társadalmi viselkedés kövérség fogyás emlékezet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi lehet az oka, hogy a barátok és családtagok még jóval az után is túlsúlyosként emlékeznek ránk, hogy nagy kínszenvedés árán leadtuk a felesleges kilókat? Egy nemzetközi tanulmány során a kutatók megállapították, hogy hiába fogyunk le, ismerőseink emlékeiben továbbra is kövérek maradunk.

A Manchester, a manoai Hawaii és a melbourne-i Monash Egyetem közös kutatásában összesen 273 önkéntes résztvevőt kérdeztek meg. A résztvevőknek öt, 31 éves nőről készült fényképet mutattak, és el kellett olvasniuk a képekhez tartozó feljegyzéseket. A képeken szereplő egyik nő egész életében sovány volt, míg egy másik nő egész életében túlsúlyos. A fotókon látható másik három nő pedig korábban túlsúlyos volt, de időközben lefogytak. Ezek a nők átlagosan 30 kilót vesztettek a korábbi testsúlyukból.

Thinkstock
Thinkstock

A résztvevőknek ezután értékelniük kellett, hogy mennyire tartják vonzónak a nőket, és egy skálán meg kellett határozniuk, hogy mennyire tetszik nekik. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a résztvevők többsége vonzóbbnak tartotta azokat a nőket, akik mindig is soványak voltak, mint akik lefogytak 30 kilót - foglalta össze a felmérés eredményeit dr. Janet Latner, a manoai Hawaii Egyetem kutatója.

"Sok ember látszólag eredménytelenül próbál megszabadulni a kövérség társadalmi bélyegétől, mivel ismerősei azok után is túlsúlyosnak látják őket, hogy sikeresen lefogytak jó néhány kilót" - összegezte dr. Kerry O'Brien, a Manchester Egyetem Pszichológiatudományi Karának munkatársa.

Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.