Takács Nóra család egészséges életmód Michelle Obama First Lady karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tényleg minden meg van írva a tenyerünkben? Jósolt-e valaha Michelle LaVaughn Robinsonnak valaki? Ha igen, mit mondhatott? "Lássuk csak! Szép és izgalmas életed lesz, két gyerek, sikeres karrier... és látok még valami furát, mintha... Ez nem lehet! Úgy tűnik, a férjed lesz a világ ura!" Michelle valószínűleg csak nevetett volna ezen és folytatta volna útját a moziba, ahol már türelmetlenül várta első randijukon a jóképű ifjú Obama.
Cikkünk szerzője Takács Nóra, a Hogyan legyek jó nő? sorozat háziasszonya

Csatlakozz Nórához az iWiW-en és a Facebookon!

Michelle Obama 1964. január 17-én született Chicago déli részén. Édesapja a városi vízműnél dolgozott, anyja pedig titkárnő volt. Michelle tehát közel sem a felső tízezer csemetéje, hanem jóravaló munkásemberek gyermeke. Ük-ük-üknagyszülei még amerikai rabszolgaként munkálták a szabadság földjét, és valószínűleg menten rosszul lettek volna, ha valaki azt mondja nekik, hogy az ő leszármazottjuk az Amerikai Egyesült Államok first ladyje lesz. Egy színes bőrű nő? Pár éve még mi sem hittük volna, nemhogy ők! No de kanyarodjunk vissza!

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért!

Michelle és családja nem volt gazdag, de azért nem is éltek szegénységben. A szülők keményen dolgoztak, hogy Michelle-nek és bátyjának mindene meglegyen. Szeretetben nőttek fel, a szülők szépen nevelték őket, esténként Monopolyztak, közösen tévéztek, sőt, még nyaralásokra is futotta. Na, nem a Bahamákra mentek, csak egy kis faházba, a hegyekbe, de a lényeg megadatott nekik: a Család. A gyerekek jól tanultak, különösen Michelle, testvére pedig a sportban jeleskedett. Olyannyira egyébként, hogy Craig Robinson később profi kosárlabdajátékos lett, jelenleg pedig az Oregon Egyetem csapatának edzője. Középiskola után mindketten az ország legdrágább és egyik legjelentősebb egyetemén, a Princetonon folytatták a tanulmányaikat; Michelle szociológia, afroamerikai tanulmányok szakon. Ma is sokszor emlegeti ezeket az éveket, és azt, hogy mennyi gazdag diákkal tanult együtt. Mind BMW-vel érkeztek az iskolába, ő meg még olyan szülőt sem látott soha, akinek BMW-je lett volna. Hát igen, más világ. Ez azonban csak még keményebbé tette, minden erejét a tanulásra fordította, míg 1985-ben summa cum laude diplomázott. Ez azonban nem volt elég: rögtön beiratkozott a Harvardra, hogy jogi diplomát is szerezzen, ami teljesült is 1988-ra. Az egyetemi évei alatt különböző kisebbségi tüntetésekre járt, írt a témában, sőt, a Harvard Jogi Segítségnyújtó Irodában is évekig dolgozott, ahol anyagi problémákkal küzdő bérlők lakhatási ügyeiben segédkezett.


Forrás: AFP
Forrás: AFP

Vicces fotók Barack Obamáról. Kattints a képre!

Idővel azonban a gyerekvállalás kötötte le a figyelmét, két gyermekük született. Az idősebbik, Malia Ann 1998-ban, a kisebbik, Natasha pedig 2001-ben. Miután Michelle édesanya lett, idejét gyermekeinek szentelte és férjét támogatta: elsőként a választások idején, napjainkban pedig mint first lady. Sok nőnek problémás a döntés: család vagy karrier? Nála ez nem volt kérdés: család. Nyilván, ahol két keresetből is nehezen tudnak megélni, ott ilyen dilemma fel sem merül, de náluk már nem voltak pénzügyi gondok. Mondjuk, megérdemelték, amijük volt, tanultak, megdolgoztak érte mindketten. Michelle tehát az anya és feleség szerepkörben maradt, viszont nem üldögél a babérjain és kötöget, ennél sokkal többet tesz! 2008-ban az elnökválasztások idején szuper kampányt csinált a férjének. A lehető legtöbb eseményre elkísérte őt. Volt, hogy egy hét alatt több mint harminc rendezvényen fordultak meg. Az rengeteg kézfogást jelent ám! Bevett szokás volt, hogy férje előtt ő is beszédet mondott, szépen előkészítve Obamának a terepet. Az emberek szerették Michelle humorát, nyíltságát és közvetlenségét. Kenyérre kente hát a dolgozó népet és a nőket, gyarapodtak a szavazók szép számmal, és mint tudjuk, a kampányt siker koronázta. Barack Obama lett az első fekete elnök egy olyan országban, ahol mindez néhány évtizeddel korábban teljesen elképzelhetetlennek tűnt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért!

