Vitamingazdag, olcsó egytálételek tavaszra - Igazi energiabombák!

recept főzés vitaminok zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavasszal az üzletek polcait egyre-másra lepik el a friss, finomabbnál finomabb zöldségek és gyümölcsök. Ha nincs ötleted, hogy mit készíts ezekből a friss finomságokból, most adunk néhány tippet.

Zöldspárga katalán módra

Hozzávalók két személyre:

- 4 gerezd fokhagyma
- 50 ml száraz vermut
- 75 ml tejszín
- 125 g zöldspárga
- só
- 250 g zsenge karalábé
- 50 g salátakeverék
- 15 g radicchió
- 15 g fejes saláta
- 15 g lollo rosso saláta
- 2 evőkanál fehérborecet
- cukor
- 5 evőkanál mogyoróolaj
- 100 g érett koktélparadicsom
- 4 szelet fehérkenyér
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 olajos szardínia

Thinkstock
Thinkstock

Hámozd meg a fokhagymagerezdeket, majd melegítsd meg a vermutot egy edényben, add hozzá a tejszínt, forrald fel, dobd bele a fokhagymát, és kis fokozaton főzd 15-20 percig, végül hagyd kihűlni. Vágd le a spárga alsó harmadát, darabold fel, és forró, sós vízben főzd 3 percig, szűrd le, csepegtesd le és várd meg, hogy megszáradjon. Hámozd meg a karalábét, szeleteld fel papírvékonyra, ha kell, vágd ki a fás részeket. Tisztítsd le a salátákat, mosd meg, szárítsd meg, és tépkedd falatnyi darabokra. A paradicsomokat mosd meg, és vágd félbe.

Egy tálban keverd össze a borecetet egy csipet sóval, ugyanannyi cukorral és a mogyoróolajjal, majd felezd meg az ecetes salátaöntetet. Az egyik adaghoz add hozzá a salátakeveréket, a másikhoz pedig a karalábét és a zöldspárgát, hagyd, hogy az ízek összeérjenek. Pirítsd meg a kenyereket egy kevés olívaolajon, hogy aranybarnák és ropogósak legyenek, majd negyedeld fel a pirított kenyereket. Minden szelet pirítósra tegyél két-két fél paradicsomot, ízlés szerint a feldarabolt fokhagymából, és egy-egy szelet szardíniát. Tálalásnál tedd mellé a karalábé-spárga keveréket és a salátamixet. Ízesítheted a fokhagymás tejszínnel, díszítsd a maradék paradicsommal és fokhagymával.

Sertéssült karfiolpürével és köménymagos sárgarépával

Hozzávalók két személyre:

- 20 g zsenge spenótlevél
- 1 kávéskanál közepesen erős mustár
- 1 evőkanál fehérborecet
- 2 evőkanál repceolaj
- só
- bors
- cukor
- 200 g tisztított karfiol
- 200 g karcsú sárgarépa
- 1 kávéskanál köménymag
- 30 ml fehérbor
- 20 g puha vaj
- szerecsendió
- 1 dús zöldpetrezselyem
- 50 g vagy 4 szelet sertésmedallion
- bors
- 1 evőkanál olaj

Thinkstock
Thinkstock

A spenótsalátához tisztítsd meg a spenótot, mosd meg, szárítsd meg, majd tedd a hűtőbe. A salátaöntethez keverd össze a mustárt, a fehérborecetet a repceolajjal és két-három evőkanál vízzel, majd sózd, borsozd és cukrozd ízlés szerint. Készítsd el a spenótsalátát, majd hagyd állni, hogy az ízek összeérjenek. A karfiolpüréhez először szedd apró rózsákra a karfiolt, mosd meg alaposan, ezután lobogó, sós vízben főzd puhára. A répákat mosd meg, hámozd meg vékonyan, majd hosszában vágd ketté. A köménymagot egy mozsárban zúzd durvára, a cukrot egy nagy serpenyőben karamellizáld meg, öntsd fel fehérborral, add hozzá a köménymagot, a vaj felét és a fél répákat, közepes fokozaton 15-20 perc alatt párold puhára.
Ha már megfőtt, szűrd le a karfiolt, csepegtesd le, add hozzá a maradék vajat, és kézi mixerrel pürésítsd habosra, majd vágd finomra a petrezselyemzöldet, és fűszerezd vele a karfiolpürét. Sózd és borsozd meg a sertésszeleteket, majd kevés, forró olajon süsd 10 percig. A sült húst forrón tálald a karfiolpürével, a köményes répával és a spenótsalátával.

