szőrtelenítés végleges szőrtelenítés szőr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokat olvashatunk a szőrtelenítésről, a különféle módszerekről, lehetőségekről, de vajon mit tudunk magáról a SZŐR-ről? Zavaró, fölösleges, kellemetlen izé, aminek a kiirtása sok pénzt és időt emészt fel. De talán ennél azért több jelentősége is van a sok kis szőrszálnak a testünkön. Mielőtt támadást indítunk, szenteljünk egy kis időt az ellenség megismerésére. Okosítsuk ki magunkat szőr ügyben!

Kezdjük mindjárt néhány kis csemegével, ami bizonyíthatja számunkra, hogy itt nem egy jelentéktelen kis semmiségről van szó.
A szőrzet mint szimbólum már az ókortól jelen volt a társadalmunkban. Az ókori Egyiptomban a szőrtelen test - az intim területeken is - jelentette az ártatlanságot és a kifogástalan külsőt. A férfiak egész testüket szőrtelenítették, krémeket, habkövet használtak hozzá, a fejüket pedig kopaszra borotválták. A görög és római kultúrában szintén a szőrtelen test divatja dívott, természetesen a nőknél is ez számított ideálisnak és előkelőnek. Nagy becsben tartották a szépségápoláshoz értő rabszolgát, a kozmétát. A későbbi századokban hol lankadt, hol újraéledt a testkultúra, manapság az egész civilizált világban reneszánszát éli.

Forrás: Bársony Orvos-Esztétika
Forrás: Bársony Orvos-Esztétika



A szépségen és az esztétikai élményen túl a szőrzet ápolása a társadalmi hovatartozás remek kifejezőeszközének bizonyult. Alkalmas arra, hogy a formák, színek megjelenítésével az önkifejezés eszköztárában igen előkelő helyet foglaljon el. Gondoljunk csak például Sissi gyönyörű hajzuhatagára, amit kéthetente szolgák serege ápolt, hát bizony ezt nem engedhette meg magának egy hétköznapi ember. A 20. században a hosszú hajú férfi a hippik lázadó szemléletét szimbolizálta. A 19. században, aki republikánus volt az szakállt viselt, aki bajuszt, azt nagy valószínűséggel az anarchisták közé tartozott. Ma sincs ez másképp, a szőrzetnek fontos társadalmi és szocializációs szerepe van.

Nemcsak fizikálisan, hanem verbálisan is sok mindent kifejezhetünk a szőrzettel. Nem is gondolnánk, milyen sok mondásunkban használjuk a személyiségünk vagy akár a lelkiállapotunk kifejezésére. Íme, néhány példa: szőrén-szálán eltűnik; szőrözni; szőrmók; szőrös szívű; szőr mentén; hajszál híján; csak hajszál választotta el a ...; föláll a szőr a hátán.

Ha így gondolunk a szőrzetre, nem is tűnik olyan haszontalannak, hiszen a testünkhöz tartozó, de mégis tetszésünk szerint alakítható, formálható, és szerencsére nem nélkülözhetetlen tartozékunk.

Nézzük csak szakszerűen:

Egy szőrszál élete

A szőrzetünk a körömhöz hasonlóan folyamatosan nő, majd pedig kihullik. Már az anyaméhben kifejlődnek a finom pihék, amik szinte teljesen beborítják az újszülött egész testét. A születést követően nem sokkal ezek a puha szőröcskék eltűnnek a bőrről. Kialakul a korai testszőrzet, kifejlődik a haj, a szemöldök és a szempilla. A pubertáskorban a szőrzet fokozatosan eloszlik, megerősödik, megjelennek az ún. terminális szőrzetek (fanszőrzet, hónaljszőrzet, férfiaknál az arcszőrzet és az orrszőrzet). A felnőtt testén kialakuló szőrszálak megoszlása, vastagsága állandósul. A kor előrehaladtával a szőrzet megritkul, kihullik.

Forrás: Bársony Orvos-Esztétika
Forrás: Bársony Orvos-Esztétika



Szervezetünk hormonális rendszere döntő befolyással van szőrzetünk kialakulására és megjelenésére. Az öröklött tényezők mellett néha betegség következtében zavarok is kialakulhatnak, melynek következtében erőteljes szőrösödés indulhat meg. A testszőrzet kialakulását és mennyiségét a férfiakban és a nőkben egyaránt fellelhető férfihormonok befolyásolják. A férfihormonok megnövekedett jelenléte okozza a túlzott szőrösödést. Leggyakrabban a szőrösödésnek nincs kóros oka, csupán öröklött hajlamról van szó. Ha a túlzott szőrösödés nem a családi örökségünk, akkor valamilyen betegség tünete lehet, például hormonzavar, a petefészek cisztás megbetegedése vagy pajzsmirigy-működési probléma. Bizonyos gyógyszerek szedése vagy a változó kor is állhat a probléma hátterében. Fontos, hogy orvosi segítséget kérjünk a probléma okának a kiderítéséhez.

Tudtad, hogy a 15 és 44 év közötti nők 30 százalékának az életét megkeserítik az arcon megjelenő szőrszálak?

Ahogy minden ember más, úgy a szőrzetünk sem egyforma.
A szín, a vastagság, a sűrűség és a növekedési ritmus is egyénenként eltérő. Ez genetikailag kódolt tulajdonság. Persze a felnőttkorra kialakult szőrzetünk nem tekinthető életünk végéig tartó végleges állapotnak, mivel jó néhány olyan körülmény adódhat, melynek hatására intenzívebbé válhat a növekedés vagy éppen ellenkezőleg lelassulhat.

Ha nyárig szeretnél megszabadulni a zavaró szőrszálaktól, most kedvezményesen teheted. Lézeres szőrtelenítés 20% kedvezménnyel a Bársony Orvos-Esztétika orvosi központjaiban!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.