Segítség, tetves a gyerekem! - Elsősegély szülőknek

higiénia tetű tetvesség hajmosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fejtetvesség évről évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban és az óvodákban. Bár a fejtetű jelen ismereteink szerint nem terjeszt fertőző betegséget, vérszívó élősködőként jelenléte rendkívül kellemetlen, és a vakaródzás következtében kialakuló sebek felülfertőződhetnek.

A fejlett higiénés körülmények ellenére előfordulási aránya évek óta változatlan, bizonyítva, hogy a fejtetvesség nem elsősorban a szociális körülmények függvénye. Fennmaradásában szerepet játszik a felismerés, a személyes tapasztalat hiánya és a betegség eltitkolása.

Thinkstock
Thinkstock

Nem szégyellni, kezelni kell!

A fejtetvesség nem szégyen, de a fejtetves gyermekek kezelése elsődlegesen a szülő feladata és kötelessége. A fejtetű közvetlen érintkezés útján terjed, leggyakrabban úgy, hogy a gyerekek feje játék közben egymáshoz ér, de közös használati tárgyakkal is átmehet egyik emberről a másikra - például sapkacsere, fésű, fotel, széktámla által. Otthon pedig az ágyneműn, közös fésűn, törölközőn, a bútorokon vagy a földön is előfordulhat, és onnan kerül át az emberre. A gyermekektől így fertőződhetnek a szülők, a testvérek és egyéb családtagok, akik a fejtetűt még tovább viszik, munkahelyre, baráti körbe.

Az az általános felfogás, amely szerint csak piszkos embereknek lehet fejtetűje, nem igaz, mert a fejtetű a piszkos és tiszta hajban egyaránt megtelepszik. A fejtetű nincs tekintettel korra, nemre, rangra - egyszerűen táplálékot, azaz vért keres. Nem az a szégyen, ha valakinek a hajában tetveket vagy serkéket találnak, hanem az, ha azt az észlelés után nem kezdik el azonnal irtani. Ugyanis e felelőtlen magatartással veszélyeztetjük a közösséget, amelyben élünk.

Hogyan lehet észrevenni a tetveket?

Annak, akinek a gyermeke közösségbe jár, célszerű legalább heti egy alkalommal átvizsgálnia a gyermek fejbőrét. Ellenőrzéskor, illetve fejtetvességre utaló gyanú esetén a hajat lazán szét kell választani. Elsősorban a fülek melletti, illetve mögötti területet kell gondosan átvizsgálni. Mivel a tetvek a fény elől gyorsan menekülnek, ezért főleg a serkéket keressük. A serke és az élő tetű a barna és a fekete hajban szabad szemmel is könnyen észrevehető, de a világos hajúaknál már fokozottabb figyelem szükséges.

Thinkstock
Thinkstock

A kézi nagyító használata megkönnyíti a fejtetvesség vizsgálatát. A korpától való elkülönítés sok esetben elég nehéz lehet, azonban a serkét kézzel nem lehet leseperni, míg a korpát igen. A serke a két köröm között összenyomva pattanó hangot ad, míg az elpusztultaknál vagy a kikelteknél ez már nem tapasztalható.

Irtás, azonnal!

A hívatlan vendég észlelésekor nem kell kétségbeesni, hiszen viszonylag könnyedén elpusztíthatók. Azonnal venni kell egy tetűirtó hajszeszt, és a használati utasítást pontosan betartva alaposan be kell dörzsölni vele a hajas fejbőrt és a hajat. A gyógyszertárakban beszerezhető tetűirtó szerek a tetveket és a serkéket rövid időn belül elpusztítják, azaz a fejtetvesség azonnali megszüntetésére, sőt a megelőzésére is alkalmasak.
Ügyelni kell arra, hogy a tetűirtó szer ne kerüljön szembe, mert kötőhártya-gyulladást okozhat. A gyermek csukott szemét pedig ajánlatos vattával is védeni. A hajszeszt kisebesedett bőrfelületre nem szabad alkalmazni.

A szerrel való átnedvesítés után várjuk meg, míg a hajszesz rászárad a hajra - ez az idő a felvitt mennyiségtől függően 5-15 perc. A serkék a tetűirtó hatására elpusztulnak, de ott maradnak a fejen. Eltávolításukra a hajat ecetes vízzel öblítsd le, az ecet ugyanis oldja a serkék ragasztóanyagát. Ezután jó világos helyre kell leülni, és két ujjal lehúzogatni a hajról az elhalt serkéket, vagy sűrű fogú fésűvel, melynek fogai közé ecetes vattát húztál, alaposan át kell fésülgetni a hajszálakat. Utána meleg vízzel, samponnal alaposan mosd meg a gyerek haját. A szempillákon esetlegesen elhelyezkedő serkéket egyenként, csipesszel kell eltávolítani. Az újrafertőződés veszélye miatt a tetűirtó szerrel való ismételt lekenés ajánlott, amit már nem mosol le. A készítmények a hajat nem károsítják, tetűirtó hatásukat a következő hajmosásig őrzik meg és a hajra rákerülő fejtetveket még azok megtelepedése, elszaporodása előtt biztosan elpusztítják.

Thinkstock
Thinkstock

Fontos, hogy nemcsak a fertőzött személy kezelése indokolt, hanem közvetlen környezetéé, így családtagjaié is, hiszen lényeges, hogy ne maradjon fertőző góc, mert akkor elölről kezdődik az egész. A fésűn, kefén található fejtetvek az eszközök néhány perces forró vízbe mártásával, a sapkában lévők pedig mosással pusztíthatók el. Minden törölközőt, ruhát, ágyneműt meleg, mosószeres vízzel ki kell mosni, és a ruhákat, ágyneműt átvasalni.

Meg lehet előzni ?

A leghatékonyabb tényező a szülői gondoskodás! Folyamatosan, legalább hetente vizsgáld át a gyermek haját, nincs-e benne élő tetű vagy serke. Ha gyermeked vagy te magad olyan közösségbe járnál, ahol fejtetvességről hallani, a tetűirtó hajszeszek fejmosás utáni alkalmazásával biztosan meggátolod a hívatlan vendégek megjelenését, és a következő hajmosásig - de akár két-három hétig is - biztosíthatod a tetűmentességet. Amíg fennáll a tetvesedés veszélye, a hajszeszes kezelés minden hajmosás után megismételhető. Ezenkívül természetesen kerülni kell a fésűk, kefék, hajjal kapcsolatos tárgyak és sapkák, kalapok közös használatát.

Forrás: Patikamagazin.hu/bebikkicsikesnagyok.hu

Tipp: Készíts fotókönyvet 3 perc alatt, ingyen! Kattints ide! (x)




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.