Könnyű, de tápláló nyári finomságok - Ha alig van kedved főzni a kánikulában

recept kánikula gasztronómia zöldség főétel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az előrejelzések szerint fellélegezhetünk kicsit, a kánikula azonban július vége felé visszatér, ráadásul egész augusztusra rekkenő hőséget jósolnak a meteorológusok. Nem árt ezért felkészülni, és összegyűjteni néhány olyan étel receptjét, amelyeket a legnagyobb melegben sem kínszenvedés elkészíteni.

Thinkstock
Thinkstock


Nyári pikáns zöldségtál

Hozzávalók:

- 100 g mogyoróhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 piros csilipaprika
- 400 g paradicsom
- 1 citrom leve
- 6 kis articsóka
- 300 g főtt burgonya
- 200 g sárgarépa
- 1 édesköménygumó
- 1 cukkini
- 1 piros paprika
- 1 sárga paprika
- 7 evőkanál olívaolaj
- 200 ml fehérbor
- 2 babérlevél
- só, bors
- 5 szál kakukkfű
- 40 g fekete olajbogyó
- 1 evőkanál kapribogyó
- 4 csirkemell bőrrel

Tisztítsd meg a mogyoróhagymát és a fokhagymát, előbbit vágd félbe, utóbbit zúzd össze, a csilit vágd nagyon vékony karikákra. Mosd meg a paradicsomot, és kockázd fel. Hámozd le az articsóka kemény leveleit, és vágd le a felső egyharmadát, majd aprítsd 5 cm-es darabokra. Vágd le az édeskömény zöldjét, majd vágd hosszában 6 szeletre. 1 liter vizet és a citrom levét tedd fel forrni, dobd bele az articsókadarabokat és a köményszeleteket, és főzd puhára. Hámozd meg a burgonyát és a sárgarépát, a krumpli kockázd, a répát karikázd fel. A cukkinit hámozd meg és vágd 1 cm-es, vastag karikákra. A paprikákat magozd ki, és hosszában negyedeld el, majd szeleteld fel.

4 evőkanál olívaolajat forrósíts fel egy nagy serpenyőben, és dinszteld meg a hagymát, a fokhagymát és a csilit, ezután öntsd fel a fehérborral és 2 dl vízzel. Ha felforrt, add hozzá a paradicsomot és a babérlevelet. Újra forrald, és dobd bele a krumplit és a répát, ízesítsd, sóval, borssal. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, öntsd át egy tepsibe a zöldséges keveréket, és süsd 50 percig közepes fokozaton. 10 perc után keverd bele a leszűrt, puhára főtt articsókát és édesköményt. Újabb 30 perc után add hozzá a cukkinit, a paprikát, a kakukkfüvet, az olajbogyót és a kapribogyót, és fedő nélkül párold tovább a sütőben. A csirkemelleket sózd és borsozd, majd a maradék, felhevített olajon süsd egy serpenyőben közepes lángon, először a bőrös oldalát, majd a másikat aranybarnára. Ha megsült, darabold 3 cm-es csíkokra. A sült csirkét és a zöldségragut tedd tányérokra, szórd meg az édeskömény felaprított zöldjével, és melegen tálald.

Uborka-burgonyasaláta kecskesajttal

Hozzávalók:

- 1 kg apró burgonya
- só
- 1 salátauborka
- 1 fehérhagyma
- 5 evőkanál fehérborecet
- őrölt fehérbors
- olaj
- 40 g tökmag
- 12 kis hónapos retek
- 1 kerti zsázsa
- 4 teáskanál tökmagolaj
- 4 kecskesajt-tallér
- 2 evőkanál liszt
- 1 tojás
- 4 evőkanál zsemlemorzsa

Thinkstock
Thinkstock

Mosd meg a burgonyát, majd sós vízben 20 perc alatt főzd puhára héjában, majd alaposan csepegtesd le, és hagyd kicsit kihűlni. Mosd meg az uborkát, és uborkaszeletelővel karikázd vékonyra, sózd meg kissé, és hagyd 20 percig állni. A hagymád tisztítsd meg, és vágd finom kockákra, sózd, borsozd és keverd össze az ecettel, 50 ml langyos vízzel és a napraforgóolajjal. Ebbe a salátalébe darabold bele a héjában főtt, meghámozott, még meleg burgonyát. Óvatosan keverd össze a salátát, és hagyd 20 percig, hogy az ízek összeérjenek.

Egy serpenyőben pirítsd meg a tökmagot, zsiradék nélkül. Tisztítsd meg a retket, és negyedeld vagy felezd el. Nyomkodd ki az uborka levét, majd a kinyomkodott zölséget keverd a salátába, csakúgy, mint a retket - ha kell, ízesíts utána sóval, borssal vagy fehérborecettel. A kecskesajt-tallérokat gondosan panírozd be, azaz forgasd meg először lisztben, a felvert tojásban, majd a zsemlemorzsában. Forrósíts olajat egy serpenyőben, és a panírozott sajtok mindkét oldalát 2-3 perc alatt süsd aranybarnára. Ha megsült, szalvétán vagy konyhai törlőn itasd le róla az olajat. Szedj tányérba a rántott kecskesajtból és a salátából, díszítsd apróra vágott zsázsával és tökmaggal, majd tálalhatod is.

