1,77: a bűvös szám, ami elárulja, mekkora az esély a gyerekre

kutatás tanulmány testmagasság termékenység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy, a közelmúltban készített tanulmány érdekes felfedezésre jutott a fogantatással kapcsolatban, melyből már a megismerkedésetekkor következtethetsz a gyermekvállalás sikerére.




Thinkstock
Thinkstock

A férfiak magassága a középpontban

Tavaly év végén a Behavioural Ecology and Sociobiology című folyóiratban jelent meg egy tanulmány, melynek témáját az vetette fel, hogy a férfiak magassága köztudottan szerepet játszik a párválasztásban, a férfitársak közötti szexuális versenyben, ebből kifolyólag pedig a reprodukció sikerében is meghatározó szerepe van ennek a fizikai ismérvnek. A szakemberek egy wisconsini tanulmány több mint tízezer fős adatbázisát használták, melyhez az adatokat telefonos megkérdezés alapján gyűjtötték össze, az adatokat pedig arra használták fel, hogy összefüggéseket keressenek a férfiak magassága, jövedelmi helyzete, iskolázottsága és gyermekei száma között. A több mint tízezer fős adatbázisban található 4991 férfiből csak 3578-nál álltak rendelkezésre a magasságra vonatkozó adatok is.

A 177,42 centiméteresek a "legtermékenyebbek"

Amikor a kutatók megvizsgálták a született gyermekek számának és a magasságnak a viszonyát, úgy találták, az lineárisan nincs befolyással a gyermekszámra - holott a nyugati társadalmakban sokáig úgy tartották, hogy a magasabb férfiaknak van a legtöbb gyermekük. A szakemberek dolgát nehezítette, hogy az adatbázisban szerepeltek évtizedekkel korábbi adatok is, amikor is még a gyermekek életkora és túlélési aránya alacsonyabb volt, mint manapság - az ilyen helyzeteket statisztikai megoldásokkal korrigálták, hogy a lehető legpontosabb eredményt kapják.

Thinkstock
Thinkstock

Egy másik szemszögből vizsgálva a kérdést azonban kiderült, hogy az 177,42 centiméter magasságú férfiak esetében várható a legmagasabb gyerekszám. Ez meglepő annak fényében, hogy a nők sok esetben vonzóbbnak tartanak egy átlagtól magasabb férfit, hiszen a magasság tudat alatt magasabb társadalmi státuszt is sugall, ám ez a kutatás szerint nem jelenti azt, hogy több gyermeket tudnának nemzeni. A tanulmány szerint ugyanakkor a 177,79 centiméter magas férfiaknak átlagosan 2,57, míg a hat centiméterrel magasabb, illetve alacsonyabb társaiknak csupán 2,52 gyermekük van. Azok pedig, akik az ideális termettől újabb hat centiméterrel lejjebbről, illetve feljebbről szemlélik a világot, már csak átlagosan 2,36 utódot nemzenek. A kutatók a házassági adatokban lelték meg a jelenség egyik lehetséges magyarázatát: úgy tűnik, az átlagos termetű férfiak korábban találnak párt maguknak, mint a náluk alacsonyabb vagy magasabb társaik.

Az oktatás negatívan befolyásol

A kérdést más összefüggésekben is megvizsgálták, hiszen a tanulmány végén lévő összegzésben már úgy fogalmaznak: a középfokú végzettséggel rendelkező, átlagos magasságú férfiak esetében volt a legmagasabb a született gyermekek száma, akik megérték a 18 éves kort - az ennél alacsonyabbakkal vagy magasabbakkal ellentétben.

A korábbi kutatásokkal összhangban ők is arra jutottak, hogy az iskolázottság negatívan befolyásolja a szaporodó képességet, míg a jövedelemszint pozitívan. Tehát ez a két tényező rendkívül meghatározó egy-egy élettörténet során, sőt arra jutottak, hogy összességében nagyobb szerepet is játszik az utódnemzésben, mint a magasság. Ennek ugyanis mintegy háromszor kisebb a hatása, mint a jövedelemnek, és közel 4,5-szer kisebb mint az iskolai végzettségnek.

Tipp! Így élnek az állami gondozott gyerekek. Kattints a galériáért!


A nagyszülő a hosszú élet titka - Így hatnak az idősek a fiatalabb generációkrahttp://www.life.hu/anyaskodj/20111212-a-nagyszulo-a-hosszu-elet-titka-igy-hatnak-az.htmlNagyító alatt: a zűrös Z-generációhttp://www.life.hu/anyaskodj/20111208-nagyito-alatt-a-zuros-zgeneracio.html12 000 csecsemő született végtag nélkül - A 20. század legnagyobb gyógyszerbotrányaként emlegetikhttp://www.life.hu/anyaskodj/20111128-12-000-csecsemo-szuletett-vegtag-nelkul-a-20-szazad.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.