Egy kellemetlen fertőzés, ami koraszüléshez vezethet - Ne hanyagold el!

hüvelygomba koraszülés terhesség kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvelygomba terhesség alatti jelentkezése kellemetlen, ellátása és gyógyszeres kezelése szülész-nőgyógyász szakorvost igényel. A vény nélkül kapható gombaellenes szerek terhesség alatti - szülész- és nőgyógyász szakorvos tudta nélküli - alkalmazásától óva intenek az orvosok és gyógyszerészek.

Felborult hüvelyflóra

A tejsavat termelő baktériumok - az úgynevezett Lactobacillusok - a hüvely egészséges, fiziológiás kémhatásának biztosításában játszanak szerepet, és a működésüknek köszönhetően a hüvely egészséges pH-értéke a savas tartományban, 3,5 és 4,5 között van. Amennyiben a védőfunkciót ellátó tejsavbaktériumok valamilyen okból nincsenek kellő számban jelen a hüvelyben, a hüvelyflóra egyensúlya és pH-ja felborul, aminek eredményeként a gombák gyors szaporodásnak indulhatnak és fertőzéseket okozhatnak.

A hüvelygombásodás kellemetlen tünetei

A hüvelygomba okozója leggyakrabban az élesztőgombák közé tartozó Candida albicans gomba, ami a normál flóra részeként megtalálható a bőrön, a szájüregben, a bélben és a hüvelyben is. Amikor azonban az élesztőgomba a hüvelyben kontrollálatlanul gyors szaporodásba kezd, az már kóros. A hüvelygomba okozta tünetek közül említhető a hüvelybemenet viszketéssel, égő érzéssel, pirosodással, bűzös váladékozással, vizeletürítésnél és szexuális kapcsolatnál esetleg fájdalommal is járó elváltozása.

Thinkstock
Thinkstock

Mi okozhatja a hüvelygombát?

A hüvelyflóra egyensúlya a terhesség alatt is megbomolhat, a várandósság alatti hormonális változások a hüvelygombásodás kialakulásának kedveznek. Emellett az immunrendszer terhesség alatti gyengülése is hozzájárulhat a hüvely gombás fertőzéséhez. Ezzel szemben egyes nőgyógyászok úgy vélik, hogy a terhesség alatt sem gyakoribbak a gombás fertőzések, mint egyébként, mivel a kismamák szexuális életét viszonylag kevés partnerváltás jellemzi, és ez a hüvelygomba várandós nők közötti előfordulási gyakoriságát csökkenti.

A hüvelygomba gyógyítása

Terhesség alatt hüvelygomba gyanúja esetén a szülész-nőgyógyász szakorvos felkeresése javasolt, aki általában kenetvételt követően állapítja meg a tünetek okát. Nem biztos, hogy gombásodás okozza a tüneteket: kórokozó baktériumok hüvelyben való elszaporodása, az úgynevezett bakteriális vaginózis is hasonló panaszokat okozhat. Ez utóbbi, azaz a bakteriális fertőzés a magzatra nézve sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint a hüvelygomba. A bakteriális infekciók a méhszáj idő előtti kinyílását okozhatják, idő előtti fájásokhoz vezethetnek és a koraszülés kockázatát növelik.

Nem szabad azonban elbagatellizálni egy gombás fertőzést sem, mivel az ideális táptalaj egy bakteriális felülfertőződéshez, ami pedig már veszélyt jelent a magzatra nézve. Egyes tanulmányok alapján a koraszülések mintegy 10-15%-áért a hüvely felszálló - azaz a belső női nemi szervekre, a petevezetékre, petefészekre és a méhre is átterjedő - bakteriális és gombás infekciói felelősek.

Hüvelyben alkalmazott szerek

Amennyiben gomba okozza a kellemetlen tüneteket, a kezelőorvos gombaellenes hatóanyagú gyógyszerkészítményt javasol. Elsősorban nem a szájon át szedett, hanem a hüvelyben alkalmazott készítmények, így a hüvelykúpok és a hüvelytabletták kerülnek alkalmazásra. Ha ezek hatástalanok, megfontolásra kerül a szájon át szedett gombaellenes gyógyszerek használata.

