PR cikk tisztaság takarítás papírtörlő főzés Zewa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincsen főzés maszat nélkül. De ki takarítson fel a konyhában, és főleg hogyan? Konyhai tisztaságtippek a biztonságos étkezésért.

Ugye, ismerős a kép, ahogy Jamie Oliver nagy lendülettel magyarázza a tökéletes toszkán bazsalikomos pesto titkát, és közben bőségesen locsolja az olívaolajat, amiből bizony a konyhapultra is jut? Vagy Gordon Ramsay, ahogy két erősebb kifejezés között bepácol egy marhasteaket, a levét ide-oda lecsepegtetve a konyhában? Legyen bármennyire is sztárszakács valaki, őrá is igaz a tétel: nincsen főzés maszat nélkül.

Sőt, minél jobban belelendülünk, minél finomabb étkeket alkotunk, általában annál több takarítanivalót hagyunk magunk után. Mindez persze természetes, a kérdés csak az, mi lesz a maszat sorsa?

Forrás: Zewa
Forrás: Zewa

Ilyenkor az jár el helyesen, aki igyekszik mihamarabb visszaállítani a tisztaságot. A konyhai szennyeződés ugyanis egyáltalán nem esztétikai hiányosság elsősorban. Itt sokkal többről van szó: az élelmiszereken és a konyhában előforduló baktériumok, gombák elszaporodásának megakadályozásáról, akár nagyon súlyos betegségek megelőzéséről. Kevesen tudják, mégis tény, hogy a hűtőszekrény, a mosogató és a szemetes környéke, vagy maguk az élelmiszerek sokkal több kórokozó melegágyai lehetnek, mint akár a toalett.

Tisztába tett konyha

Mire ügyeljünk tehát a leginkább? Sokkal kevesebb higiéniai kockázatot rejt magában, ha gyorsan feltöröljük a konyhai felületekre ömlött tojást, olajat, lisztet, tejet, stb., és nem hagyjuk elszaporodni a bennük megtelepedni képes kórokozókat. A tisztítást pedig a megfelelő módon és a megfelelő eszközökkel végezzük.

Nézzünk néhány kiemelkedően fontos konyhai tisztaságtippet! Előfordulhat, hogy némelyik még azok számára is újdonsággal szolgál, akiknél általában ragyog a konyha...

Az élelmiszerek között a legkiemelkedőbb kockázatot a baromfihús, a gyökérzöldségek, a tojás, egyéb húsfajták és a gyümölcsök jelentik.

A nem nyersen fogyasztott élelmiszereket alaposan süssük vagy főzzük meg. A hőkezeléssel biztonságossá tehetjük az asztalra kerülő ételeket.

Tanácsos külön vágódeszkát tartani a feldolgozott, hőkezelt élelmiszerek, és a nyers húsok, zöldségek számára.

Forrás: Zewa
Forrás: Zewa

A fa vágódeszkát és a mosogatószivacsot a mikrohullámú sütőben felmelegítve is baktériumoktól mentessé tehetjük.

A sütő tisztítása könnyebb, ha előtte kb. fél órára egy tál mosogatószeres vizet teszünk bele párologni, kb. 60 fokon.

A kéztörléshez és a törölgetéshez külön-külön törlőruhát ajánlanak. Evőeszközök és edények eltörléséhez a leghigiénikusabb papírtörlőt használni.

Szintén a papírtörlő a legalkalmasabb üvegpoharak makulátlanul cseppmentes eltörölgetésére is.

A tippeket megszívlelve biztonságos tisztaság uralkodhat a mi konyhánkban is. És jöhet akár maga Jamie Oliver is maszatolni... feltéve, hogy fel is takarít maga után!

A konyhai tisztaság praktikus őreiről, a Zewa háztartási papírtörlőiről itt olvashat bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.