolaj latin és magyar neve. Ha házilag készítünk natúrkozmetikumokat, törekedjünk inkább az egyszerűbb és veszélytelenebb alapanyagokra. Az esszenciaolajok nagyon tömények, és önmagukban bőrmaró hatásuk, ezért mindig fel kell oldanunk őket ún. bázisolajokban (pl. olívaolaj, jojobaolaj, mandulaolaj), és nagyon fontos, hogy betartsuk az előírt adagolást. A citrom héjából készült illóolaj (Citrus Limonum) különösen télen, az influenzaszezon idején nagyon jó légfertőtlenítő hatású a radiátor párologtatójába vagy aromlámpába cseppentve. Egy kb. 20 nm-es helyiségben ehhez legalább 9-10 csepp illóolaj szükséges, amit érdemes 2-3 óránként megismételnünk. Lazító és nyugtató fürdőt készíthetünk a mandarin és a levendula illóolajából is, amiből 2-3 csepp elegendő, de alkalmazás előtt feltétlenül oldjuk fel kb. 10 ml zsíros tejszínben."

Tipp! Kirstie Alley hihetetlen fogyása. Kattints a képekért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.