Tésztasaláta paprikával

Hozzávalók:

- 150 g tészta (például penne vagy rigatoni)
- 5 evőkanál citromlé
- só, bors
- 1 csipet cukor
- 200 g üveges, sült paprika
- 125 g mozzarella
- 10 bazsalikomlevél
- 3 evőkanál olívaolaj

A tésztát főzd ki a csomagoláson szereplő utasítás szerint sós vízben, szűrd le, öblítsd le és hagyd lecsepegni. 1 dl langyos vizet, a citromlevet, sót, borsot és cukrot keverd el - a só és a cukor olvadjon el -, majd öntsd a langyos tésztára, hagyd állni 10-15 percet, hogy az ízek összeérjenek. Eközben a dinsztelt paprikát és a mozzarellát csepegtesd le, és vágd fel mindkettőt falatnyi darabokra. Vágd finomra a bazsalikomleveleket, szórd a sajtra és a paprikára, majd önts rá 3 evőkanál olívaolajat, és finoman keverd össze a tésztával. Néhány perc után, szinte még langyosan tálalhatod, de hidegen is kiváló.

Juhsajt cukkinibundában

Hozzávalók:

- 2 cukkini
- 200 g feta- vagy juhsajt
- őrölt bors
- olívaolaj
- paradicsom
- néhány levél bazsalikom
- 1 doboz tejföl
- só
- 1 csokor kapor
- fehérkenyérből készült pirítós

Mosd meg az egyik cukkinit, hosszában vágd nagyon vékony szeletekre, majd blansírozd. A juhsajtot vágd 2x2 cm-es kockákra, majd tekerd bele a cukkiniszeletekbe, borsozd, és hogy ne essenek szét a tekercsek, fogpiszkálóval tűzd össze. A cukkinibundás sajtkockákat párold gőz felett 100 °C-on körülbelül 3 percig. Ha elkészült, tedd tányérra, és tálald bazsalikommal megszórt paradicsomszeletekkel, kapros tejföllel és fehérkenyérből készült pirítóssal.

Thinkstock
Thinkstock

Töltött paprika zöldséggel és rizzsel

Hozzávalók:

- 4 kis paprika
- 300 g darált marhahús
- 1 hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 kis cukkini
- só, bors
- 4 evőkanál főtt rizs
- 1-2 tojás
- 7 evőkanál olívaolaj
- 8 paradicsom
- 2 mogyoróhagyma
- 1 csipet cukor
- 2 szál bazsalikom
- oregánó
- sós vízben főtt burgonya

Mosd meg a paprikákat, vágd le a kalapjukat, vájd ki a magokat. Hámozd meg a hagymát és a fokhagymát, vágd finomra, majd kevés forró olajon párold üvegesre. A sárgarépát és a cukkinit tisztítsd meg, és aprítsd egyforma darabokra. Keverd össze alaposan a darált húst a feldarabolt zöldségekkel, a pirított hagymával és fokhagymával, a felvert tojással és a rizzsel, sózd és borsozd. Töltsd meg a paprikákat a húsmasszával, tedd rájuk a kalapokat, majd állítsd egy tepsibe, locsold meg olívaolajjal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süsd meg.

Eközben a szószhoz darabold fel a paradicsomokat - a magokat érdemes eltávolítani -, a mogyoróhagymát és a fokhagymát hámozd meg, és aprítsd fel. A hagymákat forró olívaolajon pirítsd üvegesre, dobd rá a paradicsomot és az aprított, friss bazsalikomot, sózd, borsozd, cukrozd, majd kis lángon forrald 15 percig, végül szűrőn passzírozd át. Tedd a paprikákat tányérokra, tálalás előtt locsold meg a szósszal, és szórd meg oregánóval, ízlés szerint sós vízben főtt burgonyával is kínálhatod.

5 isteni instant leves házilag - Tartósítószer és adalékok nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120629-5-isteni-instant-leves-hazilag-tartositoszer-es-adalekok-nelkul.html7 élelmiszer, amellyel diéta nélkül is fogyhatszhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120314-7-elelmiszer-amellyel-dieta-nelkul-is-fogyhatsz.htmlZsírégető receptek, ha fogyni igen, de koplalni nem szeretnélhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120228-zsiregeto-receptek-ha-fogyni-igen-de-koplalni-nem-szeretnel.htmlKiadós egytálételek olcsón - Ebédre, vacsorára alig egy óra alatt elkészíthetőkhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120217-kiados-egytaletelek-olcson-ebedre-vacsorara-alig-egy-ora-alatt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.