Orfű tavasz medvehagyma piac
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már évek óta "piacjáró" vagyok, keresem az idényzöldségeket, de kedvenc őstermelőm standja a minap is meglepett!

A készséges és rutinos kofa azonnal sorolta is - a számomra újdonságnak számító - medvehagyma tulajdonságait, felhasználási javaslatokkal együtt. Azonnal kedvet kaptam hozzá. Néhány szendvics és nyoma sem maradt az új szerzeménynek. Zamata a fokhagymáéhoz hasonlít leginkább, de magában hordozza a hagyma szárának friss "zöld" ízét is. Később hiába kerestem a zöld hagymaleveleket, kofám felvilágosított, hogy ennek a zseniális növénynek mindössze három hétig szedhető a zöldje, azután virágzik és tisztes hagyma módjára gumót növeszt.

Thinkstock
Thinkstock

Ezek után természetesen utánajártam, vajon hol lehetne hozzájutni ehhez a nagyszerű növényhez, így jutottam el április első napján az Orfűn megrendezett Medvehagyma Fesztiválra, ahol sikerült jobban elmélyíteni tudásomat a helyiek készséges útmutatásai alapján.

Miért pont Orfű? A Mecsek hegységében fekvő, Pécstől mindössze 14 km-re elhelyezkedő településen, a Jakab-hegy, a Vörös-hegy és a Misina-Tubes hegyvonulat központi tömbjeiben és völgyeiben található a leggazdagabb hazai medvehagyma-állomány. Pontosan azon a környéken, ahol a gyönyörű panorámájú és nagyon szépen kialakított település, Orfű fekszik.

Thinkstock
Thinkstock

A tó körül kisvonattal tettünk egy kb. háromnegyed órás utazást, amelynek egy megállója van: a medvehagymaszedő hely. A menetrend 10 percet szánt nekünk a szüretelésre, ezt csak addig keveselltük, míg meg nem láttuk a gazdag termést. (A masiniszta pedig tolerált némi késést - ő is medvehagymázott.) Fantasztikus látvány a még éledező természet, a rügyező fák tövében zöldülő medvehagyma-szőnyeg. Helyben állva a rövidre szabott idő alatt kilónyi hagymalevelet gyűjtöttünk a fokhagyma illatú erdő szélén. Persze, mivel "vérszemet" kaptunk, hazaindulás előtt visszatértünk az erdő egy másik részére és két hatalmas szatyornyi, "illatozó" zöldséggel lettünk gazdagabbak - mindössze fél óra alatt. Apró jótanács: nem tanácsos az autó utasterében elhelyezni a szerzeményt, hiszen nejlonzacskóban elpilled, szellőző kosárban viszont nem a legszimpatikusabb útitárs - szóval menjen csak a csomagtartóba!

A helyi éttermek kínálatában azután számtalan - medvehagymás - étel közül nehéz volt a választás, de igyekeztünk minél több oldaláról körüljárni a lehetőségeket. Sikerült! A medvehagymából készült tejszínes krémleves sajttal pirított zsemle kíséretében.... hmmm! Nyami! Ezt követően a medvehagymával is ízesített cordon bleu nyűgözött le, a natúr sült hús baconnal és medvehagymakrémmel pedig igazi kulináris élvezet. A medvehagymás krém némi chililekvárral (a chili zamatát erősíti, csípősségét visszafogottá teszi az édeskéz íz) a rántott máj kísérőjeként igazán pompás volt. A nagyszerű ebéd utáni telítettségünket zamatos körtepálinkával enyhítettük, aztán medvehagymával alaposan felpakolva indultunk haza.

Másnap konyhámat ellepte a szétterített zöld kincs, s amikor elkezdtem feldolgozni, a lakást és környékét átjárta a fokhagymával ízesített levegő - még az udvarra is jutott belőle. Szomszédom a nyitott folyosóra kilépve így kiáltott fel: hát ez meg milyen szag?!? Egy csokor medvehagyma hatására azonban megbocsátást nyertem. Délután az egész ház medvehagymás szendvicset fogyasztott, nem kis megelégedéssel!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.