Több mint 15 centit nőtt 60 év alatt a nők átlagos derékbősége

csípő kalóriabevitel hízás házimunka mozgás háztartási munka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt 60 év során a nők derékbősége átlagosan valamivel több mint 15 centiméterrel megnőtt, mivel a mai nők nem végeznek annyi házimunkát, mint az ötvenes években - állítják a kutatók.

A modern háztartási eszközök hathatós segítsége nélkül az ötvenes évek háziasszonyai kizárólag a háztartási teendők elvégzése közben csaknem 1000 kalóriát égettek el minden nap. Ezzel szemben a mai nők túlnyomó többsége sokkal kényelmesebb életmódot folytat és elsősorban ülőmunkát végez az irodában.

Thinkstock
Thinkstock

A mindennapi takarítás, főzés, mosás elvégzéséhez szükséges kemény munka következtében az ötvenes években a középkorú nők átlagos derék bősége alig volt több 71 centiméternél, míg a mai nők átlagos mérete 86 centi.

Egy felmérés keretében összesen 8000 férfi és nő derékméretét, napi kalóriabevitelét és életmódját hasonlították össze az 1952-es adatokkal. A felmérésből kiderült, hogy az ötvenes évek aktívabb életvitelű háziasszonyai kevesebbet is ettek a mai nőknél, mivel még érvényben voltak a fejadagok, és nem léteztek gyorséttermek sem. Míg az ötvenes években 1818 kalória volt az átlagos kalóriabevitel, addig manapság naponta 2178 kalóriát fogyasztunk el, miközben az ajánlott napi fogyasztást 2000 kalóriában határozták meg a táplálkozási szakértők.

Dr. Ros Altmann, a Saga vezérigazgatója szerint a mai kor fejlett háztartási eszközei és az eszközök széleskörű elterjedése nagy mértékben megkönnyíti a háziasszonyok mindennapjait, miközben az ötvenes években a családok többségének még mosógépe sem volt.


Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.