Hogyan előzhető meg a térd bőrének öregedése?

zsír izom öregedés táplálkozás egészséges életmód antioxidáns
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még az olyan elbűvölő nők, mint Elle Macpherson vagy Courteney Cox is elveszítik a rugalmas bőrüket, ami ha máshol nem, a térdükön egészen biztosan látszani fog. Előbb-utóbb minden nő kénytelen szembesülni a megereszkedett, lógó bőrrel a térd környékén, ugyanis ezen a területen csak csontok, ízületek és a bőr található, tehát nincsenek izmok és nincsen zsír, amely feszesebbé tehetné a bőrt.

Amanda Ursell táplálkozási szakértő szerint rendkívül nehéz visszafordítani a bőr elöregedését, de megfelelő táplálkozással és bőrtáplálással jelentősen lelassíthatjuk az öregedés folyamatát. Olasz kutatók korábban bebizonyították, hogy a lutein és zeaxantin nevű antioxidáns hatású táplálék-kiegészítők rendszeres szedése segít megőrizni bőrünk egészségét a napsugárzás káros hatásaitól, ráadásul megőrzi a bőr rugalmasságát és elősegíti a hidratálást is. Többek között a spenót, a petrezselyem, a pirospaprika, a brokkoli és a kelbimbó természetes luteinforrásnak számítanak, a tavaszi zöldségek, a saláta és a mandarin pedig gazdag zeaxantinban, mondta Ursell.

A vörös antioxidáns likopin szintén védelmet nyújt bőrünknek a káros napsugárzás ellen. A természetben a likopin a görögdinnyében, a paradicsomban, a grapefruitban, a guavában és a sárgabarackban található nagyobb mennyiségben. Azonban a magas cukortartalmú ételek, melyek megnövelhetik a szervezet vércukortartalmát, kerülendők, mivel ezek gyulladásokat okozhatnak, melynek következtében sérülhet a kollagén és a bőr gyorsabban elveszítheti rugalmasságát.

Thinkstock
Thinkstock

A flavonoidok segítik a bőr hidratálását, ezét néha nyugodtan kényeztessük magunkat egy kevés 70 százalékos kakaótartalmú csokoládéval, de a fekete és a zöld tea, a körte, az alma, a narancs és a vörösbor is meglehetősen gazdag flavonoidokban.

A bőrnek szüksége van zsírokra is, hogy megőrizze az egészséges nedvességtartalmát. Az olajos halak, például a friss tonhal vagy a lazac, a makréla és a szardínia rengeteg omega 3 zsírsavat tartalmaz, mely mind hozzájárulhat a bőr egészségének fenntartásához.

A táplálkozáson kívül érdemes a rendszeres testmozgásra is odafigyelni, ha el akarjuk kerülni, hogy a térdünk környékén megereszkedjen a bőr, mondta Nicki Waterman, a The Sun fitneszoktatója. Természetesen nem lehetséges célzottan a térdre edzeni, de az általános súlycsökkenés és zsírégetés megteszi a hatását, tette hozzá Waterman.

Szenzációs felfedezés: jön az öregedésgátló csokoládé!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120604-szenzacios-felfedezes-jon-az-oregedest-gatlo-csokolade.htmlÍgy öregszik a pasik péniszehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.htmlA nő, aki pár nap alatt 50 évet öregedetthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111017-a-no-aki-par-nap-alatt-50-evet-oregedett.htmlVolt, amikor 40 kiló sem volt - 33 éves korára öregasszonynak néz ki az anorexiából gyógyult lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110912-tulelte-az-anorexiat-de-soha-nem-elhet-mar-teljes-eletet.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.