Mi lehet az oka, hogy a barátok és családtagok még jóval az után is túlsúlyosként emlékeznek ránk, hogy nagy kínszenvedés árán leadtuk a felesleges kilókat? Egy nemzetközi tanulmány során a kutatók megállapították, hogy hiába fogyunk le, ismerőseink emlékeiben továbbra is kövérek maradunk.

A Manchester, a manoai Hawaii és a melbourne-i Monash Egyetem közös kutatásában összesen 273 önkéntes résztvevőt kérdeztek meg. A résztvevőknek öt, 31 éves nőről készült fényképet mutattak, és el kellett olvasniuk a képekhez tartozó feljegyzéseket. A képeken szereplő egyik nő egész életében sovány volt, míg egy másik nő egész életében túlsúlyos. A fotókon látható másik három nő pedig korábban túlsúlyos volt, de időközben lefogytak. Ezek a nők átlagosan 30 kilót vesztettek a korábbi testsúlyukból.

Thinkstock

A résztvevőknek ezután értékelniük kellett, hogy mennyire tartják vonzónak a nőket, és egy skálán meg kellett határozniuk, hogy mennyire tetszik nekik. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a résztvevők többsége vonzóbbnak tartotta azokat a nőket, akik mindig is soványak voltak, mint akik lefogytak 30 kilót - foglalta össze a felmérés eredményeit dr. Janet Latner, a manoai Hawaii Egyetem kutatója.

"Sok ember látszólag eredménytelenül próbál megszabadulni a kövérség társadalmi bélyegétől, mivel ismerősei azok után is túlsúlyosnak látják őket, hogy sikeresen lefogytak jó néhány kilót" - összegezte dr. Kerry O'Brien, a Manchester Egyetem Pszichológiatudományi Karának munkatársa.

Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk! 

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!
Sikertörténet: "Utáltam magam és meg akartam halni" - Judit 35 kilót fogyotthttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20120530-sikertortenet-utaltam-magam-es-meg-akartam-halni-judit-35.html Több mint 15 centit nőtt 60 év alatt a nők átlagos derékbőségehttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120529-tobb-mint-15-centit-nott-60-ev-alatt-a-nok.html Csúnyák, mégis szépnek látják magukat - Anorexiás kamaszokhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120523-csunyak-megis-szepnek-latjak-magukat-anorexias-kamaszok.html Kövér gyerekek - tönkreevett életekhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120522-kover-gyerekek-tonkre-evett-eletek.html Karcsúnak lenni ijesztő? Amikor a lélek nem engedi lefogyni a testethttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120522-nagy-test-nagy-hatalom-amikor-a-lelek-nem-engedi-lefogyni.html "Nyolcvanat lead a nyolc kan" - fogyókúrázik az Irigy Hónaljmirigy csapatahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120518-nyolcvanat-lead-a-nyolc-kan-fogyokurazik-az-irigy-honaljmirigy.html