Folytatjuk híres szakácsokról szóló sorozatunkat. Ezúttal Jamie Oliver karrierjének főbb állomásaiba nyerhetsz betekintést.

Jamie Oliver Anglia keleti részén, Claverinben született alig harminchét éve. Szülei vendéglátásból éltek, egy pubot üzemeltettek, így kézenfekvő volt, hogy fiuk is a vendéglátás mesterségét sajátítsa el tanulmányai során. Oliver aWestminster Catering College-ban tanult és személyes mentora volt Gennaro Contaldo is. Persze még az erős szakmai háttér sem menthette meg attól, hogy végigjárja a szamárlétrát. Első munkahelyén, a Antonio Carluccio's Neal's Yard étteremben még csak a tésztagyúrás volt a feladata, innen vezetett az útja a londoni The River Caféba, ahol az akkor már suséfi feladatokat ellátó tehetséget felfedezte egy ott karácsonyi műsort forgató tv-stáb.

AFP

A jóképű sztárszakács már több, mint tíz éve házas, három lánya és egy fia van. 2003-ban a Brit Birodalom rendjének lovagjává ütötték és karitatív oldalát is gyakran csillogtatja. Élenjáróvá vált az iskolai étkeztetés egészségesebbé tétele terén vívott harcban. Feed Me Better címen 2005-ben Angliában országos szintű programot indított az ügy érdekében. 2011-ben az Egyesült Államokban forgatott Jamie's Food Revolution című műsor pedig azt mutatta be, hogyan törekszik az amerikai fiatalokat rábírni a gyorséttermi étkezés elhagyására.. Azonban nem csak a tévézéssel kapcsolható össze társadalmi jótékonykodása. Fifteen néven olyan éttermet nyitott, melyben hátrányos helyzetű fiataloknak adott álláslehetőséget. Közszereplései rendszerint a főzés és ismertsége felhasználásával gyakran felhívják a figyelmet különböző társadalmi problémákra. Ilyen a fiatalok és hátrányos helyzetűek segítése, az egészséges, ugyanakkor egyszerű táplálkozás népszerűsítése.

A magyar tévénézők is számos műsorát ismerhetik. Talán a legismertebb a Pucér szakács (nem, sem Jamie, sem más nem volt egy műsorban sem pucér) de népszerű műsor az Olasz meló Jamie módra vagy a Jamie konyhája, melyben hátrányos helyzetű fiataloknak igyekszik a konyha-és a tanulás világában segíteni.

 

Jamie Oliver & Steven Gerrard főzőiskolájahttp://www.life.hu/ez-zsir/webszakacs/gasztrohirek/20120511-jamie-olivel-es-gerrard-fozoiskolaja.html Mitől híres Gordon Ramsey?http://www.life.hu/ez-zsir/webszakacs/gasztrohirek/20120614-mitol-hires-gordon-ramsey.html