Az élet különösen furcsa. Néha csak egy apróságon múlik, hogy valaki megváltsa, megrengesse az egész világot. Néha egy élet munkája sem elég a hírnévhez, csak a tragikus vég. Így történt ez Sharon Tate-tel is.

Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya
Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!
Ha tanácsra van szükséged, írj Nórának a hogyanlegyekjono@gmail.com címre!

Sharon 1943-ban született Dallasban. Már kicsinek is olyan gyönyörű volt, hogy 6 hónaposan szépségkirálynőnek választották baba kategóriában. Hogy minek rendeznek egyáltalán ilyen buta versenyeket, azt nem értem, mindenesetre megnyerte, fogadjuk el. Későbbi évei kísértetiesen hasonlítanak saját gyerekkoromra, no nem mintha én szépségversenyekre járkáltam volna, csupán annyi a közös pont, hogy mindkettőnk apukája katona. Ami egyet jelent: ha menni kell, akkor megy az egész család. Így akárcsak én, ő is rengeteget költözött, konkrétan 6 városban lakott 16 éves koráig. Még Olaszországban, Veronában is éltek, amikor épp oda szólította őket a parancs. A sűrű iskolaváltás vagy nagyon zárkózottá, vagy nagyon talpraesetté teszi az embert. Ő inkább tartózkodó lett tőle, így aztán senki sem gondolta volna, hogy egyszer színésznő lesz a szép lányból. Valószínűleg még Jim Morrison sem, akivel egy osztályba jártak. Milyen jó kis osztálytalálkozók lehettek ott eleinte: a világhírű énekes és a színésznő. Végül mind a ketten tragikusan fiatalon haltak meg, sajnos.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Forrás: AFP
Nézz meg még több képet Sharonról! Kattints a képre!

18 éves kora körül még Velencében került testközelbe a színészkedéssel, jobban mondva első körben a statisztálással. Egy ott készülő filmhez kerestek háttérembereket, amire Sharon és pár ismerőse szívesen jelentkezett is. A film forgatása közben ismerkedett meg Richard Beymer színésszel, aki az egyik főszerepet játszotta, közben meg kokettált a csinos statisztalányokkal. Különösen Sharonnal. Néha eljártak szórakozni, csapta neki a szelet és közben folyamatosan arra buzdította, hogy próbálkozzon meg a színészettel, mert ő érzi, hogy a lány tehetséges. Sharon ezen felbuzdulva válogatásokra kezdett járni, néha kisebb lehetőségeket is kapott filmekben, tévés produkciókban, de az átütő vagy egyáltalán említésre méltó siker még jócskán váratott magára.

1962-ben szüleivel visszautaztak Amerikába, ahol minden folyt tovább a megszokott mederben, nem adta fel színésznői álmait. Megcélozta Los Angelest, ahol felkereste első mentora, Beymer menedzserét. Kérte, hogy foglalkozzon vele is, építse a karrierjét. A férfi ebbe örömest beleegyezett, megkezdődött tehát a közös munka, jobban mondva a kapcsolatépítés. Aki fontos volt és számított egy kicsit is, azzal Sharon és menedzsere iziben váltottak egy protokoll pacsit, hátha. Aztán láss csodát, a Filmways Inc. igazgatójának, Martin Ransohoffnak annyira megtetszett a lány, hogy egyből hétéves szerződést kötött vele.

Forrás: AFP
Sharon és Roman Polanski
Nézz meg még több képet Sharonról! Kattints a képre!

A gépezet innentől működésbe lépett. Sharon kisebb, majd egyre nagyobb szerepeket kapott, többet között tévés sorozatokban is. Élte az életét, randizgatott színészekkel, zenészekkel, majd végül Hollywood legfelkapottabb figarója mellett horgonyzott le. A hasonlat merőben helytálló, hiszen a fodrász, Jay Sebring egy extengerész volt. Hát igen, az egyenruha roppant vonzó tud lenni. A kapcsolat szerelemre épült, de annyira azért nem, hogy Sharon igennel feleljen, mikor Jay megkérte a kezét. Úgy vélte, egy színésznőnek nagy butaság lekötnie magát, az csak árt az ember karrierjének. Miután kikosarazta szerelmét, a munkába temetkezett. Jöttek a szerepek szépen sorban. Az Ördög szeme című filmben ugyan nem volt túlzottan hosszú szövege, mégis mindenki dicsérte, érdekes új színfoltnak találták kollégái. Látták, hogy itt tehetség szunnyad, csak meg kell várni a nagy áttörést. Ez pedig a Vámpírok bálja című film volt. No, nem azért, mert felejthetetlen alkotásról van szó, sokkal érdekesebb a közben szövődött érzelmi szál. A film rendezője ugyanis a híres Roman Polanski volt és egyben főszereplője is, Sharon meg a női főszereplő lett. Eleinte döcögve haladt a munka, hiszen ekkora feladat elé még sosem állították a viszonylag tapasztalatlan fiatal lányt. Polanski meg roppant maximalista lévén minden hibát kijavított, folyamatosan szekálta szegény Sharont, aki azért nagyon igyekezett és idővel tényleg belejött a színészkedésbe. A forgatókönyv szerint a két főszereplő között egyre szorosabbra fonódnak a szálak és nini, így történt ez az életben is. Polanski és Sharon Tate bizony egymásba bolondultak, ahogy az már csak lenni szokott ilyenkor. Össze is költöztek, szerelmüket ország-világ előtt felvállalták, sőt 1968 telén összeházasodtak Londonban, óriási érdeklődés közepedte.

