Így érd el, hogy biztosan visszavegyenek szülés után a munkahelyedre

munkahely kismamák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A babázás után egyszer csak eljön az a pont, amikor már ideje újra beállni a mókuskerékbe, és visszatérni a munka világába. Ha oda mennél vissza, ahol a szülés előtt is dolgoztál, néhány aprósággal megkönnyítheted a visszavételedet.

Szülés után jó ideig minden a baba körül forog, ám a pelenkák, bébiételek világából egyszer vissza kell térned a munkába is. Ha a tervezettnél előbb kezdenél dolgozni, akkor is stresszes lehet a kezdeti időszak, hogy újra visszarázódj a feladataidba, felvedd a munkahely ritmusát, illetve egyáltalán újra megtaláld a helyed a cégnél. Hogy biztosan visszavegyenek, sőt neked se legyen túl nehéz a visszaállás, még a babázós időszak alatt megtehetsz pár apróságot.

Thinkstock
Thinkstock

A legelső lépések

A kételyek és a bizonytalanság már akkor felmerülhet, amikor megszületik a döntés, miszerint visszatérnél a régi munkahelyedre: mit kell ilyenkor csinálni, hogyan kell jelezni ezt a munkáltatónál. Hivatalosan egy tértivevényes, ajánlott levélben kell jelezned, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságodat, és visszatérnél dolgozni. Fontos, hogy ajánlott levél legyen, hiszen nem árt bebiztosítanod magad: te tényleg jelezted a szándékodat.

Sokkal egyszerűbb a helyzet, ha nem kerültél ki teljesen a cég életéből, és szívesen várnak vissza. Ilyenkor elég felhívnod a főnököt, beszélned a HR-essel, jelezned nekik, mikor tervezed a visszatérést, és mindezt egy-egy e-mailben is megerősítened nekik. Azért, hogy ez utóbbi egyszerűbb helyzet álljon elő, megtehetsz pár dolgot.

Az egész dolog kulcsa talán a személyes kapcsolattartás. Érdemes már a gyermek születése előtt személyesebb, közvetlenebb kapcsolatot kialakítani egy-két kollégával, akikkel esetleg munkaidőn kívül is tarthatjátok a kapcsolatot, így nekik köszönhetően nem szakadhatsz el teljesen a cégedtől. Emellett ha már nagyobb a pici, akkor egy nap látogatást is tehettek a munkahelyeden. Persze ennek az időpontját jól kell megválasztani, érdemes például péntek délutánra időzíteni a dolgot, hiszen ekkor nem zavarhatsz már annyira. A legfontosabb, hogy ne akkor akarj bemenni, amikor nagy a pörgés és mindenki ezerfelé figyel - ez sem neked, sem nekik nem túl kedvező. Azt sem árt megfontolni, hogy érdemes-e babával bemenned, bár, ha a pároddal ejtitek meg ezt a látogatást, az még jobb, hiszen akkor amíg te a régi kollégákkal társalogsz, a HR-esnél intézed az ügyeidet esetleg, ő le tudja kötni a kicsit.

Thinkstock
Thinkstock

Szólj bele: Miért ölte meg az egész családot?



Apróságnak tűnik, ám nagyon fontos a megjelenésed is: azért, mert anyuka lettél és most a baba körül forog az életed, ne feledkezz meg a munkahelyi öltözködésről sem. Persze nem várnak el kiskosztümöt, de ne is a kényelmes melegítődben tipegj be; ne lássák, hogy mennyire le tud harcolni az éjszakai többszöri ébredés esetleg. Nem biztos, hogy akkor könnyen fog menni, de legyél erre a pár órára egy igazi "dolgozó anyuka".

Szakmai érdeklődés

A személyes látogatás során első téma a baba körül fog forogni, ám a beszélgetést a megfelelő ponton átterelheted a munkára. Érdeklődj azokról az ügyekről, melyekben te is szerepet vállaltál, kérdezz rá az esetleges újításokra, fontosabb ügyfelekre, vagy érdeklődj, hogy a külső körülmények jelentősebb változása hogyan hat a cég ügyeire - persze ha vannak ilyen változások. Magyarán ilyenkor legyél érdeklődő a munka iránt is, hiszen ha nem csak a porontyod körüli feladatokról csevegsz, azt érezteted a kollégákkal és a főnököddel is, hogy számodra a baba mellett még ugyanúgy fontos a munka is, és idővel vissza is jössz, csak most még a babával kell törődnöd.

Az sem rossz pont, ha mindezt az érdeklődést azok felé az emberek felé is mutatod, akikkel személyes kapcsolatot alakítottál ki. A híred ugyanis könnyen eljuthat a munkahelyi többi kollégához is.

Tipp! Vicces szendvicsek időmilliomosoknak! Kattints a galériáért!


Tudj meg minden fontosat már a hírfolyamodból! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Job sharing: egy kiváló megoldás a dolgozni is vágyó édesanyáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120404-job-sharing-egy-kivalo-megoldas-a-dolgozni-is-vagyo-edesanyaknak.htmlÍgy teheti tönkre a gyerek a házasságot - Vedd észre időben a bajt!http://www.life.hu/anyaskodj/20120224-igy-teheti-tonkre-a-gyerek-a-hazassagot-vedd-eszre.htmlAmikor az anya a családfenntartó - Vajon működhet hosszú távon?http://www.life.hu/anyaskodj/20120210-amikor-az-anya-a-csaladfenntarto-vajon-mukodhet-hosszu-tavon.htmlMegengedhettek magatoknak egy gyermeket? - Így számold ki, hogy reális képet kapjhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120210-megengedhettek-magatoknak-egy-gyermeket-igy-szamold-ki-hogy-realis.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.