egészséges táplálkozás humusz kukorica banán hízás túlsúly étel kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Miért hízom mégis, miközben figyelek az egészséges táplálkozásra?" - teszik fel sokan a kérdést, akik látszólag hiába harcolnak a kilók ellen. A válasz egyértelműen az étrend legapróbb részleteiben rejlik - állítják a táplálkozási szakértők.

Amanda Ursell, a The Sun táplálkozási szakértője összeállította azoknak az ételeknek a listáját, melyek alapvetően egészségesek, viszont ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, akkor hamar elkezdenek felszaladni a felesleges kilók.

Banánchips: Ez a nassolnivaló egészségesnek tűnik, azonban 100 gramm banánchips 519 kalóriát tartalmaz, ami pontosan megfelel 2 átlagos méretű Mars szelet energiatartalmának. A banánszeleteket ugyanis megsütik és cukorral vonják be. Így már nem is hangzik annyira egészségesnek.

Thinkstock
Thinkstock

Sovány tejeskávék: Egy sok kálciumot tartalmazó nagy pohár tejeskávé alig tartalmaz zsírt, és csupán 131 kalória, azonban ha valaki naponta hármat is megiszik belőle, akkor bizony a kalóriák is összeadódnak.

Sportitalok: 500 ml sportital elfogyasztása akár 140 kalóriát is jelenthet, ezért ha szeretnénk formában maradni, jobban járunk, ha edzés közben vízzel hidratáljuk a szervezetünket.

Humusz és teljes kiőrlésű pita: A csicseriborsóból és olívaolajból készült humusz valóban az egészséges táplálkozás alapja, azonban vigyázni kell: ha valaki nem főételként eszi, hanem nassolgat belőle, könnyen túllépheti a 250 kalóriát, még mielőtt hozzáadja a teljes kiőrlésű pitát.

Pattogatott kukorica: Gyakran hangoztatják, hogy a sózott vagy édes pattogatott kukorica egészséges nassolnivaló, pedig az igazság az, hogy 100 gramm pattogatott kukorica akár 415-518 kalóriát is tartalmazhat. A táplálkozási szakértők ajánlása szerint jobban járunk, ha egyszerre nem eszünk 20 gramm kukoricánál többet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.