Kozma Orsi: "Ha jógával kezdem a napot, akkor egész nap mosolygósabb vagyok"

Kozma Orsi stressz egészséges életmód énekesnő mozgás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A népszerű énekesnő, Kozma Orsi pörgős életmódja ellenére is igyekszik megőrizni az egészségét: rendszeresen jógázik, egészségesen étkezik, és a megfelelő szűrővizsgálatokat sem hanyagolja el.

Az egészséges táplálkozás és a stresszoldás is része Orsi mindennapjainak: "Így tavasszal igyekszem minden héten valamilyen friss idényzöldséget és gyümölcsöt becsempészni az étrendünkbe, és nagyon sok halat is eszem. A napi folyadékfogyasztásra oda kell figyelnem, mert magamtól nem innék ennyit, de apró kortyonként magamba diktálom a vizet vagy a gyógyteákat. Zenészként sokszor pörgősek a napjaim, így hétvégenként igyekszem kijutni a zöldbe, sétálunk az erdőben, vagy csak kirándulunk. Rendszeresen szedek vitaminokat, és próbálok odafigyelni magamra, például arra is, hogy kialudjam magam.

Fotó: Baráti Vince
Fotó: Baráti Vince

Hál' Istennek nem vagyok beteges, sem allergiás, elég erős az immunrendszerem, ami szerintem a szüleimnek is köszönhető. Egyrészt anyukám anyatejjel táplált, utána pedig vagy ő, vagy a nagyi minden nap friss ételt főzött, sok zöldséget-gyümölcsöt adtak, és sportolni is beirattak. Odafigyeltek, hogy egészségesen fejlődjek, és ez így is lett."

A felgyülemlett stresszt Orsi jógával adja ki magából, ami a testét is kiváló kondícióban tartja - de emellett az éneklés is jól oldja az énekesnő feszültségét: "A napi stressz levezetésére kiváló módszer a jóga, ami emellett a mélyizmaimat is edzi, így aztán állandóan izomlázam is van. Pár évvel ezelőtt Budán a Vasasban személyi edzővel dolgoztam, heti háromszor futottam, szálkásítottam. Pár évig csináltam, de aztán rájöttem, hogy ennél többre vágyom, bár a kemény edzések ugyanolyan jók a stressz levezetésére és az agyam kikapcsolására, mint most a jóga... de amikor reggelente jógával kezdem a napomat, úgy érzem utána, hogy egész nap kiegyensúlyozott vagyok, nem zökkenthet ki semmi, nyitottabb vagyok, türelmesebb és mosolygósabb. Szeretném teljesen beépíteni az életembe, hogy ezáltal rendszer legyen az amúgy rendszertelen életemben. Ehhez találtam egy nagyon jó tanárt és egy nagyon jó helyet. Ez ötvözi az Iyengar és a hatha jógát, illetve vannak benne hátrahajlások is. Kicsit nőiesebb, finomabb mozdulatokkal, több jógaállást egybeszőve csináljuk. Próbálom a jóga egészéből a számomra hasznos és még betartható dolgokat elsajátítani, de például vegetáriánus egészen biztosan nem leszek.

Régóta érdekelt egyébként ez a mozgásforma, a barátaim, ismerőseim is sokat meséltek róla, és ennek hatására kezdtem el jógázni egy barátnőmmel 7-8 évvel ezelőtt. Jól átmozgat, testet és lelket erősít, lazít... szépek a mozdulatok, nem monoton mozgás, és még el is lazít. Érdekes, hogy pörgős lány vagyok, mégis ez a mozgásrendszer az, ami most bejön. Talán azért is, mert már érettebb vagyok, a lelkem mélyén túl vagyok egy időszakon, és a régebbi vad, fiús énemmel ellentétben most a nőies oldalam került előtérbe - akárcsak a zenémben. Ez talán annak is köszönhető, hogy időközben megtaláltam a páromat, aki mellett igazán nőnek érzem magam, férjhez mentem, és boldog párkapcsolatban élek. Számomra a sporton kívül a munkám is egyfajta stresszlevezetés, amikor kimegyek a színpadra, olyan energiák jönnek-mennek, amiből sok erőt meríthetek."

Fotó: Baráti Vince
Fotó: Baráti Vince

Orsi a helyes táplálkozáson és a rendszeres mozgáson túl a szűrővizsgálatokat is az egészséges életmód részének tartja: "Szerintem minden, magára valamit adó nőnek fontos, hogy rendszeresen megjelenjen a szűrővizsgálatokon a nőgyógyászánál. Amire az ember időt akar szakítani, arra fog is, és az évi vizsgálatoknak ugyanolyan természetesnek kéne lennie, mint a levegővételnek. Nekem az életem része ez az odafigyelés, mindig is ilyen voltam, és leendő szülőként ugyanígy tovább akarom majd adni a gyermekemnek ezt a mentalitást. Pár éve már részt veszek a Lánchídi sétán, mert fel kell hívnunk a figyelmet a szűrésekre, hiszen az időben felismert mellrák nagyon jól gyógyítható. Fontos hangoztatni, hogy ha valakinél találnak is valamiféle elváltozást, az azonnal forduljon szakemberhez, és ne meneküljön el. A mellrák mára már szinte népbetegséggé nőtte ki magát, de a szűrés arra való, hogy minél több életet mentsünk meg - ezért csatlakoztam az alapítvány munkájához."

Az egészséges életmód mellett Orsi az éneklést is gőzerővel folytatja tovább: "A Kozma Orsi Quartettel folyamatosan dolgozom, legközelebb Pozsonyba és Dunaszerdahelyre látogatunk május végén, illetve fellépek Győrben az Ezer lámpás éjszakája rendezvényen, amely az eltűnt gyermekekre hívja fel a figyelmet. Ősszel pedig megjelenik a szólólemezem is."


Szeresd a tested, találd meg te is a sportod,
és étkezz egészségesebben az Ez zsír! programmal!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!






"Folyamatos háborúban vagyok a csoki ellen" - Wolf Kati odafigyel gyermekei egészséges étkezésérehttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120502-wolf-kati-odafigyel-gyermekei-egeszseges-etkezesere.html"Én egy cinikus lány vagyok" - interjú Lang Györgyivelhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120403-interju-lang-gyorgyivel.html"Megőrülök a sajtokért, de nem bírja a gyomrom" - Így lúgosít Szabó Győzőhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120313-megorulok-a-sajtokert-de-nem-birja-a-gyomrom-igy.htmlKasza Tibi klausztrofóbiás lett egy gyermekkori liftes kaland és egy csíkos póló miatthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110722-kasza-tibi-klausztrofiobiaban-es-panikbetegsegben-szenved.html"Nem az vagyok, akit ki lehet röhögni" - Interjú Schobert Norbivalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120411-nem-az-az-ember-vagyok-akit-ki-lehet-rohogni-.html"Gyerekkoromban infúziós állványokat és tűket rajzolgattam" - interjú Tarány Tamássalhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120511-gyerekkoromban-infuzios-allvanyokat-es-tuket-rajzolgattam-interju-tarany-tamassal.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.