Az idő nem lehet kifogás! Lapos has napi 4 perc edzéssel

has tréning mozgás vércukorszint edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberek túlnyomó többsége állandó időhiányban szenved, szinte senkinek sincs elég ideje hetente többször legalább félórás edzésekre, de a legújabb módszer segítségével állítólag heti 3-4 perc intenzív edzéssel is formába hozhatjuk magunkat.

Az új csoda-edzésmódszer, az úgynevezett magas intenzitású tréning, vagy HIT alkalmazásával állítólag kétszer gyorsabban lehet zsírt égetni, mint a többi hagyományos edzésformával, ráadásul növeli az aerob és anaerob képességeket, más szóval az állóképességet és az erőt, miközben csökkenti a vércukorszintet. A HIT hatására zsírsavak szabadulnak fel, amelyeket aztán az izommunka hatására eléget a szervezet.

Thinkstock
Thinkstock

Röviden a magas intenzitású tréning gyorsan és hatékonyan égeti el a zsírt, mivel a szervezet még órákkal az edzést követően is folytatja a zsírégetést. A HIT egyik formáját még a kilencvenes években fejlesztette ki Dr. Izumi Tabata, a tokiói Japán Nemzeti Fitnesz- és Sportintézet korábbi kutatója.

A mindössze négyperces "Tabata" edzésforma papíron elég egyszerűen hangzik: nyolcszor húsz másodperces intenzív mozgások 10 másodperces szünetek közbeiktatásával. Az első és a második 20 másodperces mozgás, ami állhat guggolásból, fekvőtámaszból, felülésekből, még elég könnyűnek hat, de később az intenzív mozgások egyre megerőltetőbbé és fárasztóvá válnak - számoltak be róla az új edzésforma követői.

"A HIT jótékony hatásait nagyon hamar érezni kezdtem: jobban aludtam, nappal pedig éberebb maradtam, és mivel maga az edzés rendkívül rövid, könnyedén be tudom építeni a napi rutinomba" - mondta Alison Tyler, aki szintén kipróbálta az új edzésformát. "A futással és az úszással ellentétben, a HIT nem növeli meg az étvágyat, így nagyon könnyen lehet vele fogyni. Akár már két hét alatt is látványos eredményt lehet elérni" - tette hozzá Tyler.

Mit jelent az, hogy túlsúlyos?

Az hogy kövérnek számít-e egy ember, nem is olyan könnyű meghatározni. Már csak azért sem, mert ez egy nagyon egyéni dolog: lehet valaki 100 kilós azért, mert magas és nehezek a csontjai, vagy amiatt is, mert nagy izomkötegeket épített a testére. A WHO meghatározása alapján azt tekinthetjük túlsúlyosnak, akinek testtömegindexe 25-nél nagyobb, és elhízottnak azt, akinek 30, vagy magasabb. A testtömegindex, vagy BMI könnyen kiszámítható: egy ember kilóinak számát el kell osztani méterben mért magasságának négyzetével. A gond ezzel csak az, hogy egyrészt gyerekeknél például nem alkalmazható, másrészt a tényleges testzsír-százalékot nem tudja kimutatni, ezért más vizsgálatot is érdemes elvégezni.

Egy speciális, víz alatti méréssel például kiválóan meg lehet határozni a testzsír mennyiségét. A hidrosztatikus vizsgálatot elég sok helyen elérhető, az eredményt pedig a zsír speciális tulajdonsága adja: könnyebb, mint az izom és úszásra képes. Az ideális arány férfiaknál 10-15 százalék, nőknél magasabb, 15-20 százalék, tehát akinek testsúlyának ennél több zsír tesz ki, az túlsúlyosnak tekinthető.


Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.