Házi praktikák mosáshoz, hogy szinte ne is kelljen vasalnod

mosószer szárítás vasalás mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha jobb szórakozást is el tudsz képzelni augusztusra, mint a meleg lakásban órákig vasalni, előzd meg a ruhák összegyűrődését házi praktikáink segítségével.

Trükkök a mosógéppel

Annak érdekében, hogy elkerülhesd a vasalást jó néhány ruha esetében, már a mosás előtt sokat tehetsz. A legegyszerűbb elsőként, ha nem teszel több ruhát a mosógépbe, mint amennyit az ki tud mosni, de a gép maximális befogadóképességét sem érdemes teljes mértékben kihasználni. Ezzel kicsit kevesebb ruhát moshatsz ugyan egyszerre, de azok legalább tökéletesen tiszták lesznek, és kevésbé gyűröttek.

Thinkstock
Thinkstock

A gyakori mosás és teregetés nyáron a lakást is hűti, így akár háromnegyednyi adagokkal is kísérletezhetsz. Ha lejárt a program, minél hamarabb vedd és teregesd ki a kupacot a gépből, minél tovább hagyod ugyanis összegubancolódva, nedvesen a ruhákat, annál ráncosabbak lesznek - nem is beszélve a kellemetlen szagról. A centrifugálással is sokat tehetsz a sima ügy érdekében: minél alacsonyabb fordulatszámra állítod a mosógép centrifugálását, a ruhák annál nedvesebbek, ám később annál simábbak lesznek. Ha megteheted, hogy a szabadban teregess, akkor akár csöpöghetnek is a ruhák, de egy fürdőszobai szárítóra nyugodtan tehetsz 500-as fordulatszámon centrifugázott ruhákat is, azok nem csöpögnek, viszont helyes teregetés esetén nem lesznek gyűröttek megszáradva sem - emellett az alacsonyabb fordulatszám használatával energiát és pénzt is spórolsz.

Bármilyen kényelmes is a mosógép használata, azért minden ruhatárban akadnak olyan darabok, melyeket jobb kézzel mosni - és nemcsak azért, mert kényesek, hanem mert így a gyűrődések felét is előre megspórolhatod. A kézi mosószerhez adj egy kis ecetet is, így még könnyebb dolgod lesz száradás után.

Házi és bolti hozzávalók a mosóporhoz

Az élénk színű, sima ruhákhoz a jó öreg ecetet vesd be a ráncok elleni harcban: a gyűrődésre hajlamos ruhákat mosás előtt áztasd be egy órára ecetes vízbe, és úgy tedd őket a gépbe. Ha nincs szükség áztatásra, akkor két deci ecettel öntsd nyakon a bekészített ruhákat: az ecet oldja a szálak közti vízkövet, szagtalanít, fertőtlenít, nem engedi kifakulni a színes ruhákat, azok lágyabbak és simábbak lesznek, ráadásul mivel a mosógépet is megóvja a vízkőtől, a gép élettartamát is növelheted.

Thinkstock
Thinkstock

A másik, minden otthonban megtalálható házi csodaszer a szódabikarbóna: nemcsak súrolásra vagy szagtalanításra jó, de a ruháknak is. Egyrészt fehérít, így főleg fehér ruhák mosásánál vesd be, de ecettel kombinálva a legszagosabb férfizoknit is tisztává és üdévé tudja varázsolni. A ruhákat is lágyítja, így egy evőkanálnyit a mosógép dobjába szórva máris tettél valamit a vasalás ellen.

Ha szereted a természetes szereket, a mosódiót is kipróbálhatod: nemcsak tisztít, de lágyabbak is lesznek tőle a ruhák, mint a hagyományos mosóporoktól - így az öblítőt is megspórolhatod. Ha inkább a bolti szerekre esküszöl, a szokásos mosóporodhoz önts vasaláskönnyítő folyadékot vagy speciális öblítőt.

Gyűrődésmentes teregetés egyszerűen

A mosás utáni teregetéskor dől el igazán a gyűrődésre hajlamos ruhák sorsa: ha nem rázod ki alaposan a ruhadarabokat a teregetés előtt, akkor biztos, hogy nagy kupac vasalnivalóval kell később szembenézned. A kirázás mellett a ruhákat mindkét irányban meg is húzhatod párszor, ezzel is simítva a szálakat.

Ha lakásban szárítod őket, akkor nem szükséges csipeszt használnod, de szélcsendes időben a kinti kötélen is hanyagolhatod használatukat - így nem hagynak nyomot. Ha a szárítókötél nyomaival sem szeretnél bajlódni, akkor akaszd vállfára a ruhákat mosás után - a szoknyákhoz, nadrágokhoz, ha nincs otthon, jó előre szerezz be speciális vállfát.

Thinkstock
Thinkstock

Azokat a ruhákat pedig, melyek nem hajlamosak a kinyúlásra, de a gyűrődésekre annál inkább, teregetés előtt mártsd egy lavór vízbe, és így akaszd a vállfára, majd hagyd lecsöpögni - másnapra sokkal simább lesz, mint a vizes kezelés nélkül, a pólóknak pedig kifejezetten jó formát ad ez a fajta szárítás. Akkor is bevetheted, amikor száradás közben már látszik, hogy az adott ruhadarab minden kezelés ellenére makacsul kitart a gyűrődései mellett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.