Forrás: AFP
Nézz meg még több képet Sharonról! Kattints a képre!

Ha az ember egy rendezővel köti össze az életét és szakmáját tekintve színésznő, az egy meglehetősen szerencsés párosítás mindkét fél számára. A férjnek nem kell állandóan főszereplő után kutatnia, a feleségnek meg munkáért kilincselnie. A helyzet azonban az volt, hogy Sharont kezdte egyre kevésbé izgatni a filmezés, pedig egyre jobban játszott, egyesek szerint kora legjobb fiatal színésznőjévé érett. Ő inkább már csak jó feleség és anya szeretett volna lenni, férje oldalán, aki meglehetősen intenzíven csalta őt. Bizony Polanski nem volt épp a hűség és tisztesség mintaképe, és akkor nagyon finoman fogalmaztam. Emlékezzünk csak a hatalmas botrányára nemrégiben, amikor azzal vádolták, hogy egy 13 és egy 16 éves lányt is megrontott annak idején. Polanski emberileg megkérdőjelezhető, szakmailag megkérdőjelezhetetlen, de ez a történet nem róla szól. Tehát miután egybekeltek Sharon viszonylag gyorsan teherbe esett, úgyhogy ameddig tudott dolgozott, később viszont már szerette volna nyugodtan várni a babát. A házukban azonban állandóan nagy volt a jövés-menés, valaki mindig ott lézengett, sosem volt csönd és nyugalom. Így volt ez azon a szörnyűséges augusztusi éjjelen is.

1969. augusztus 8-án Sharon örömmel várta haza férjét Londonból. Mindössze két hete volt a szülésig, mikor a hihetetlenül brutális tragédia bekövetkezett. Éjféltájt három ember tört be a Polanski villába azzal a feltett szándékkal, hogy mindenkit meggyilkoljanak, akit a házban találnak. A támadók Charles Manson híres hippivezér leghűségesebb követői voltak: Susan Atkins, Patricia Krenwinkel és Charles "Tex" Watson, illetve egy sofőr, Linda Kasabian, aki a gyilkosságok elkövetésében nem vett részt ugyan, viszont mindent látott. A későbbiekben egyébként ő lett a vád koronatanúja.

Forrás: AFP
 Charles Manson

Miután a támadók benyomultak a házba odabent Sharont, Jay Sebringet és még két közeli barátot találtak. Kíméletlen, embertelen és gyalázatos mészárlást rendeztek. Sebring fejét tulajdonképpen szó szerint szétverték egy fegyverrel, másik két barátjukat halálra szurkálták, míg végül Sharon következett. Hiába könyörgött gyermeke életéért, hiába kérlelte őket, hogy ne bántsák, hiszen állapotos, a támadókat nem hatotta meg. "Nincs kegyelem a számodra. Meg fogsz halni, és a legjobb, ha beletörődsz ebbe" - mondta Susan Atkins, majd Texszel együtt többször megkéselték Sharont. A vizsgálatok szerint tizenhatszor szúrták meg az állapotos nőt, aki kisbabájával együtt azonnal meghalt. Nem tudom, minek nevezzem azt, aki ilyet elkövet, majd hónapok múltán azt vallja a bíróságon, hogy ennél még brutálisabbra vágytak: kivágni a gyereket az anyja hasából. Ez az a pont, amikor az ember tényleg nem tud az undortól mit mondani. A mészárlást másnap reggel fedezte fel a bejárónő, aki sokkos állapotban hívta a rendőröket. A nyomozás eleinte nem járt sikerrel, később viszont kézre kerítették az elkövetőket és Charles Mansonnal együtt börtönbe is zárták mind. Ha ez eddig nem elég sokkoló, a következő pár mondat az lesz. Amerikában a Manson-per megosztotta a közvéleményt. Voltak olyanok, sőt sokan, akik tüntetéseket szerveztek Mansonért és a bandáért. Sőt, a gyilkosok szabadon bocsájtásáért még aláírást is gyűjtöttek egy időben. Ekkor lépett a színre Sharon feldühödött édesanyja és testvére, akik foggal-körömmel küzdöttek az ellen, hogy Manson és a hozzá hasonló gyilkosok kijöjjenek a börtönből. Doris Tate nagyon jól dolgozott, rengetegen csatlakoztak hozzá, támogatták. Maga Bush elnök is kifejezte elismerését a nagyszerű munka előtt, amit az áldozatok jogaiért vívtak.

Forrás: AFP
Nézz meg még több képet Sharonról! Kattints a képre!

Susan Atkins 2009-ben halt meg a börtönben rákban, 38 év fogság után. Patricia Krenwink sokadszorra adta be kegyelmi kérvényét, de újabb hét évre elutasították. Manson életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Néha van igazság a földön. Akkor talán nincs, amikor egy tehetséges nő azért lesz híres, mert a létező legembertelenebb módon kell meghalnia.


Egy tragikus szerelem, két haláleset - Romy Schneider szomorú sorsahttp://www.life.hu/szepulj/20120111-romy-schnerider-tragikus-elete.html Öt név, három élet - de melyik volt az igazi Jackie?http://www.life.hu/szepulj/20120104-hat-nev-harom-elet-mir-ment-ezzel-jackie-kennedy.html Retiküllel egy országért - Így harcolt a miniszterelnök-asszonyhttp://www.life.hu/szepulj/20111214-margaret-thatcher.html