Újítsd fel a lakást apró trükkökkel anélkül, hogy egy vagyont költenél

spórolás otthon lakásfelújítás dekoráció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem feltétlenül kell mélyen a pénztárcádba nyúlnod, ha változtatnál az otthonod hangulatán. Íme néhány költséghatékony megoldás, melyekkel ráadásul akár egy hétvége alatt átalakíthatod a lakást.

Játssz a textilekkel!

A függönyöknek, ágyneműnek, takaróknak és a díszpárnáknak együtt kell elegáns és rendezett látszatot kelteniük. Ha úgy gondolod, a nappalid elbír még további mintákat, színeket, vásárolj érdekes textileket, és használd fel őket kicsit szokatlanabb módon. Egy új, hangulatában a szobához illő kisebb takaró feldobja a kanapét vagy a fotelt anélkül, hogy kárpitost kellene hívnod. A falvédő ötlete ugyan elavultnak tűnhet, azonban egy vidám, az ágyad környékével és anyagaival harmonizáló textil a falon teljesen új arcát mutathatja meg a hálószobádnak.

Ha pedig unod a függönyeidet, de az összhang miatt nem cserélnéd le őket, látványos megoldás lehet, ha egyszerűen csomót kötsz rájuk, vagy valamilyen függönyelkötőt választasz. Az elkötőt rögzítheted a falhoz is, de nem muszáj. A megmaradt textileket mérettől függően akár szőnyegként is használhatod, háló- és fürdőszobában egyaránt.

Thinkstock
Thinkstock

Tapéta - felfordulás nélkül

A tapétával nem kell az egész szobát kibélelned, elég, ha az egyik falra ragasztasz egy látványos csíkot. Így jóval olcsóbban megúszod a dolgot, miközben már ezzel az egyetlen csíkkal is sokat változtathatsz a helyiség hangulatán. Egy letisztult tapéta eleganciát kölcsönözhet, egy vad, színes pedig az egész szobád képét átalakíthatja.

Ha marad még belőle, egy-két képkeretet is beburkolhatsz vele, vagy éppen fiókok aljába, polcok támlájára is teheted, feldobva ezzel a régi darabokat. Ha elég bátor vagy, kisebb bútorokat, tároló dobozokat is befedhetsz tapétával, erősítvén az összhangot a fallal. Ha nem szeretnél nagy felületet befedni, vásárolhatsz dekorációs matricákat is, melyeket szabadon elhelyezhetsz és akár újra és újra felhasználhatsz.

Ragadj ecsetet!

A festés kapcsán sem kell egész térben gondolkoznod. Fess be csak egy kisebb falrészt, vagy csupán az ajtó- és ablakkereteket, máris új színt vittél a térbe. Régi fabútorokat és székeket is lekenhetsz vidám színnel, és máris úgy érezheted, mintha új bútorokat vásároltál volna. Az új konyhai bútorokhoz pedig trendi székpárnák, azokhoz pedig hasonló színű pamut tányéralátétek dukálnak.

Ha már belejöttél a pingálásba, festhetsz saját képeket is. Teljesen egyedi festményeket alkothatsz, egy ízléses kerettel kiegészítve pedig bármelyik szobát feldobhatod saját alkotásoddal. Régi képkereteidet is érdemes lehet újrakenni és kicserélni bennük a képeket. Nem kell újakat venni, ha lefested, vagy csomagolópapírba, tapétába burkolod őket. Ha például tükör kerül egy ízléses képkeretbe, az szintén elegáns megoldás lehet. Nem kell azonban minden esetben ragaszkodnod a keretekhez, egy sokatmondó kép enélkül is megállhatja a helyét.

Thinkstock
Thinkstock

Kiegészítőkre fel!

Ahogy az öltözködésben, úgy a lakberendezésben is nélkülözhetetlenek a kiegészítők. Egy ízléses mécses- vagy éppen gyertyatartó akkor is jó döntés, ha nem rajongsz a gyertyákért, dísznek is tökéletes. Választhatsz színes és illatos mécseseket is különböző méretben, melyet a fürdőszobától kezdve a nappalin át akár a konyhában is elhelyezhetsz.

Ahogy a gyertyákkal, úgy a lámpák segítségével is játszhatsz a fénnyel. Nem kell nagy lámpákra és erős égőkre gondolni, a lényeg a romantikus, visszafogott fényjátékon van. Színes égőkkel és búrákkal szintén izgalmas fényhatásokat érhetsz el, de a különböző beltéri égősorok, lampionok is színezhetik a tereket. Egy egyszínű karácsonyi égősort például az év bármely szakában feltekerhetsz valahova, ez az apró csel szintén elegáns megoldás lehet a világításra.

Garázsvásárok: oszd meg, élvezd és keress rajtahttp://www.life.hu/hazitunder/20120803-garazsvasarok-nem-kell-engedely-es-adozni-sem-utana.htmlPompás lakásban él az X-Faktor bársonyos hangú sztárja - Nézd meg a káprázatos otthont!http://www.life.hu/hazitunder/20120726-xfaktor-takacs-nikolas-megmutatta-uj-lakasat.htmlEz aztán a pompás otthon! Íme az állapotos színésznő mesebeli birtokahttp://www.life.hu/hazitunder/20120731-ez-aztan-a-pompas-otthon-ime-reese-witherspoon-mesebeli-birtoka.htmlÍme VV Éva eddig titkolt barátja - A fiú főz, mos, takarít kedvesérehttp://www.life.hu/hazitunder/20120730-ime-vv-eva-eddig-titkolt-baratja-a-fiu-moz.html5 megbízható, házhoz szállítós hely Budapestenhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120725-5-megbizhato-hazhozszallitos-hely-budapesten.htmlGyümölcsös, krémes finomságok, sütés nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120726-sutes-nelkuli-sutemenyek-gyumolcsos-kremes-finomsagok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.