Gyereknevelési tévhitek, melyeknek ne dőlj be

tévhit gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A család, a barátok mind-mind ellátnak hasznos gyereknevelési tanácsokkal, ha kérjük, ha nem. Az újságokban és a tévében pedig egyre újabb és korszerűbb "használati utasításokat" adnak a csemetékhez. És persze mindenki mást mond... Nem érdemes azonban mindent készpénznek venni - például a következőket sem.

Thinkstock
Thinkstock

Egyél, hogy szép nagyra nőj!

Téged is azzal "kényszerített" evésre az anyukád, hogy addig nem kelhetsz fel az asztaltól, amíg étel van a tányérodon? A terített asztal remek hatalmi játszmák színtere. A legtöbb szülő ugyanis nem is gondolja, hogy egy gyereket etetni milyen bonyolult. "Nem szeretem a zöldbabot" - általában ezzel kezdődnek a viták. Te tudod, hogy egészséges, rengeteg nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz, de a gyermeked csak azt érzi, hogy furcsa a színe és az íze, ő inkább olyat enne mindig, amit szeret.

Bizonyos korokban nagyon nehéz rávenni a kicsiket, hogy új ételeket kóstoljanak meg, de ne aggódj, és ne add fel! A "nem szeretem" korszakokat mindig kíváncsi etapok követik, amikor a csöppségek sokkal fogékonyabbak az újdonságokra. Szóval, ne csüggedj, inkább vess be néhány egyszerű trükköt! Például vásároljatok be együtt, hogy lássa nyers valójában is a rettegett brokkolit vagy zöldbabot. Nem ízlett neki a spenótfőzelék? Legközelebb csinálj belőle spenótos tésztát, vagy keress "gyermekbarát" recepteket, amelyeket akár együtt is megfőzhettek. És ki ne enné meg szívesen, amit főzött?

Tipp! A tavasz legtrendibb táskái. Kattints a galériáért!



A tévétől elbutul?

Sok szülő rossz szemmel néz a televízióra, ha a gyermeke állandóan előtte ül. Igazuk is van, a túl sok tévézés ártalmas, a kicsi ellustul, elhízhat, elhanyagolhatja a tanulást a kedvenc műsorai miatt. Ám ennek az éremnek is két oldala van! A tévé tanít is. Manapság a gyermekműsorok nem egyszerűen aranyosak és szórakoztatóak, hanem új ismeretek megszerzésében is segítik a gyerekeket. Vannak például mesék, amelyekkel nyelvet tanulhat, számolhat, megismerheti a betűket. A nagyobbakat pedig a történelmi, a tudományos vagy a természetfilmek is lekötik, nemcsak a bugyuta sorozatok. Csak némi rávezetésre van szükségük, és a segítségedre, hogy megtalálják az őket érdeklő, "okosító" műsorokat.

Thinkstock
Thinkstock

A számítógép veszélyes?

Bizonyos értelemben véve a számítógép pontosan annyira veszélyes, mint a televízió. Ha túl sok időt tölt a gyermeked a billentyűzetet nyomkodva, ha a sportot csak játékprogramokkal űzi, valóban nem ideális, de a számítógépet tanulásra is használhatja, ráadásul ma már a legtöbb iskolában elvárják, hogy kutassanak az interneten, megszerkesztve és kinyomtatva adjanak be dolgozatokat. Ez pedig lehetetlen, ha eltiltod a géptől.

Valóban, az internet veszélyes is lehet, ha nem figyelsz oda rá, hogy mit csinál a monitorba bújva. Ha azonban lefekteted az alapvető szabályokat, például, hogy ne nézzen nem neki való tartalmakat, és ne álljon szóba idegenekkel, akkor nem lehet gond. De a szabályokat nemcsak megalkotni kell, hanem be is tartatni: figyelj oda rá mindig, hiszen gyerek, könnyen "elcsábul", a tiltott gyümölcs mindig édes.

Tipp! A tavasz legtrendibb táskái. Kattints a galériáért!



Fő a komolyság!

Szülőnek lenni komoly dolog, komoly kihívás, komoly feladat, de te mégse vedd ennyire komolyan! A szigor, a határozottság és a következetesség alapvetően fontos, de kezeld a helyén ezeket, mindennek megvan a maga helye és szerepe. A mindennapokban ne ezeken legyen a hangsúly, hiszen nem a tanára vagy az edzője vagy a gyermekednek, hanem az anyukája. A kicsiket sokkal könnyebb komolyság helyett vidámsággal és humorral nevelni. Sőt, a nevetés a legjobb nevelés! A közös kacagások nemcsak (még) közelebb hoznak benneteket egymáshoz, hanem az érzelmi intelligenciáját is fejlesztik, boldogabbá, optimistábbá teszi az apróságokat, és erősíti bennük a bizalmat.

Thinkstock
Thinkstock

A teljesítmény a legfontosabb?

A gyerekek imádnak versenyezni egymással, maguknak, családjuknak és társaiknak is szeretik megmutatni, hogy mire képesek, mennyire erősek, gyorsak, ügyesek, okosak - sorolhatnánk a végtelenségig. Ebben általában a szülők is partnerek, mindig többet és többet követelnek az utódtól, hogy minél büszkébbek lehessenek rájuk.

A sikerélmény valóban fontos, boldoggá teszi és motiválja a kicsiket. Ám ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek sem lehetnek mindig mindenben a legjobbak, és ez bizony frusztráló lehet, főleg egy teljesítményorientált családban nevelkedő kicsinek. Éppen ezért ne csak győzni tanítsd meg, hanem veszíteni is. Ne azt várd el tőle, hogy mindig ő legyen a "leglegleg", hanem arra motiváld, hogy mindig a legtöbbet hozza ki magából, és akkor nem lehet baj. Az emberfeletti cselekedeteket pedig hagyja meg a Vasembernek!

Tipp! Borzasztóan néznek ki, mégis tovább sanyargatják magukat. Kattints a galériáért!



Dadogás gyermekkorban - Vajon kinövi a gyerek?http://www.life.hu/anyaskodj/20120319-dadogas-gyermekkorban-vajon-kinovi-a-gyerek.htmlCsodás mesekönyvek világsztárok tollábólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120314-csodas-mesekonyvek-vilagsztarok-tollabol.htmlTízből egy gyerek beszélgetett már szexről idegennel az interneten - Ijesztőek az adatokhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120314-tizbol-egy-gyerek-beszelgetett-mar-szexrol-idegennel-az-interneten-.htmlÍgy kezeld, ha zsarol a gyerek! - Tanácsok elvált szülőknekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120301-igy-kezeld-ha-zsarol-a-gyerek-tanacsok-elvalt-szuloknek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.