egészséges táplálkozás kisgyerek édesség Wolf Kati túlsúlyos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a népszerű énekesnő, Wolf Kati családjában senkinek nincsenek gondjai a kilókkal, a gyermekei étkezésére - és mozgására - ő is nagyon odafigyel.

Magyarországon rengeteg gyermek van, aki többet eszik a kelleténél - így nem is csoda, hogy minden hatodik gyermek túlsúlyos. Amíg a szülők nem döbbennek rá, hogy a jól táplált és szeretett gyerek nem egyenlő a kövér gyerekkel, és az édességek mérséklése nem kínzás, ez nem is nagyon fog változni. Pedig aki gyemekkorában kövér, az nagy valószínűséggel felnőttként is küzdeni fog a kilókkal. Viszont akit gyermekkorában a tudatos étkezésre és a mozgás szeretetére nevelnek, abból nagy valószínűséggel lesz egészséges felnőtt.

Milyen szép kis hurkácskák!

Már a gyermekek születése után elkezdődik a harc: de nem a kilók ellen, hanem éppen azokért. Az első évben sokszor kialakul egyfajta versengés az anyukák között, hogy kinek a gyereke hízik gyorsabban. Amikor a gyerekek járni kezdenek, ez a vetélkedés csitul, de a "jó anya gyereke sokat hízik" mentalitás nem mindig tűnik el. Sok szülő csak gondoskodni akar a gyermekéről - s közben észre sem veszi, hogy túleteti. A gyerkőc pedig egyrészt megtanulja, hogy ha eszik, akkor mosolyognak rá, másrészt hozzászokik a megnövelt mértékű ennivalóhoz, meg persze a cukros üdítőkhöz és az édességekhez. Innen sok esetben egyenes út vezet az iskoláskori kövérséghez, ami viszont a sportolási lehetőségek kihasználását gátolja, így egy ördögi kör részeként a gyerek sokat eszik, de alig mozog. Ha a szülő nem veszi észre idejében a bajt, szinte biztosan kövér tinédzsert nevel.

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció

Lelki gondok és az a bizonyos hajlam

Persze nem lehet minden túlsúlyos gyermek esetében csupán a szülők felelősségét hangoztatni. Egyrészt minden gyerek örököl egyfajta alkatot, ami a magas vékonytól az alacsony gömbölydedig széles skálán mozog. Egy erős csontozatú, szélesebb típusú gyermekből hiába próbálnánk soványkát csinálni, nem lehet és nem is kell. Arra viszont mindenféle alkatú gyermeknél oda kéne figyelni, hogy az egészségre ártalmas, túlcukrozott ételek-italok ne legyenek a napi menü részei. Egy gyermek egyébként magától is sokat ehet, főleg ha a lelki problémáit az evésbe fojtja - ez ugyanúgy jellemző a gyerekekre is, mint a felnőttekre. Ha az anyuka a csecsemő minden sírását etetéssel oldotta fel, a gyermek jó eséllyel megtanulta, hogy ha bármiféle hiányérzete támad, akkor arra enni kell. Ugyanez figyelhető meg akkor is, ha az anya csak akkor foglalkozik a gyerekével, amikor enni ad neki.

Wolf Kati sohasem volt még csak túlsúlyosnak sem mondható, de felelős anyukaként őt is érintik a gyermekek súlyával kapcsolatos problémák. "Én nagyon vékonyka gyerek voltam, gyorsan nőttem, de mindig csak fölfelé, és csak kamaszkoromra normalizálódott ez a túlzott vékonyság. A terhességeim alatt sem híztam sokat, mindkét gyermekemnél 15 kiló jött fel, de míg az elsőnél mindenhová mentek a kilók, addig a másodiknál csak a hasam nőtt, de az nagyon. Mindkét szülés után könnyen lefogytam, annyira, hogy most kevesebbet nyomok, mint a terhességek előtt. Egy anyába bele van kódolva, hogy ha eszik és gyarapszik a gyerek, akkor minden rendben van. A nagyobbik nálunk elég kis súllyal született, és mi is sokáig aggódtunk, hogy mi lesz vele, olyan vékonyka volt. Az orvos azonban mindig nyugtatgatott, hogy ez nem probléma, és sok vékonyka gyerek szívósabb a többinél. Sokszor előfordul, hogy nem hízik olyan gyorsan egy gyerek, mint azt az anya szeretné, de mindegyikük behozza magát. A második babám vasgyúró volt, mikor született, és mostanában kezd már fölfelé is nőni, és már nem is eszik annyit, mint korábban. Szerintem mindegyik gyerek érzi, hogy mennyit kell ennie, hogy jól legyen, inkább az nagyon nem mindegy, hogy mit eszik."

Forrás: Wolf Kati
Forrás: Wolf Kati

Kati arra is odafigyel, hogy többféle egészséges étel kerüljön az asztalra, és az édesség ne legyen a mindennapok része: "Folyamatos háborúban vagyok a csoki ellen, mert mindkét gyerekem nagyon édesszájú, rengeteg csokit enne, és én nagyon visszafogottan hagyom ezt nekik. Mi sem kaptunk minden nap édességet, és így nevelem a saját gyermekeimet is. A nagyobbik elég válogatós, és ez egy kicsit nehezíti az egészséges táplálkozást, de ami egészséges ételt hajlandó enni, azzal kínálom. Például áttértünk a teljes kiőrlésű kenyerekre, ami nekik nem nagy változás ízben, de az egészségük szempontjából nagy különbséget jelent. Nem tudom megérteni azt a szülőt, aki állandóan csokival és csipsszel eteti a gyerekét. Olyan esélyekkel indul a gyerek az életben, ami csak a szülő felelőssége, és meg kell tudni állni az édességek vásárlását. Persze, amikor édességet kap, akkor nagyon örül minden gyerek, de ezt nem lehet állandóan csinálni. Az egészséges életmódhoz pedig a gyerekeknél is hozzátartozik a rendszeres sport, ráadásul gyerekként könnyű velük megszerettetni, aztán természetes lesz, hogy az életük része. Janka lányom már jár edzésekre és nagyon szereti. A férjem is sportos családból jön, az én szüleim is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy rendszeres sportoljunk, és én is igyekszem ezt a példát követni."


Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!






Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.