A hüvelykúpok és hüvelytabletták alkalmazásának a módja eltérő a nem terhes nőknél előírt alkalmazástól! Terhesség esetén a méhnyak mechanikus irritációjának veszélye miatt a felhelyezés nem mélyen a hüvelybe, hanem csak a hüvelybemenetbe javasolt. Szükség esetén hüvelyi applikátor (felhelyezést segítő eszköz) nélkül alkalmazhatók a gyógyszerek, vagy a kezelést az orvosnak kell elvégeznie.

Klotrimazol-kezelés

A terhesség alatt is alkalmazható hatóanyagok közül az elsőként választandók közé tartozik a klotrimazol, aminek számos készítménye - krém, hüvelytabletta - recept nélkül is kapható. Több ezer várandós nő terhességét követték nyomon, akik a kilenc hónap alatt klotrimazol tartalmú készítmény(eke)t használtak. Úgy találták, hogy a magzati fejlődési rendellenességek gyakorisága nem gyakoribb a klotrimazol-kezelés következtében. Ugyanakkor felmerült annak a lehetősége, hogy az első trimeszterben történő klotrimazol-használat a vetélések számát enyhén növelheti.

A klotrimazol-származékokat, az omokonazolt, flukonazolt és a mikonazolt is alkalmazhatják a terhesség alatt. Igaz, ezek biztonságosságát illetően nem áll annyi adat rendelkezésre, mint a klotrimazol esetén. Első trimeszterben való alkalmazásuk nem javasolt. A klotrimazol-származékok közül a ketokonazol, illetve ekonazol alkalmazása kerülendő, ugyanis állatkísérletek alapján nem zárható ki annak az embriotoxikus hatása.

Thinkstock
Thinkstock

Hüvelykúp

Előfordulhat, hogy a szülész-nőgyógyász a kismamának gyógyszertárban elkészítendő hüvelykúpot rendel. Általában a sárgás színű, orvosi javaslatra terhesség alatt is használható gombaölő hatóanyagot, a nisztatint tartalmazzák a patikai kúpok.

Lactobacillusokat tartalmazó készítmények

A hüvelyflóra pH-ját beállító tejsavat, illetve a hüvelyflórát alkotó Lactobacillusokat tartalmazó készítmények - mosakodók, kúpok - terhesség alatti használata a magzatra nézve nem jelent veszélyt, de azok alkalmazását meg kell beszélni a kezelőorvossal.

Kerülendő házipatikai szerek

A házipatika hüvelygomba ellen hatásosnak vélt szereit terhesség alatt kerülni kell, így a teafaolaj vagy fokhagyma, illetve tejföl, kefir hüvelyben való alkalmazásával ne próbálkozz kismamaként!

Kérdezd meg az orvosod!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a terhesség alatt jelentkező, hüvelygombára utaló panaszok esetén a kezelőorvos felkeresése elkerülhetetlen. Csak a szülész-nőgyógyász szakorvos képes - vizsgálatot követően - megállapítani a tünetek hátterében álló kórokozót (gomba és/vagy baktérium), és ennek megfelelő terápiát elrendelni. Mivel a kezeletlen hüvelygomba a koraszülést is gyakran kiváltó bakteriális felülfertőződés melegágya, megfelelően megválasztott gyógyszerekkel való kezelése a kismama és a megszületendő gyermek érdeke. A gyógyszeres kezelés indokolatlan kerülése vagy elmulasztása nagyobb veszélybe hozza a fejlődő embriót, magzatot, mint a szakszerű gyógyszeres terápia. Hüvelygomba esetén a szexuális partner gombaellenes kezelésére is gondolni kell - a visszafertőződés megakadályozása érdekében.

Forrás: Patikamagazin.hu/bebikkicsikesnagyok.hu

Gyógynövények kismamáknak - Ezektől nem kell tartanod!http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20120326-gyogynovenyek-kismamaknak-ezektol-nem-kell-tartanod.htmlKismamák és a probiotikum - Valóban szükséges?http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20120105-kismamak-es-a-probiotikum-valoban-szukseges.htmlKényelmes, divatos kismamanadrágok nagy pocakhozhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20111221-kenyelmes-divatos-kismamanadragok-nagy-pocakhoz.htmlNagy terhesvitamin-körkép - jó a babának, jó a mamánakhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20111123-nagy-terhesvitaminkorkep-jo-a-babanak-jo-a-mamanak.htmlÍgy hordd régi ruháidat pocakosan is - Nem kell kismamaruhára költened!http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20111109-igy-hord-regi-ruhaidat-pocakosan-is-nem-kell-kismamaruhara.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.