A beiktatási szertartás minden szempontból történelmi esemény volt. A világ szeme rajtuk csüngött, beleértve a sokkal árgusabb pillantású divatdiktátorokét is. Hetekkel a ceremónia előtt megindul a találgatás, vajon melyik tervező elképesztően drága ruháját fogja viselni nemzetük első asszonya? Ő pedig lazán, de illedelmesen bemutatott nekik, ugyanis ruháit addig is csakis külföldi származású vagy kevésbé ismert tervezőktől válogatta össze. Az azóta legendássá vált aszimmetrikus, sifon, elefántcsontszínű ruhát például Jason Wu, 26 éves tajvani származású dizájner srác készítette. Persze ment a puffogás a nemzetközi divatéletben, hogy semmi Chanel, semmi Dior. Hallatlan! Az átlagember viszont pont annyit látott, hogy a ruha szép, Michelle ragyog, Obama boldog. Bőven elég volt mindenkinek ez a pillanat ahhoz, hogy tudják: új fejezet kezdődött, megtörtént a lehetetlen.

A divatmogulok mára megnyugodtak, Michelle ugyanis ötösre vizsgázott jó ízlésből. Szó szerint visszatért vele a Fehér Házba a divat, ami Jackie Kennedyvel távozott anno. Stílusa abszolút kifogástalan, elegáns, mégsem túl merev. Michelle nagyon magas, 182 centiméter, szóval jól állnak neki a nagy, elmosódott mintájú ruhák, amiket előszeretettel visel. Kevésbé protokolláris alkalmakkor viszont balerinacipőt húz és farmerbe bújik. Ettől nagyon emberi. Nemrég elárulta, van, hogy a neten vásárol teljesen átlagos holmikat. Nem az a lényeg számára, hogy milyen drága egy ruha. Ő a példa rá, hogy ha az ember tudja, mi áll jól neki, és ennek megfelelően vásárol, akkor a kutya nem lát majd különbséget az ötvenezer vagy ötmillió forintos szett között. Na jó, maximum a divatszakma. Michelle-nek azért, magunk között szólva, nagy segítség az öltözködésben, hogy bomba alakja van. Mondjuk ez is egy olyan dolog, amiért keményen megküzdött. Minden reggel hajnalban kel, fél hatkor pedig már tornázik a férjével együtt. A kitartó, évek óta tartó edzés a titka csodás karjának, amire fél Amerika vágyik.

Tipp! Provokatív képeken a szexszimbólum. Kattints a galériáért! (+18)




Végre valaki meghökkentő példával jár elől, ideje a világ és különösen Amerika szemét felnyitni és rávenni az embereket, hogy mozduljanak meg, mert szörnyű méreteket ölt az elhízás. Többek között ezért is kampányol a first lady, ő ugyanis rendkívül egészségesen táplálkozik, és erre próbálja felhívni mások figyelmét is. A Fehér Ház kertjében még saját kis biokertet is létrehozott, amelyet maga gondozgat a családjával. Nyilván van rá ideje, gondolhatjuk. Pedig nincs túlzottan: reggeltől estig programja van. Egy rendezvény itt, egy jótékonysági est ott, a lányok, a férje. Szóval van dolga bőven. Mégis szakít időt arra, hogy megpróbáljon jó példával elől járni. Hiszen ez egy first lady dolga, és ő ebben is ötösre vizsgázik!

Michelle Obama szerintem rendkívüli asszony függetlenül attól, hogy a férje jó vagy rossz politikát folytat, hogy szeretjük Amerikát vagy sem. Michelle Obama egy nő, aki rengeteget tanult, hogy elérjen valamit az életben. Egy nő, aki családot teremtett és tart össze. Egy nő, aki példát mutat, és nem a rosszra tanít. Azt hiszem, ez kellett már: egy határozott, talpraesett, erőskezű nő, akinek a tenyerében talán meg van írva története folytatása is.

Tipp! Szépségkirálynő-jelöltek fehérneműben. Kattints a galériáért!


Audrey Hepburn - A nő, aki maga volt a stílushttp://www.life.hu/szepulj/20120509-takacs-nora-audrey-hepburn-a-no-aki-maga-volt.htmlLady Gaga - Miért kell a púder és az álarc?http://www.life.hu/szepulj/20120502-lady-gaga-miert-kell-a-puder-es-az-alarc.htmlA nő, aki (fitnesz)lázba hozta a világothttp://www.life.hu/szepulj/20120425-takacs-nora-jane-fonda-a-no-aki-elinditotta-a-fitneszoruletet.htmlA nő, aki belehalt a gorillák szeretetébehttp://www.life.hu/szepulj/20120418-dian-fossey-a-no-aki-belehalt-a-gorillak-vedelmebe.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.