Tipp! Nézd meg az idei tavasz legtrendibb cipőit! Kattints a galériáért!



Medvehagyma-rizottó

Hozzávalók két személyre:

- 50 g vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 100 g rizottórizs
- 100 ml fehérbor
- 350 ml forró zöldségleves
- 125 g mozzarella
- 4 szelet húsos sonka
- 2 evőkanál medvehagyma-pesztó

Thinkstock
Thinkstock

Hámozd meg a hagymát, vágd apró kockákra és olívaolajon pirítsd üvegesre, add hozzá a rizottórizst, és párold egy rövid ideig. Öntsd fel a fehérborral és a zöldségleves felével, gyakori kevergetés mellett körülbelül 25 perc alatt főzd puhára, közben öntsd hozzá apránként a többi zöldséglét. Csepegtesd le a mozzarellát és vágd kockákra. A sonkát egy serpenyőben süsd meg, közben ízesítsd őrölt borssal. A medvehagymás pesztót öntsd a rizottóra, majd add hozzá a mozzarellát és a sült sonkát, óvatosan keverd össze, és már tálalhatod is.

Sertéssült és zöldségek fóliában sütve

Hozzávalók két személyre:

- 2 sárgarépa
- 4 burgonya
- 200 g cukkíni
- 1-1/2 zöld, piros és sárga paprika
- 200 g sertésszűz
- só
- bors
- 2 evőkanál aprított petrezselyem
- 2 teáskanál olívaolaj
- alufólia

Thinkstock
Thinkstock

Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Mosd meg a répát, a cukkinit és a burgonyát, de ne hámozd meg, hanem kefével tisztítsd meg alaposan, majd zöldséghámozóval hosszában szeleteld fel nagyon vékonyan. A paprikákat mosd meg, majd vágd nagyon vékony szeletekre. A sertésszüzet vágd vékony szeletekre, fűszerezd sóval és borssal. Az alufóliából tépj le két nagy darabot, és oszd el rajta igazságosan a húst és a zöldséget, sózd, borsozd, szórd meg petrezselyemmel, és locsold meg olívaolajjal. A fóliákból hajtogass zsákocskákat, zárd le a szájukat, és az előmelegített forró sütőben süsd legalább 20 percig. Ha elkészült, akár fóliában is tálalhatod, de ki is szedheted belőle, mielőtt az asztalra kerül, nagyon jól illik hozzá bármilyen friss idénysaláta vagy savanyúság.

Átalakítunk! Vagány nőt varázsoltak a vidám óvónőből! Kattints a galériáért!



Spenótos rétes

Hozzávalók két személyre:

- 1 csomag réteslap vagy leveles tészta
- fél doboz natúr sajtkrém
- 400 g leveles spenót
- 125 g fetasajt
- 1 tojás
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- snidling
- tejszín

Thinkstock
Thinkstock

Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Hajtsd ki a leveles tésztát vagy réteslapot, a közepét kend meg sajtkrémmel. Tisztítsd meg a szárától a spenótot, főzd puhára ételízesítős vízben, aprítsd fel, majd keverd össze a kockára vágott fetával, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel. Halmozd a spenótos keveréket a tésztalap krémsajtos részére, és tekerd fel, végül kend be a tetejét a felvert tojással. Tedd a forró sütőbe a rétest, és süsd körülbelül 20 percig, amíg a teteje szép világosbarna nem lesz. Tálaláskor snidlinges tejszínnel kínáld, remekül illik hozzá.

Tipp! Ilyen volt, ilyen lett a 80-as évek szexi bombázója. Kattints a galériáért!



7 élelmiszer, amellyel diéta nélkül is fogyhatszhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120314-7-elelmiszer-amellyel-dieta-nelkul-is-fogyhatsz.htmlZsírégető receptek, ha fogyni igen, de koplalni nem szeretnélhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120228-zsiregeto-receptek-ha-fogyni-igen-de-koplalni-nem-szeretnel.htmlKiadós egytálételek olcsón - Ebédre, vacsorára alig egy óra alatt elkészíthetőkhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120217-kiados-egytaletelek-olcson-ebedre-vacsorara-alig-egy-ora-alatt.htmlVegetáriánus étrend: valóban egészségesebb?http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120214-vegetarianus-etrend-valoban-egeszsegesebb.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.