A legjobb és a legrosszabb formaruhák az olimpia megnyitóján

megnyitó formaruha magyarok ruha London olimpia bevonulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Láttuk már őket skicceken, láttuk modelleken, mi viszont kíváncsiak voltunk, hogyan mutatnak az olimpiai formaruhák élesben, az olimpikonokon. Íme a legjobb, a legvitatottabb és a legrosszabb ruhák a londoni olimpia megnyitó ünnepségén.

A győztesek



Jamaica

Az előzetes, modellfotók alapján számtalan blogger és divatzsurnaliszta a jamaicai sportolók ruháját kiáltotta ki aranyérmesnek. A tervező, Cedella Marley neve nem véletlenül ismerős, hiszen Bob Marley lányáról van szó, akit az 1970-es és 1980-as évek zenei világa inspirált, hogy vintage jellegű, mégis modern ruhákat tervezzen a sportolók számára.

AFP
AFP

Kattints és nézz még több formaruhát!

Hollandia

A holland sportolók nem lehetnek észrevétlenek, amiért a királykék és a narancssárga szín imádnivaló párosa felel. Nálunk valószínűleg hatalmas botrányt kavarna, ha a férfi olimpikonjainkat narancssárga nadrágba szeretnénk öltöztetni, pedig. Az összeállítások Murray Coetzee, a Suitsupply márka tervezőjének zsenialitását dicsérik.

AFP
AFP

Kattints a képre a galériáért!

Amerikai Egyesült Államok

Semmi sem lehet annyira amerikai a divatban, mint Ralph Lauren. A tervező más-más ruhát tervezett a nyitó- és a záróünnepségre, amelyek sok helyen nem arattak osztatlan sikert - mi szerettük ezt a sportos, mégis elegáns stílust. Hatalmas botrányt okozott a túl franciás stílusú fejfedő, de azért is sokan kiakadtak, hogy a ruhákat Kínában gyártották.

AFP
AFP

Kattints a képre a galériáért!

Paraguay

A paraguay-i sportolónők ruhája tökéletes példa arra, hogy az egyszerű szabású, egyszínű piros darab mennyire mutatós és figyelemfelkeltő lehet. Nagy-nagy piros pont a tervezőnek.

AFP
AFP

Kattints a képre a galériáért!

A vitatottak



Belize

Az 1920-as évek stílusa idén reneszánszát éli, amit hamarosan Baz Luhrman új filmje, a Nagy Gatsby remake-je is bizonyít majd. Jeff Banks tervezőt mintha a korábbi film kosztümjei inspirálták volna, amikor Panama-kalapos szetteket álmodott a sportolókra. Sokan pont azért kritizálták már a tervek láttán, mert túlságosan Ralph Lauren ihletésű.

AFP
AFP

Nézd meg a többi formaruhát is! Kattints a képre!

Németország

A németeket csak a zászló alapján ismertük fel, a ruhájukon ugyanis nem köszöntek vissza a nemzeti lobogó színei. A klasszikus arany-fekete-vörös helyett a férfiak kékben, a nők rózsaszínben vonultak, némi fehérrel és sötétkékkel finomítva - az összkép szerintünk nagyon vidám és játékos volt.

AFP
AFP

Kattints a képre a galériáért!

Magyarország

A Kinga Mohari és Noémi Csergő által fémjelzett Innoé Design nyerte meg az olimpiai formaruha-tervezési pályázatot. A kalotaszegi hímzéssel díszített ruhákat sokan, köztük például Herczeg Zoltán is bírálta. A nemzetek felvonulásán látott ruhák között az Innoé Design ruhái valahol a középmezőnyben helyezkedtek el, egyes országokhoz képest nem is voltak olyan szörnyűek, sokkal inkább feledhetők.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Kattints a többi képért!

A vesztesek



Nagy-Britannia

A brit sportolók teljes olimpiai ruhatára, a bevonuló ruháktól kezdve a melegítőkön és versenyruhákon át az angol sztártervező, Stella McCartney munkáját dicsérik. A tervezőnő az Adidasszal közösen két év tervezés, fejlesztés és tökéletesítés után mutatták be az olimpiai kollekciót, amely 590 különböző darabból áll. Szinte minden ruhájukat láthattuk korábban az interneten, kivéve a bevonuló ruhákat. A magabiztos utalás talán túlságosan is egyértelmű: a hófehér melegítő felsőn aranygallér és aranyszínű hónaljbetét jelezte, hogy ők bizony győzelemre készülnek.

AFP
AFP

Kattints a képre a galériáért!

Spanyolország

A spanyol olimpiai uniformis nagy botrányt kavart még a sportolók között is, akik nem tudták visszafogni ellenérzésüket a melegítőkkel kapcsolatban. Az orosz Bosco Sport márka szüleménye inkább hasonlít egy gyorsétteremlánc egyenruhájára, mint formaruhára. A felvonuláson viselt kreációk sem voltak éppen az igaziak, a fényes szoknyákra például csak a borzalmas jelző illik.

AFP
AFP

Kattints a képre a galériáért!

Csehország

Úgy tűnik, a csehek - hallva az esős angliai időjárásról - nem akartak semmit a véletlenre bízni: a formaruhájuk térdig érő - a nőkön elég furcsa, gyerekrajzokra emlékeztető mintájú - rövidnadrágból és kék gumicsizmából és esernyőből állt. Furcsa.

AFP
AFP

Még több megdöbbentő formaruha a galériában! Kattints a képre!

Újabb olimpiai formaruha-botrány - A sportolóknak sem jön be a szereléshttp://www.life.hu/legytrendi/20120725-ujabb-olimpiai-ruha-verte-ki-a-biztositekot.htmlHerczeg Zoltán szerint katasztrófa és ciki az olimpiai magyar formaruhahttp://www.life.hu/legytrendi/20120713-herczeg-zoltan-szerint-katasztrofa-az-olimpiai-magyar-formaruha.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.